Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Academisch erfgoed

Het academisch erfgoed van de VU vertelt de geschiedenis van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek aan de Vrije Universiteit in verschillende vakgebieden. De collecties lopen uiteen van de eerste pedelstaf, opgezette dieren en een hydraulisch economisch model tot en met mineralen, fossielen en microscopen uit de jaren 70. Veel objecten zijn uniek.

Erfgoedcollecties gebruiken voor je onderwijs of onderzoek
De erfgoedcollecties zijn een rijke (inspiratie)bron voor onderzoek. Bijvoorbeeld naar de context van wetenschappelijke ontdekkingen of het studentenverenigingsleven. Ben je nieuwsgierig naar de leermaterialen waarmee VU-studenten in de jaren 50 les kregen? Wil je de veranderingen in de togakleding van VU-hoogleraren door de eeuwen heen onderzoeken? Of een college geven over de bouw van de Campus? Studenten, docenten en onderzoekers zijn van harte welkom de collecties te gebruiken voor onderwijs of onderzoek.

Openbare ruimtes aankleden met voorwerpen uit de collecties
Het is ook mogelijk om voorwerpen uit de erfgoedcollecties in bruikleen te krijgen ter aankleding van (semi-)openbare ruimtes in de gebouwen van de VU. Bijvoorbeeld ter verfraaiing van een vergaderzaal.

Erfgoed aandragen voor de collecties?
Heb je een object waarvan je denkt dat het waardevol is voor de VU-erfgoedcollecties? Laat het dan vooral weten! Er wordt nog steeds actief verzameld, vooral op het gebied van onderwijs en onderzoek.

Publicatie: VU-voorwerpen en hun verhalen

Publicatie: VU-voorwerpen en hun verhalen

In 2021 verscheen het boek VU-voorwerpen en hun verhalen. 140 jaar erfgoed van de Vrije Universiteit Amsterdam, dat een indruk geeft van de collectie door de decennia heen.

Lees het boek online

Collage van items uit de bijzondere collecties van de VU (cover van boek VU-voorwerpen en hun verhalen, 2021)

Wat vind je in de Academisch Erfgoed-collecties?

Meer weten over de collectie Academisch Erfgoed?

Neem contact op met Eline Bos, Conservator Academisch Erfgoed

e.m.bos@vu.nl