Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Leer hoe de rechtsbescherming van burgers is georganiseerd

Welke vaardigheden doe je op tijdens deze minor?

Het handig opzoeken van jurisprudentie, casus oplossen, discussiëren en presenteren, je leert het in deze minor. Studenten die hun praktische vaardigheden extra willen ontwikkelen, kunnen meedoen aan de vakken Street Law of de Startup Clinic.

Overzicht vakken

 • Aansprakelijkheidsrecht (6 EC)

  De kennis van het vak Inleiding verbintenissenrecht wordt verdiept en verbreed. Aan de orde komen bijvoorbeeld de beperkingen van het wettelijke systeem van het aansprakelijkheidsrecht, de centrale rol van rechtsvorming door de rechter, persoonlijke en kwalitatieve aansprakelijkheid.

 • Rechtsbescherming tegen de overheid (6 EC)

  In dit vak gaat het om het perspectief van de burger die een geschil heeft met de overheid. Aan de orde komen bijvoorbeeld de manieren waarop de burger dit geschil uit de wereld kan helpen, de belemmeringen en beperkingen daarbij. Is geschilbeslechting via het bestuursprocesrecht effectief voor de rechtzoekende, of zijn er andere en betere methoden?

 • Rechtsbescherming in het vreemdelingenrecht (6 EC)

  Kenmerk van het vreemdelingenrecht zijn een sterke interactie tussen nationaal, Europees en internationaal recht en een grote verscheidenheid aan actoren (vreemdelingen, familieleden, werkgevers, ngo’s, lokale en nationale overheden, Europese instellingen). In dit vak staat het Nederlandse vreemdelingenrecht centraal, met een sterke focus op de rechtsbescherming ook vanuit Europees en internationaal recht.

 • De algemene strafrechtspraktijk (6 EC)

  In de algemene strafrechtspraktijk komen strafrechter, officier van justitie, advocaat en verdachte dagelijks voor dilemma’s te staan. Vraagstukken, waarmee juristen in de algemene strafrechtspraktijk te maken krijgen, worden in het vak behandeld, zoals de voorlopige hechtenis. Besproken wordt de rol van de advocaat, de rechter en de officier van justitie.

 • Consumentenrecht (6 EC)

  In dit vak staan de rechten en verplichtingen van de consument en van de handelaar bij een transactie tussen deze partijen centraal. De consument wordt vaak gezien als zwakkere partij en moet daarom beschermd worden. Op dit gebied is veel Europese regelgeving. Een kenmerk van het vak is de interactie tussen nationaal en Europees consumentenrecht.

 • Street Law (6 EC)

  In het vak Street Law geven studenten workshops over het recht aan middelbare scholieren. Deze workshops gaan over actuele onderwerpen, waar scholieren in hun dagelijks leven mee te maken krijgen. Bij Street Law staat het leerproces van rechtenstudenten centraal. Zij maken zelf lesplannen over actuele juridische onderwerpen. De studenten gaan actief aan de slag met het recht en het ontwikkelen van hun eigen vaardigheden: onderzoekend, creatief en probleemoplossend denken, samenwerken, communiceren, presenteren en omgaan met diversiteit. Studenten worden getraind voor en begeleid bij het ontwikkelen en uitvoeren van lesplannen.

  Meer informatie

 • Startup Clinic (keuzevak)

  Veel rechtenstudenten vragen zich af hoe het recht nou écht in de praktijk werkt. VU Amsterdam heeft daar iets op bedacht: De Startup Clinic. Dit is een nieuw minor vak voor rechtenstudenten (12 ECTS). Onder begeleiding van ervaren advocaten breng je een juridisch advies uit aan een tech startup en word je hier door middel van interdisciplinair onderwijs op voorbereid.

  Wil je graag deelnemen aan de Startup Clinic? Dat vinden we leuk om te horen! We starten in november 2021.

  Aanmelden

  Studenten die aan de Startup Clinic willen deelnemen dienen voor 7 september 2021 een e-mail met een motivatie, cijferlijst en CV te sturen aan startupclinic.rechten@vu.nl. Selectie vindt tijdens een eerste ronde plaats op basis van eerdergenoemde documenten. In de tweede ronde zullen studenten een essay schrijven en worden uitgenodigd voor een gesprek. Tenslotte wordt na een kennismakingsevenement met de deelnemende kantoren besloten wie definitief aan de Startup Clinic kan deelnemen.

  Belangrijke data

  • Maandag 6 september --> deadline aanmeldingen studenten
  • Maandag 13 september --> eerste keuze op basis van motivatie, cv en cijferlijst 
  • Maandag 20 september --> deadline essay 
  • Dinsdag 21 t/m vrijdag 25 september --> gesprekken met studenten 
  • De datum voor het evenement met de kantoren zal later worden bekendgemaakt.

  LET OP: de kans bestaat dat je uiteindelijk afvalt voor deelname aan de Startup Clinic. Het is dus belangrijk dat je je naast de Clinic ook aanmeldt voor andere, vervangende vakken!

  Meer informatie