Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Informatie startende master-studenten aan de VU Lerarenopleidingen

Welkom bij de lerarenopleidingen van de VU Lerarenacademie

Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie om goed voorbereid te kunnen starten met de eenjarige lerarenopleiding Master Leraar VHO of de tweejarige Master Educatie.

Studenten die per 1 september 2024 de eenjarige lerarenopleiding (master Leraar VHO) gaan volgen, starten op 26 augustus 2024 met de (verplichte) ‘Startweek’. Studenten die beginnen aan de tweejarige Master Educatie starten op 30 augustus met een startbijeenkomst. Zorg ervoor dat je voor deze tijd je inschrijving hebt afgerond. 

Meer informatie over de Start, stage, digitale leeromgeving, het rooster, intekenen voor vakken en meer vind je onder verderop deze pagina in het uitklapmenu. Mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op via lerarenopleidingen@vu.nl.

Wij kijken uit naar je komst. En wensen je alvast veel plezier en succes met je studie!

Eenjarige Master LVHO en tweejarige Master Educatie

  • Maak van je aanmelding je inschrijving

    Afronden van je inschrijving voor 31 augustus 2024
    Zorg ervoor dat je uiterlijk voor 31 augustus 2024 je inschrijving hebt afgerond. In jouw VU dashboard kun je bij Aanmelding Afronden zien aan welke eisen of verplichtingen je nog moet voldoen. Je bent pas volledig ingeschreven als je in jouw Studielink account in het blokje ‘mijn opleidingen’ de status ‘ingeschreven’ hebt. Op de genoemde deadline wordt streng toegezien, dus regel dit op tijd en houd je mail (zowel je VU e-mailadres als je privé-mailadres) goed in de gaten, want via e-mail ontvang je belangrijke berichten rondom de status van je inschrijving. Meer informatie over de inschrijfprocedure Master Leraar VHO vind je hier en over de inschrijfprocedure Master Educatie vind je hier

    Zij-instromers melden zich niet aan via Studielink dus voor hen geldt dit niet. Bij vragen kunnen zij-instromers zich wenden tot lerarenopleidingen@vu.nl.

    Als je door de toelatingscommissie voorwaardelijk bent toegelaten, moet je je (vak)master nog afronden. Je zult vóór 1 september 2024 je diploma of ondertekende afstudeerverklaring in jouw VU dashboard moeten uploaden en een bij voorkeur gewaarmerkte versie hiervan vóór 1 september 2024 naar de Centrale Studentenbalie moeten opsturen (mailadres studentenbalie@vu.nl). Dit geldt niet voor studenten die aan de VU een master afronden. Wel moet in onze administratie vóór 1 september 2024 duidelijk zijn dat je bent afgestudeerd.

    Bewijs van inschrijving en collegekaart
    Binnen 2 tot 4 weken na het afronden van je inschrijving ontvang je een Bewijs van Inschrijving en een collegekaart indien je niet eerder aan de VU gestudeerd hebt (onder de voorwaarde dat je een pasfoto hebt geüpload op VU.nl). Heb je hier vragen over? Stel ze aan de Centrale Studentenbalie.

  • Voor in je agenda: de Startweek (MA LVHO) en de startbijeenkomst (MA Educatie)

    Startweek eenjarige Master LVHO: 26, 29 en 30 augustus
    De Universitaire Lerarenopleiding (ULO) begint met een Startweek. Tijdens de Startweek ontvang je de informatie die je nodig hebt om met de opleiding te beginnen en om een goede start op je stageschool te maken. De Startweek vindt plaats op maandag 26, donderdag 29 en vrijdag 30 augustus.

    Onze opleidingsscholen zijn op de hoogte van de Startweek. Deelname is verplicht, deze maken wat studielast betreft deel uit van het vak Didactiek 1. Als je op een niet-opleidingsschool je praktijk doet, stel je school dan tijdig op de hoogte van de verplichte Startweek.

    Behoor je tot één van onderstaande doelgroepen? Dan is alleen maandag een verplichte startdag.

    • Studenten met een eerder behaalde tweedegraads of eerstegraads lesbevoegdheid
    • Studenten die de Educatieve Minor of Educatieve Module hebben afgerond
    • Studenten die een zij-instroomassessment bij ons hebben afgerond

    De Startweek begint op maandag 26 augustus met een kennismaking met je vakgenoten en vakdidacticus/mentor. Je volgt vervolgens in deze week een gevarieerd programma met voorlichting, workshops, colleges en spreekuren, die je voorbereiden op je rol als leraar-in-opleiding. Het rooster van de Startweek en de locatie van bijeenkomsten worden in de aanloop naar de Startweek kenbaar gemaakt op de speciale Canvas startweekpagina.

    Startbijeenkomst tweejarige Master Educatie: 30 augustus
    Je begint je master in de week voordat het reguliere onderwijs start, met een startbijeenkomst op de VU-campus op vrijdag 30 augustus tussen 15:45 en 16.30. Tijdens deze bijeenkomst ontmoet je je medestudenten, spreken we het programma door en kun je je vragen stellen. Voor wie de VU-campus nog niet kent, is dit een goede gelegenheid om na de bijeenkomst de universiteit te verkennen. Zorg dat je aanwezig bent voor een goede start. 

    Voor vragen over de startdagen en de locaties kan je de Canvas Startweekpagina raadplegen of contact opnemen met het infopunt Universitaire Lerarenopleidingen VU bereikbaar via lerarenopleidingen@vu.nl of via het telefonisch spreekuur op maandag en donderdag van 10:00-12:00 (020-5989210). 

  • Stage

    Komend semester start je met een lerarenopleiding. Studenten in de tweejarige Master Educatie beginnen eerst met vakinhoudelijke vakken en zullen pas vanaf semester 2 stage lopen. Voor hen zal gaandeweg de opleiding de stage een rol gaan spelen. Studenten in de eenjarige Master LVHO beginnen gelijk met een stage op een school in het voortgezet onderwijs. Voor hen geldt het volgende.

    Voor een goede start met de stage en de opleiding, dien je twee zaken te regelen, uiterlijk vóór de eerste stageweek.

    1. Praktijkcontract (óók voor baanstudenten). Hier vind je het praktijk(stage)contract. Het is belangrijk dat jouw school en jijzelf het praktijkcontract ondertekenen. In het praktijkcontract worden alle voorwaarden waaraan jouw stageplek/baan voor de opleiding dient te voldoen benoemd, zodat hier geen onduidelijkheid over kan ontstaan. Wij ontvangen graag uiterlijk in de eerste stageweek een scan van het contract via e-mail. Het origineel is voor de school.
    2. Doorgeven praktijkgegevens (ook voor baanstudenten). Om het contact tussen de lerarenacademie en de stageschool goed te laten verlopen hebben wij informatie van jouw stageplek nodig. Geef deze informatie z.s.m. door aan onze stagecoördinator.

    Praktijkhandleiding
    Bekijk voor de kennismaking met de stageschool en de start van de stage de praktijkhandleiding voor werkplekbegeleiders. Met deze praktijkhandleiding krijg je een goed beeld van hoe jouw stage er uit gaat zien. Zodra wij de gegevens van jouw wpb hebben ontvangen, krijgt jouw begeleider deze gids en andere informatie over de opleiding toegestuurd.

    Stage contact
    Voor alle vragen over de stage en het doorgeven van wijzigingen kun je terecht bij de stagecoördinator: Mirte Engelhard, stagebureau-lerarenopleidingen-vu-uva@uva.nl

  • ULO Onderwijs

    • Eenjarige Master LVHO:
      Tijdens de lerarenopleiding volg je onderwijs aan de VU en loop je stage in het voortgezet onderwijs. Op maandagen word je op de VU verwacht. Colleges en werkcolleges vinden plaats op de maandagen. Op de overige weekdagen ben je deels actief op je stageschool en werk je deels aan (voorbereidings)opdrachten voor je studie. Ook kun je op overige weekdagen desgewenst deelnemen aan een aanvullend onderwijsaanbod, zoals online intervisie of workshops op de VU.
    • Tweejarige Master Educatie:
      In het eerste half jaar zijn de opleidingsdagen afhankelijk van de roostering van de vakinhoudelijke vakken bij de vakfaculteiten; kortom, onderwijs kan op verschillende dagen in de week plaatsvinden. Vanaf eind juli zijn de roosters van de vakken in periode 1 te bekijken op rooster.vu.nl. Voor de Master Educatie in de Taal- & Cultuurwetenschappen worden de vakinhoudelijke vakken sowieso op maandag, donderdag en vrijdag geroosterd (dus niet op dinsdag en woensdag). Voor de master Educatie Mens- & Maatschappijwetenschappen is dit helaas niet van tevoren vast te stellen. Kortom: kijk goed naar het studierooster!

      In het tweede half jaar zijn de didactiekvakken geroosterd op maandag; maandag is dus de opleidingsdag, de overige dagen zet je in voor stage en huiswerk. In het tweede jaar is de opleidingsdag in ieder geval de maandag. Of je ook op andere dagen onderwijs volgt, is afhankelijk van de keuzes die je maakt in je keuzeruimte.
  • Intekenen vakken

    Eenjarige Master LVHO
    Om vakken te kunnen volgen en toetsen te kunnen maken, dien je jezelf tijdens de intekentermijn via de intekenmodule in je VU.nl dashboard in te tekenen voor alle onderwijsactiviteiten. 

    Voor de vakken uit de eerste periode waarmee je start*, word je vóór de start van het semester ingetekend door het Onderwijsbureau van de faculteit. Voor de daarop volgende perioden teken je je zelf in voor vakken. Kijk op VU.nl voor meer informatie over intekenen en een overzicht van de intekendeadlines. 

    Controleer een week voor de start van jouw opleiding op VU.nl of je voor de vakken staat ingetekend. Als dat niet zo is, bijvoorbeeld omdat je inschrijving nog niet is afgerond, is het belangrijk dat je zo spoedig mogelijk contact opneemt met het onderwijsbureau door een e-mail te sturen naar studentsupport.fgb@vu.nl.

    *septemberstart: semester 1, periode 1
    februaristart: semester 2, periode 4

    Zij-instromers
    Ben je contractstudent? Dan kun je jezelf niet intekenen voor onderwijs. Je wordt in fase 1 en 2 van de opleiding door het Onderwijsbureau voor alle vakken ingetekend. In het volgende semester (fase 3) worden contractstudenten niet meer automatisch voor vakken ingetekend omdat het studietempo per student kan wisselen. Je kunt je dan op eigen verzoek laten intekenen voor vakken door een mailtje te sturen naar studentsupport.fgb@vu.nl.

    Master Educatie
    Studenten van de tweejarige master Educatie tekenen zich van begin af aan zelf in, omdat ze starten met een eigen pakket aan vakinhoudelijke vakken. Zie de Onderwijs- en Examenregeling bij de master op www.studiegids.vu.nl voor de samenstelling van de vakken in periode 1 en 2, zodat je weet waar je je voor in moet schrijven en welke keuzes je eventueel (afhankelijk van het vak) moet maken. Schrijf je voor periode 1 in vóór de start van de colleges op 2 september. NB: studenten Nederlands, Engels en GLTC dienen zich uiterlijk 22 september te hebben ingeschreven voor de gekozen Masterlanguage-vakken in periode 2 die in de OER beschreven staan (via www.masterlanguage.nl).

    Instromers met eerder behaalde lesbevoegdheid
    Instromers met een tweedegraads bevoegdheid of instromers uit de Educatieve Minor of Module hebben vrijstelling voor de vakken Didactiek 1 en 2 en Praktijk 1 en 2. In de eenjarige Master LVHO starten ze met de vakken Didactiek 3 en Praktijk 3. In de tweejarige master Educatie zullen ze pas na de eerste helft van de opleiding te maken krijgen met vrijstelling en een mogelijke aanpassing aan hun programma. Hierover vindt tzt overleg plaats met de mentor/vakdidacticus.

    Instromers met een eerder behaalde eerstegraads lesbevoegdheid volgen aparte vakken die alleen gericht zijn op vakdidactiek en lespraktijk. Het Onderwijsbureau tekent je in voor deze vakken.

    In de opleiding is naast de verplichte vakken ruimte voor een specialisatie van 6 EC. In de studiegids vind je welke keuzevakken geprogrammeerd staan. Voor keuzevakken geldt een maximum aantal deelnemers. Meer informatie hierover volgt tijdens de startdagen.

    Vrijstellingen
    Als je recht hebt op vrijstellingen, dien je die bij de examencommissie aan te vragen via een formulier op VU.nl of door een mail te sturen naar examencommissie.fgb@vu.nl.

  • Literatuur

    Voor de verschillende vakinhoudelijke vakken wordt uiteraard verschillende literatuur voorgeschreven. In de studiegids kun je hier per vak meer over lezen.

    De volgende twee boeken zijn verplicht voor het onderdeel algemene didactiek in semester 1:

    • Blakemore, S. (2019). Inventing ourselves. The secret life of the teenage brain. London: Transworld Publishers Ltd.
    • Ebbens, S. & Ettekoven, S. (2020). Effectief leren. Groningen: Noordhoff Uitgevers, B.V.

    Twee opmerkingen daarbij: de ervaring leert dat je met een (tweedehands) exemplaar van een oudere editie van Effectief leren over het algemeen behoorlijk uit de voeten kunt. Ten tweede, het boek Inventing ourselves is ook in het Nederlands vertaald. Als je dat prettiger vindt mag je natuurlijk gebruik maken van de vertaalde editie.

    Daarnaast zijn wij enthousiast over de volgende boeken:

    • Horeweg, A. (2015). Gedragsproblemen in de klas in het voortgezet onderwijs. Amsterdam: Lannoo Campus.
    • Teitler, P. (2017). Lessen in orde. Bussum: Coutinho.

    Deze laatste twee boeken zijn niet verplicht. Tijdens de eerste colleges zullen we kort iets over deze boeken vertellen, en is er gelegenheid om ze even door te bladeren, zodat je zelf te zijner tijd de keuze kunt maken om (één van) deze boeken aan te schaffen.

  • Praktische informatie

    VUnetID en portaal
    Het VUnet-ID is jouw gebruikersnaam met wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot allerlei digitale services zoals je persoonlijke dashboard op VU.nl en Canvas. Heb je nog geen inloggegevens gekregen of ben je je oude inloggegevens kwijt dan kun je ze opnieuw opvragen door een mailtje te sturen naar studentenbalie@vu.nl. Ben je alleen je wachtwoord kwijt dan kun je een nieuw wachtwoord aanmaken via forgotpassword.vu.nl.

    VU.nl is het digitale portaal van de VU. Van het opzoeken van informatie tot het intekenen voor vakken of (her)tentamens en het inzien van je cijferlijst: alles verloopt via VU.nl. Zodra je je inloggegevens hebt gekregen en je aanmelding rond is, kun je op dit portaal aan de slag.

    VU webmail
    Als student van de VU krijg je aan het begin van je studie een eigen mailaccount. Via dit e-mailaccount geeft de universiteit en de lerarenopleiding belangrijke mededelingen over je opleiding door. Kortom: Het is dus belangrijk dat je je mailadres ...@student.vu.nl regelmatig checkt! Je mail raadpleeg je via webmail. Dit kan zowel op de campus als daarbuiten via www.outlook.com of via de e-mail button op VU.nl. Je logt in met je VUnetID of met je VU mailadres en wachtwoord.

    Canvas
    Canvas is de digitale leeromgeving van de VU. Voor ieder vak is er in Canvas een cursus aangemaakt, waar je automatisch toegang toe hebt als je ingetekend bent voor een vak. Op Canvas vind je de studiehandleiding van het vak, houdt de docent je op de hoogte van de voortgang en zal je ook opdrachten in moeten leveren.
    In de Canvas cursus ‘Informatie Universitaire Lerarenopleidingen’ vind je algemene informatie over de opleiding terug, zoals informatie over je studieprogramma en keuzevakken, over intekenen voor vakken, het stagebureau en de examencommissie. Ook vind je hier antwoorden op veel gestelde vragen en houden we je via announcements op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.

    Rooster
    Via https://rooster.vu.nl kun je, nadat je bent ingelogd met je VUnetID en wachtwoord, vanaf 11 december jouw persoonlijk rooster inzien, dat wordt gebaseerd op de hoorcolleges en werkgroepen van de vakken waarvoor je bent ingetekend. Je kunt hier ook zonder in te loggen vanaf 11 december het rooster bekijken door een bepaald vak of studieprogramma te selecteren. Het rooster kan worden bijgewerkt. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig deze roosterwebsite raadpleegt.

    Onderwijs- en Examenregelingen
    In de Onderwijs- en Examenregelingen (OER) zijn het examenprogramma en alle regelingen over het onderwijs formeel vastgelegd. Zo vind je in de OER o.a. de regels rondom toetsing en examinering, de inrichting van de opleiding en regelingen in het kader van studievoortgang en studiebegeleiding. De OER is bindend. Indien er verschillen bestaan tussen de OER en de studiegids, geldt de regelgeving zoals beschreven in de OER. Als student word je geacht op de hoogte te zijn van de inhoud van de OER. Je vindt de OER in de studiegids van jouw opleiding.

    Studiegids
    De informatie in de studiegids is onmisbaar als informatiebron. De studiegids gaat in op de inhoud van het onderwijs (o.a. vakken, perioden, literatuur) en de toetsvorm(en). Je kunt in de studiegids informatie opzoeken over het hele programma van je opleiding door op opleidingsnaam of opleidingscode te zoeken, het is ook mogelijk de informatie voor één bepaald vak op te zoeken door de vakcode in te geven. Zorg dat je bij ieder vak bekend met de informatie in de studiegids.

    VU wegwijzer
    De VU Wegwijzer biedt je een overzicht van belangrijke, leuke en nuttige zaken die je op weg helpen bij de start van jouw studie aan de VU. 

  • Financiële informatie

    Collegegeld en financiële regelingen
    Heb je nog vragen over (de betaling van) het collegegeld? Klik op Algemene informatie betaling collegegeld. Staat het antwoord er niet op? Neem dan contact op met de Centrale Studentenbalie

    Informatie over relevante subsidieregelingen zijn te vinden op de site van DUO. Hierbij kun je denken aan:

    • Verlenging studiefinanciering
    • Tegemoetkoming leraren
    • Collegegeldkrediet
    • Levenlanglerenkrediet
    • Lerarenbeurs
    • Subsidieregeling zij-instroom
    • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

    Zoek zelf goed uit op welke subsidies je recht hebt en wat de voorwaarden zijn, het kan om grote bedragen gaan! 

Deze mensen zijn je al voorgegaan

Snel navigeren website Universitaire Lerarenopleidingen

Contact opnemen

Vragen over de Universitaire Lerarenopleidingen? Ons telefonisch spreekuur is op maandag & donderdag van 10.00 - 12.00 uur via 020-5989210

Of e-mail ons via lerarenopleidingen@vu.nl.