Het onderzoek 'Are You Better than Me? Competitive Work Climates Fuel Impostorism via Upward Social Comparisons' is gepubliceerd in Social Psychological and Personality Science.
Feenstra onderzocht of en waarom een competitieve werkcultuur tot meer impostorism leidt.
"We ontdekten dat mensen zich vaker een bedrieger voelen als ze werken in een omgeving waar collega’s veel met elkaar moeten concurreren, bijvoorbeeld voor promoties of erkenning. In zulke competitieve werkomgevingen gaan mensen zichzelf vaker vergelijken met collega’s die beter presteren, wat hen onzeker maakt over hun eigen kunnen. We zagen dit effect bij zowel mannen als vrouwen en onafhankelijk van hun leeftijd, functie en achtergrond.", aldus Feenstra.
De bevindingen van Feenstra laten zien dat organisaties zélf invloed hebben op het ontstaan van impostorism bij hun werknemers. Dit is belangrijk, want steeds meer mensen – vooral vrouwen en mensen met een andere culturele achtergrond – worstelen met twijfels over hun kunnen op het werk. In plaats van werknemers te leren 'meer zelfvertrouwen' te hebben, kunnen organisaties dus beter hun werkcultuur onder de loep nemen.
Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met collega's van University of Exeter (UK) & The Australian National University and The Global Institute for Women Leadership. De aanleiding voor dit onderzoek is dat impostorism schadelijk is voor het welzijn en de loopbaan van werknemers, en bovendien een bedreiging vormt voor diversiteit op de werkvloer. Feenstra: “Dit onderzoek laat zien dat impostorism is gerelateerd aan stress en burnout. En dat mensen die zich vaker een impostor voelen minder snel geneigd zijn leiderschapsrol op zich te nemen.”
Feenstra en collega's laten zien dat het impostor fenomeen niet alleen in mensen zelf zit, maar juist ook gevoed kan worden door de manier waarop organisaties zijn ingericht. Dat biedt kansen om het fenomeen aan te pakken via het werkklimaat.
Het impostor fenomeen is een bekend fenomeen en wordt vaak besproken in de media. Veel mensen hebben er last van en het heeft veel negatieve consequenties voor mensen. In de media wordt vaak de nadruk gelegd op vrouwen die er last van hebben en hoe mensen hier mee om moeten gaan. In het onderzoek van Feenstra wordt aangetoond dat cultuur in organisaties waar mensen werken ook een belangrijke aanjager is van het impostor fenomeen.