Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Duik in bekende en onbekende werelden

Sociale en Culturele Antropologie

“We bestuderen de meest relevante kwesties van onze tijd”

Als antropologen zetten we ons elke dag in voor meer begrip in de wereld. We bestuderen de meest relevante kwesties van onze tijd. De diversiteit van de mensheid in al haar vormen. Dat doen we niet alleen vanuit onze eigen visie, maar vanuit de ogen van een ander. Dat is wat antropologie onderscheidend maakt.

Onze onderzoekers zijn overal ter wereld te vinden. Wat we vooral belangrijk vinden is dat we iets bijdragen aan de vraagstukken in de wereld van vandaag. Dat doen we vanuit ons gezamenlijke onderzoeksprogramma Mobilities, Beliefs & Belonging (MOBB) en door ons te richten op ‘applying anthropology’ – het toepassen van antropologische kennis en vaardigheden in de praktijk.

We bieden drie opleidingen aan: een bachelor, pre-master en master studie. Deze zijn in de afgelopen jaren meerdere keren uitgeroepen tot beste van Nederland. We hebben een brede focus met de hele wereld als onderzoeksterrein. Onze programma’s zijn geen eenrichtingsverkeer. Studenten geven actief vorm aan hun eigen studie. Daarnaast maken we gebruik van de diversiteit in de groep om de lesstof te verrijken. De student is bij ons aan zet. 

Op deze pagina’s vind je meer informatie over de opleidingen:

Onderwijs

Onze opleidingen hebben een brede focus met de hele wereld als onderzoeksterrein. Studenten geven actief vorm aan hun eigen studie. Daarnaast maken we gebruik van de diversiteit in de groep om de lesstof te verrijken. Ook is er veel aandacht voor ‘applying anthropology’, het toepassen van antropologische kennis en vaardigheden in de praktijk.

Lees hier meer over ons onderwijs.

Onderzoek

Onze onderzoekers zijn overal ter wereld te vinden. We bestuderen de meest relevante kwesties van onze tijd. De diversiteit van de mensheid in al haar vormen. Wat we vooral belangrijk vinden is dat we iets bijdragen aan de vraagstukken in de wereld van vandaag. Dat doen we vanuit ons gezamenlijke onderzoeksprogramma Mobilities, Beliefs & Belonging.

Lees hier meer over ons onderzoek.

Maak kennis met de afdeling Sociale en Culturele Antropologie

Afdelingshoofd Freek Colombijn, universitair docent Luisa Schneider en promovendus Dewi Meyrasyawati vertellen in deze video over de afdeling Sociale en Culturele Antropologie. De afdeling werkt graag samen met externe partners.Niet alleen voor het verrichten van onderzoek, maar ook om de wereld een stukje beter te maken. Daarnaast hecht de afdeling er veel waarde aan om jongere mensen mee te nemen in nieuw onderzoek

Hoe worden blijkbaar alledaagse zaken aangemerkt als traditie?

Nederlandse cultuur is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Zo wordt er meer aandacht besteed aan tradities, architectuur, design, erfgoed, geloof en normen en waarden. Dit roept vragen op over de rol van cultuur en bijbehorende rituelen om te onderzoeken. Irene Stengs is bijzonder hoogleraar Antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op Nederlandse popcultuur en Nederlands erfgoed. 

In de spotlight

Meer over