Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Train je ogen en kom tot een gewogen oordeel

Kunst- & Cultuurwetenschappen: Kunst, Markt en Connaisseurschap

De opleiding wordt verzorgd door docenten met ruime ervaring op dit terrein en gastsprekers die professioneel actief zijn in het museale en commerciële werkveld.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan conservatoren, galeriehouders, taxateurs en veilingmeesters die de deuren van hun musea, galeries en veilinghuizen ruimhartig voor je openen.

De specialisatie duurt één jaar, en binnen dat jaar krijg je verschillende vakken aangeboden die allemaal op hun eigen wijze bijdragen aan het ontwikkelen van professionele vaardigheden. Zo leer je onderzoeksvaardigheden, methoden en theorieën bestuderen en toe te passen op eigen onderzoek, en bestudeer je onder begeleiding van een docent één object (een schilderij, een prent, tekening) in het kader van een werkgroep. Je gaat ook drie maanden lang één dag per week onder begeleiding van een docent op bezoek bij veilingmeesters, taxateurs, conservatoren, krijgt gastcolleges van experts, leert wat herkomstonderzoek is en bezoekt grote kunstbeurzen, etc. 

We werken dus nauw samen met de stakeholders uit de publieke sector: de handelaren, de musea, de veilinghuizen, de taxateurs, etc. We zorgen voor veel ‘real life cases’ – dus voor kunsthistorische cases die vaak een concrete toepassing hebben in een bestaande instelling. 

Annick Bettink - Master Kunstgeschiedenis (VU Amsterdam)

Annick Bettink - Master Kunstgeschiedenis (VU Amsterdam)

"Deze specialisatie vormt een mooie combinatie van theorie en praktijkgerichte colleges van specialisten uit het veld. Van een Private Viewing bij Sotheby’s London tot aan een fictieve aankoop van een museumstuk tijdens TEFAF, deze master opent de kunstwereld voor je. Het bracht mij bij Veilinggebouw de Zwaan en Gallerease; een digitaal kunstplatform waar we de zoekende kunstkoper verbinden met het aanbod van galeries en kunsthandelaren."

Stage

Veel studenten gebruiken de vrije ruimte in hun studie voor een stage op het terrein van de hedendaagse kunstmarkt: bij een veilinghuis, een galerie, een kunstinstelling. 

Masterscriptie

Je sluit je studie altijd af met een masterscriptie over een zelfgekozen onderwerp. De scriptieonderwerpen verschillen enorm, van studies naar het functioneren van kunsthandelaren in een bepaalde periode, tot verdiepend onderzoek naar een bepaalde collectie kunstwerken, tot monografisch onderzoek naar één kunstenaar, en dat op verschillende gebieden en perioden: van 16e eeuwse prentkunst, tot algoritmen in creativiteit tot hedendaags design.

Verander je toekomst met de studie Kunst- en Cultuurwetenschappen: Kunst, Markt en Connaisseurschap

Verander je toekomst met de studie Kunst- en Cultuurwetenschappen: Kunst, Markt en Connaisseurschap

Wij leveren onze studenten goed af: je kunt gaan werken bij verschillende kunstinstellingen, van galeries tot veilinghuizen, van musea tot particuliere verzamelaars. 

Ontdek je toekomstperspectief
2 jonge vrouwen kijken geïnteresseerd naar een kunstwerk

Vragen over het studieprogramma?

Neem contact op met de coördinator van de specialisatie

Stuur een mail naar dr. D. Meuwissen via d.meuwissen@vu.nl