Het programma voor deze leergang is gebaseerd op de Handreiking 'Intergemeentelijke samenwerking toegepast' (samengesteld door Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties/ Vereniging Nederlandse Gemeenten, 2013.), te vinden op de volgende link op de VNG site.
Programma en planning van de leergang
Lees een uitgebreide omschrijving van alle thema's en onderwerpen die tijdens deze leergang behandeld worden in de programma-omschrijving verder onderaan deze pagina.
Bekijk hier de planning voorjaar 2025 om een indruk te krijgen van de planning, docenten en college-onderwerpen.
Let op: data onder voorbehoud. Per e-mail ontvangt u uiterlijk zes weken voor aanvang van de leergang de meest recente versie van deze planning.
Resultaat/leerdoelen
U krijgt een actueel overzicht van de juridische aspecten bij de keuze voor een samenwerkingsvorm. Daarbij hoort het wettelijke kader en de verdeling van de bevoegdheden. Ook maakt de leergang u wegwijs in actuele thema’s die vanuit een juridisch basiskader worden aangevlogen:
- Op welke manieren kunnen taken en bevoegdheden worden toebedeeld aan een samenwerkingsverband of verbonden partij en wat zijn de gevolgen daarvan?
- Wat kan er allemaal geregeld worden in de gemeenschappelijke regeling?
- Inzicht in de rolverdeling tussen raad en college ten aanzien van de aansturing van verbonden partijen en samenwerkingsverbanden
- Inzicht in de inrichting van verbonden partijen en de rollen en verantwoordelijkheden daarbinnen
- Inzicht in het rollenspel van bestuurders tussen gemeente en het samenwerkingsverband, nadat de taken en bevoegdheden formeel zijn toebedeeld.
- Hoe bent u als strategisch adviseur van betekenis in de gemeentelijke samenwerking: actuele kennis, vaardigheden en procesvoering.
Docenten en cursusleiding
De leergang staat onder leiding van mr. Rob de Greef. Het docentenoverzicht vindt u onderaan deze site.
Didactische werkvorm
In vier dagen, verdeeld over twee maanden krijgt u de theorie aangeboden over samenwerkingsverbanden tussen decentrale overheden. U bereidt zich hierop voor door literatuur over het te behandelen onderwerp te lezen. Deze voorbereiding kost u ongeveer drie tot vijf uur per bijeenkomst.
De kennis die u opdoet tijdens de colleges wordt nauw gekoppeld aan de praktijk. Tijdens de colleges bespreekt u met de docenten en deelnemers actuele ontwikkelingen in samenwerkingsverbanden tussen decentrale overheden. Dit kan gaan over de verdeling van bevoegdheden of de fiscale implicaties van verschillende samenwerkingsvormen. Hierbij brengt de docent zijn expertise in en deelt u als deelnemer kennis en ervaring vanuit uw werkkring. Op deze wijze leert u van en met de andere deelnemers en wordt u gestimuleerd om de theorie direct te verbinden met uw eigen praktijk.
Meer informatie over deze leergang
Inleiding
Data, kosten en contact