Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Alternatieve behandelingen wijdverspreid onder autisten

Eén op de vier mensen met autisme volgen alternatieve behandelingen. Dat blijkt uit onderzoek geleid door Kim Jonkman, promovendus van de Vrije Universiteit Amsterdam en coördinator bij het Nederlands Autisme Register. Volgens de onderzoekers moet er betere voorlichting komen over alternatieve behandelingen, onder andere om eventuele mentale schade te voorkomen.

Er worden veel behandelingen aangeboden voor autisme, die buiten de richtlijnen van de reguliere zorg voor autisme vallen. Veel van deze behandelingen zijn controversieel, mede vanwege hun onwetenschappelijke claims. CEASE-therapie claimt bijvoorbeeld dat het autisme kan genezen door tegen haar vermeende oorzaak van vaccins te gaan. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf opdracht aan het Nederlands Autisme Register (NAR) om het gebruik van alternatieve behandelingen in kaart te brengen. 

De onderzoekers wilden onderzoeken hoeveel mensen deze behandelingen gebruikten. Hiervoor werd een vragenlijst uitgestuurd naar ongeveer tweeduizend autistische volwassenen en ouders en voogden van mensen met autisme, die bij het NAR geregistreerd staan. Daarnaast werkten de onderzoekers samen met een zorginstelling gespecialiseerd in autisme, om inzicht te werven uit meer dan vierduizend anonieme patiëntenbestanden. Uit allebei de studies kwam naar voren dat zo’n 23 tot 30,7 procent gebruikt maakt van alternatieve behandelingen. Bij kinderen is het percentage zelfs 46,4%.

In de meeste gevallen worden alternatieve behandelingen gedaan in combinatie met reguliere behandelingen. Patienten die een homeopathische behandeling kregen, volgden vaker het speciaal onderwijs en hadden hoogopgeleide ouders met een Westerse achtergrond. Onderzoeker Kim Jonkman stelt dat een persoon met autisme vaker terecht komt bij alternatieve behandelingen, als deze persoon meer bijkomende behoeften heeft, bijvoorbeeld een tweede diagnose, en als ze al een intensief traject in de reguliere zorg hebben gevolgd: “Ouders denken dan dat het geen kwaad kan om een alternatieve behandeling te proberen. Maar het kan wel mentaal schadelijk zijn voor de autistische persoon.” 

De onderzoekers pleiten dat ouders, behandelaren en mensen met autisme beter geadviseerd en gewaarschuwd moeten worden over de voordelen en de risico’s van deze behandelingen. Daarnaast moet volgens Jonkman de reguliere zorg worden verbeterd: “Men voelt er zich niet snel gehoord. Je moet steeds naar verschillende dokters en overal zijn er wachtlijsten. Daartegenover bieden alternatieve behandelingen één persoon die zegt dat die alles kan aanpakken. Ook schenkt de alternatieve behandelaar veel meer tijd en aandacht dan een huisarts.”

Lees meer

Over dit onderzoek

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam