Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ontwikkel je kritische blik op sociale ongelijkheid

In deze opleiding staan sociologische vraagstukken rondom verschillende vormen van ongelijkheid centraal, en volg je vakken over onder andere werk, diversiteit, gender, veiligheid, en over de rol van wetenschap in de samenleving.

Ook verdiep je je in kwalitatieve of kwantitatieve methoden. In de eindopdracht laat je zien dat je klaar bent je wetenschappelijke kennis en vaardigheden om te zetten in een bijdrage aan een vraagstuk van een maatschappelijke organisatie. Zo kun je je ook profileren.

De master is kleinschalig. Je kent de docenten persoonlijk. Er is een mentorprogramma waarin je gestimuleerd wordt om na te denken over hoe je je als socioloog wilt ontwikkelen en hoe het volgen van de master je daarbij kan helpen. Je mentor is ook je eerste aanspreekpunt als je ergens tegenaan loopt.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Studie in cijfers

Het programma

In september 2025 starten we met een nieuw programma in de master Sociologie. Het doel van de master Sociologie aan de VU is om je op te leiden tot een socioloog die de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan kan omzetten naar een concrete bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke problemen op het gebied van ongelijkheid. Ook leer je zelf onderzoek te doen naar ongelijkheid en leer je interventies te beoordelen en te ontwikkelen. Het mentoraat ondersteunt je, zodat je zoveel mogelijk uit jezelf kan halen tijdens (en na) de master.

De master start met Ongelijkheid in sociologisch perspectief. In deze cursus wordt een brede theoretische basis gelegd die gericht is op het thema sociale ongelijkheid: waar komt sociale ongelijkheid vandaan en wat zijn de gevolgen? Je leert hier met een sociologische blik kijken naar (macht)structuren en complexiteit van ongelijkheidheden in de samenleving en de hardnekkigheid daarvan. Parallel daaraan leert Kennis in context: actuele debatten over wetenschap en samenleving je deze kennis in perspectief te plaatsen door je na te laten denken over de vragen: wat is kennis eigenlijk en wat maakt een (goede) socioloog?  In Veiligheid, criminaliteit en vertrouwen pas je theoretische kennis toe op het terrein van veiligheidsbeleid en politie. Omdat je dit interdisciplinaire vak volgt met studenten van Bestuurskunde wordt duidelijk wat jouw sociologische inbreng kan zijn en hoe die verschilt van een bestuurskundig perspectief. Het vak Onderzoek onder loep is bedoeld om je kritisch te kunnen laten kijken naar onderzoek dat in de wetenschap en ook daarbuiten over maatschappelijke vraagstukken wordt uitgevoerd. Dit is een nuttige competentie op de arbeidsmarkt wanneer je in een positie terecht komt, zoals beleidsmedewerker, waarin je onderzoek meeweegt in adviezen en beslissingen over beleid bijvoorbeeld.

In het tweede semester verdiep je je in specifieke domeinen waarin ongelijkheid voorkomt. Daarnaast verschuift de aandacht naar hoe je kennis kan omzetten in maatschappelijke impact, bijvoorbeeld door het beoordelen en ontwikkelen (co-creëren) van interventies. In het vak Interventies in zorg en welzijn doe je een kritische beleidsanalyse van beleid en in Gender en positionaliteit denk je na over je je eigen positionaliteit constructief inzet en hoe je comfortabel wordt met ongemak in de context van co-creatief onderzoek naar gender. Het doel is om vanuit jouw positie en ongemak via kritische analyse tot oplossingen te komen.

In Racisme en intersectionaliteit: een levensloopperspectief en Werk, waardering en ongelijkheid verdiep je je in hoe racisme ongelijkheid creëert en in stand houdt en denk je na over de betekenis van (betaald) werk en waarom voor sommige beroepen topsalarissen betaald worden en voor anderen minimumloon. Daarnaast versterk je in deze cursussen je onderzoeksvaardigheden. Je kan zelf kiezen of je je wilt verdiepen in kwalitatieve of kwantitatieve data-analyse. De master sluit af met het vak Masterproef: je ontwikkelt een product (zoals een beleidsadvies, een opiniestuk, een workshop) waarmee je laat zien dat je door toepassing van sociologische kennis en vaardigheden kan bijdragen aan de oplossing van een vraagstuk van een maatschappelijk partner.

Verander je toekomst met de studie Sociologie

Verander je toekomst met de studie Sociologie

Als afgestudeerd socioloog kun je bijvoorbeeld aan de slag als onderzoeker of adviseur bij een overheidsinstelling. Je kunt er ook voor kiezen een PhD te gaan doen of nóg een master volgen om je breder te specialiseren.

Ontdek je toekomstperspectief
 toeristen die met koffers lopen

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam