Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Leer de ‘wetten’ van de maatschappij begrijpen

Leer de maatschappij begrijpen

Welke invloed heeft de uitbraak van het COVID-19 virus op onze maatschappij? Hoe zorgen we ervoor dat de kwetsbare groepen in onze samenleving in een crisissituatie niet verder achterop raken en de ongelijkheid niet verder toeneemt? Tijdens de master Sociologie bestudeer je de impact van actuele ontwikkelingen op de participatiemaatschappij.

De opkomst van populisme, flexibilisering van arbeidsrelaties, ongelijkheid in zorg en welzijn, en inclusiviteit in een diverse samenleving. Allemaal onderwerpen binnen de sociologie die vandaag de dag relevanter zijn dan ooit. Als masterstudent Sociologie leer je hoe je onderzoek doet naar deze onderwerpen en onderzoek je concrete participtatievraagstukken van een organisatie of groep in de maatschappij. Zo kun je de opgedane kennis meteen toepassen op de praktijk. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je maatschappelijke vraagstukken omzet in onderzoeksvragen. Maar je gaat ook een stap verder door te leren hoe je de resultaten van dat onderzoek begrijpelijk kunt overbrengen op niet-specialisten die jouw kennis kunnen gebruiken in bijvoorbeeld het beter afstemmen van wetten en regels.

De master Sociologie is kleinschalig. Je kent de docenten persoonlijk. Er zijn veel mogelijkheden om je als student-assistent in te zetten voor onderwijs en onderzoek en extra werkervaring op te doen. Een onderzoeksassistentschap kan de eerste stap zijn naar een carrière als onderzoeker binnen of buiten de universiteit.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Studie in cijfers

Het programma

Het eerste halfjaar bereid je je voor op het schrijven van je masterthesis. Je verdiept je in alle maatschappelijke vraagstukken, zoals integratie, vrijwilligerswerk, politieke participatie, zorg, arbeid en sociale bewegingen. Ook maak je kennis met maatschappelijke organisaties waar de VU mee samenwerkt en de onderzoeksprojecten van de afdeling Sociologie en krijg je een intensieve training in kwalitatieve óf kwalitatieve onderzoeksmethoden tijdens workshops in het Onderzoekslab.

Vervolgens krijg je als student de kans om het thema wat je interessant vond in semester 1 uit te diepen tijdens je masterthesis in semester 2. Daardoor ga je meteen aan de slag met een actueel maatschappelijk vraagstuk en speel je in op de behoefte van de maatschappelijke organisatie. De resultaten presenteer je ook aan hen.

Regelmatig zijn er terugkomdagen op de VU. Gedurende het hele traject houdt je contact met je opdrachtgever.

Vakken

  • Masterthesis Sociologie
  • Arbeid, burgerschap en sociale participatie
  • Social Continuity and Change
  • Beïnvloeden van maatschappelijke participatie
  • Inequality and Conflict in Societal Participation
  • Thesis opzet
  • Onderzoekslab

Raadpleeg de studiegids voor meer informatie.

Verander je toekomst met de studie Sociologie

Verander je toekomst met de studie Sociologie

Als afgestudeerd socioloog kun je bijvoorbeeld aan de slag als onderzoeker of adviseur bij overheidsinstelling. Je kunt er ook voor kiezen een PhD te gaan doen of nóg een master volgen om je breder te specialiseren.

Ontdek je toekomstperspectief
 toeristen die met koffers lopen