Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Inzicht in impact

Maatschappelijke vraagstukken staan steeds vaker centraal wanneer er wordt gekeken naar onderzoeksimpact. De kwaliteit en de maatschappelijke relevantie van wetenschappelijk onderzoek kunnen op verschillende manieren gemeten worden. Met behulp van verschillende tools krijg je inzicht in hoe je onderzoek scoort op verschillende parameters.

De waarde van inzicht in impact 

Inzicht in de impact van onderzoek kan voordelig zijn voor toekomstige (onderzoeks)projecten. Een goede onderbouwing van impact kan ondersteuning bieden bij SEP-evaluaties, subsidieaanvragen, jaarverslagen en persoonlijke (HR-)evaluaties. Tevens leidt het tot meer bekendheid van je onderzoeksgroep of instituut, wat het vinden van onderzoekpartners vereenvoudigd. De vergaarde inzichten kunnen ook illustreren hoe onderzoeksbevindingen vertaald worden door wetenschappelijke en maatschappelijke partners en beleidsmakers, en hun plek vinden in het publieke debat. 

Beschikbare tools 

SciVal 
SciVal verschaft toegang tot verschillende gegevens over wetenschappelijke en maatschappelijke impact van onderzoek. De data zijn geïmporteerd uit Scopus en bevatten gegevens van universiteiten en onderzoeksinstituten wereldwijd. Met behulp van SciVal kun je onder andere kijken naar het aantal citaties, vergelijkingen maken met andere onderzoekers of instituten (benchmarking) en samenwerkingen met andere instituten analyseren. Ook kun je bekijken aan welke SDG's je onderzoek gekoppeld kan worden. 

Altmetric Explorer 
Altmetric Explorer geeft vooral inzicht in de maatschappelijke relevantie van onderzoek. Het houdt bij in welke (sociale) media en beleidsstukken wetenschappelijke publicaties genoemd worden en met welke frequentie dit gebeurt. Je kunt voor elke bron apart bekijken hoeveel aandacht er is voor onderzoek. De maatschappelijke aandacht wordt ook samengevat in één cijfer, de zogenaamde Altmetric Attention Score

VU Research Portal  
Op de VU Research Portal is informatie beschikbaar over onderzoek aan de VU. Eenvoudige vragen kunnen doorgaans worden beantwoord met informatie uit de portal. De portal biedt niet veel mogelijkheden voor diepgaandere analyses. Hiervoor kun je gebruik maken van Scival en Altmetric Explorer.  

Ben je op zoek naar informatie over de impact van een grote onderzoeksgroep of faculteit? Team Research Intelligence helpt bij het beantwoorden van vragen over de academische en maatschappelijke impact van onderzoeksgroepen en faculteiten van de VU. 

Team Research Intelligence

researchintelligence.ub@vu.nl

Contactpersoon

Profielfoto van reserch intelligence coördinator Matthijs de Zwaan
Profielfoto van data engineer Max Paulus