In vier bijeenkomsten gaan we in op de uitgangspunten van een samenwerkingsverband zoals vanuit de wet geredeneerd. Dat gaat over de Wet Gemeenschappelijke Regelingen als ook over privaatrechtelijke vormen van samenwerking. Hierbij is ruim aandacht voor (het schakelen tussen) de rollen van de overheidsaandeelhouder, een bestuurder of commissaris, maar ook voor de petten van een dagelijks bestuurder en algemeen bestuurder bij een gemeenschappelijke regeling. Hoe houdt u grip en brengt u belangen bij elkaar bij zowel publiekrechtelijke als privaatrechtelijke samenwerkingen (verbonden partijen of anderszins)? En heeft de vorm van bevoegdheidstoekenning nog invloed op deze verantwoordelijkheden? De thema's die hierbij van toepassing zijn worden vanuit een juridisch basiskader aangevlogen.
De leergang in het kort
- Data: 31 maart, 14 april, 12 mei en 26 mei 2025
- Opleidingspunten: 22 PWO
- Prijs: € 2.950,- (prijs 2025) geen BTW.
- Locatie: fysiek op de VU.
Voor wie is deze leergang?
De leergang richt zich op juristen bij gemeenten, provincies en waterschappen (waaronder ambtenaren en bestuurders) die betrokken zijn bij trajecten om tot samenwerking te komen, of betrokken zijn bij de aansturing of juridische controle van een samenwerkingsverband (ambtenaren en bestuurders). Twijfelt u of u over de juiste voorkennis beschikt voor deze leergang? Neem dan contact op met Monique Becker (leergang coördinator) via m.becker@vu.nl of (020) 598 3694.
Waarom deze leergang volgen?
- Inzicht in governance en strategisch advies. De leergang biedt u inzicht in de rolverdeling en governance-structuren binnen samenwerkingsverbanden en verbonden partijen. Dit omvat thema's zoals de inrichting van verbonden partijen, het rollenspel van bestuurders en de strategische rol van adviseurs.
- Uitgebreide juridische basis. In vier bijeenkomsten krijgt u een actueel en uitgebreid overzicht van de juridische aspecten bij het kiezen van een samenwerkingsvorm. Dit omvat zowel het wettelijke kader als de verdeling van bevoegdheden, wat essentieel is om effectief te opereren binnen samenwerkingsverbanden.
- Een hoge mate van interactie. De colleges zijn interactief en stimuleren discussie en samenwerking tussen deelnemers. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst is het mogelijk om een casus uit uw eigen praktijk in te brengen, zodat we deze tijdens de colleges samen kunnen bespreken.
Uitspraken van deelnemers over deze leergang
"De leergang bevat een goede combinatie van theorie, praktijk en interactie."
"Deskundige en prettige sprekers."
"Goede combinatie tussen Governance en Samenwerkingsverbanden, betreft een bredere scope dan alleen juridisch."
"De leergang geeft een heel goed beeld van de verschillende samenwerkingsvormen en inzicht in de aspecten die een rol kunnen spelen bij de keuze voor een bepaalde samenwerkingsvorm."
Meer informatie over deze leergang
Inhoud
Data, kosten en contact