Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ben ik toelaatbaar met mijn niet-Nederlandse diploma?

Er zijn verschillende criteria waaraan kandidaten met een niet-Nederlandse vooropleiding moeten voldoen om toegelaten te worden tot onze masteropleidingen. Deze criteria omvatten academische vereisten, programmaspecifieke vereisten en vereisten voor Engelse taalvaardigheid.

Zodra je je hebt aangemeld, beoordeelt de toelatingscommissie je aanvraag en word je geïnformeerd over de toelatingsbeslissing. Je kunt dan bijvoorbeeld als voorwaardelijk toelaatbaar worden beschouwd; in dat geval moet je volledig aan alle voorwaarden of openstaande vereisten voldoen voordat je je inschrijft voor de opleiding.

Je kunt je aanvraag indienen, zelfs als je nog niet aan alle voorwaarden voldoet, op voorwaarde dat je verwacht dit te doen vóór de van toepassing zijnde deadlines.

Toelatingseisen worden jaarlijks herzien en kunnen in de toekomst worden aangepast bij de start van een nieuwe aanmeldperiode. 

Meer informatie

  • Academische eisen

    Je vooropleiding moet gelijkwaardig zijn aan een Nederlands academisch bachelordiploma (WO) en moet zijn behaald aan een onderzoeksuniversiteit (nominale duur 3 jaar).  

    Elk land heeft zijn eigen onderwijssysteem. VU Amsterdam hanteert het Nuffic (Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs) en gelijkwaardige bronnen als primaire richtlijn om de vergelijkbaarheid van je kwalificatie(s) met die van een Nederlandse WO-bachelor te bepalen.  

    • Let op: het Nederlandse hoger onderwijs maakt onderscheid tussen wetenschappelijk onderwijs (WO) en hoger beroepsonderwijs (HBO).  
    • WO is meer gericht op theorie en onderzoek en wordt van oudsher aangeboden aan onderzoeksuniversiteiten (universiteiten). 
    • Het HBO is meer praktijkgericht en wordt traditioneel aangeboden op hogescholen. 
    • Als je je aanmeldt met een niet-Nederlands diploma, beoordeelt VU Amsterdam of je vooropleiding voldoende is voor toelating. 
    • Ook als je je diploma nog niet hebt behaald of afgerond, kun je je aanmelden. Je diploma (of afstudeerverklaring) moet behaald zijn op het moment dat je je inschrijft voor de opleiding (31 augustus voor september-instroom en 31 januari voor februari-instroom).   
  • Programma-specifieke eisen

    • Elke masteropleiding heeft specifieke toelatingseisen. Je moet met succes cursussen hebben afgerond en literatuur hebben bestudeerd die gerelateerd is aan de kern van deze opleidingen. 
    • Raadpleeg de masteropleiding van je keuze om na te gaan of kennis van specifieke vakken vereist is, bijvoorbeeld een bepaald aantal ECTS in boekhoudkundige vakken. 
    • VU Amsterdam gebruikt het European Credit Transfer System (ECTS) dat gebaseerd is op de werklast die studenten moeten hebben om de verwachte leerresultaten te behalen. ECTS is gebaseerd op het principe dat 30 ECTS credits de werkbelasting van een voltijdstudent gedurende een semester meten (en 60 ECTS voor een volledig academisch jaar). Bovendien komt elk ECTS-studiepunt overeen met 28 studie-uren (die zowel klassikale uren als zelfstudie omvatten).  
  • Vereisten voor Engelse taalvaardigheid

    Indien je je aanmeldt voor een van onze Engelstalige masteropleidingen moet je voldoende Engelse taalvaardigheid aantonen door Engelse testresultaten te overleggen. 

    • Een overzicht van alle geaccepteerde testen en scores die gebruikt kunnen worden om je Engelse taalvaardigheid aan te tonen, vind je op de pagina met taaleisen (Engelstalig). 
    • Hoewel een volledige aanmelding de voorkeur heeft, kun je aan je aanmelding beginnen voordat je de toets hebt gemaakt en je score inzenden zodra je voorwaardelijk bent toegelaten. 
  • Kom je niet direct in aanmerking voor toelating?

    Als je niet voldoet aan de academische of opleidingsspecifieke eisen, worden de volgende opties geadviseerd:

    • Mocht je niet direct in aanmerking komen voor de masteropleiding, dan kan de Toelatings- en Beoordelingscommissie je verwijzen naar de pre-masteropleiding indien deze wordt aangeboden door VU Amsterdam. Kijk voor uitgebreidere informatie over aanmelding en toelating tot de masteropleiding bij 'Hoe meld ik me aan voor een masteropleiding'. 
    • Kijk ook eens bij een Hogeschool. Zij bieden programma's aan met een meer toegepaste en praktische benadering (vergeleken met de meer onderzoeksgerichte benadering van VU Amsterdam) en hebben andere toelatingseisen. 

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer.

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID).

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam