Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Onderzoek de relatie tussen DNA en gedrag

Genes in Behaviour and Health (onderzoeksmaster)

Waarom lukt het de één moeiteloos om te stoppen met roken, terwijl de ander blijft worstelen? En welke rol spelen genetische en omgevingsfactoren in onze mentale veerkracht en dagelijkse gewoonten? In deze master duik je in de complexe wisselwerking tussen genen, gedrag en leefstijl.

Hoe we ons ontwikkelen, wat we waarnemen, welke keuzes we maken – alles is gedrag. Dat gedrag wordt beïnvloed door zowel onze genetische aanleg als de omgeving waarin we opgroeien. De wisselwerking tussen die factoren bepaalt wie we zijn en hoe we de wereld ervaren. Maar in hoeverre zijn verschillen tussen mensen terug te voeren op genen, en in hoeverre op de omgeving?

Word onderdeel van een nieuwe generatie onderzoekers
De tweejarige, Engelstalige Research Master Genes in Behaviour and Health biedt jou de wetenschappelijke basis om bij te dragen aan deze vragen. Je leert geavanceerde onderzoeksmethoden toepassen binnen de biologische psychologie, moleculaire genetica en genetische epidemiologie. Met deze opleiding leg je de basis voor een carrière als onderzoeker in een vakgebied dat zich razendsnel ontwikkelt – van omics in de geneeskunde tot preventie in de geestelijke gezondheidszorg.

Unieke toegang tot het Nederlands Tweelingen Register
Je studeert in een internationale en inspirerende omgeving. De opleiding is verbonden aan de afdeling Biologische Psychologie, wereldwijd bekend door het Nederlands Tweelingen Register – een unieke databank met genetische en omgevingsgegevens van meer dan 50.000 tweelingfamilies.

Kleinschalig en persoonlijk onderwijs
Je krijgt les in kleine groepen van vooraanstaande onderzoekers en internationale gastdocenten. De kleinschaligheid zorgt voor veel persoonlijke begeleiding, interactie en verdieping.

Twee stages, volop mogelijkheden
Je loopt twee onderzoeksstages: één intern aan het einde van het eerste jaar, en één extern in het tweede jaar. Deze stages bieden de kans om ervaring op te doen in toonaangevend onderzoek, vaak met publiceerbare resultaten. Bekijk eerdere stageprojecten: 1e stage en 2e stage.

Publicaties op basis van onderzoek met data van het Nederlands Tweelingen Register vind je hier.

Specifieke informatie over de cursussen vind je in de studiegids.

De startdatum van dit programma is 1 september.

1e jaar

In het eerste jaar krijg je basiskennis over de organisatie en regulatie van het humane genoom en hoe dit de basis vormt voor de biologische processen die gedrag en gezondheid beïnvloeden. Je leert ook de computervaardigheden die nodig zijn om gen-identificatiestudies uit te voeren.

Je richt je op klassieke tweelingstudies en stamboomanalyses, zodat je leert om modellen te maken die de erfelijkheid van eigenschappen in de psychologie, gedrag en gezondheid onderzoeken en om de interacties tussen genen en omgeving te testen.

Andere cursussen gaan over epigenomics en sequencing in gedrag en gezondheid, en statistische programmering. Daarnaast volg je een uitgebreide programmeercursus waarin je leert werken met R en een beetje Python.

Aan het einde van het jaar pas je je kennis toe in een stage, waarin je met een ervaren VU-begeleider samenwerkt aan een onderzoeksproject. Deze stages maken vaak deel uit van actieve academische projecten en dragen regelmatig bij aan publicaties. Specifieke informatie over de cursussen vind je in de studiegids.

Vakken

  • Stage 1
  • Inleiding tot omics
  • Statistische programmering in R en Python
  • Gedragsgenetica
  • Genen identificeren: Genome-Wide Association Studies en verder
  • Epigenomics en sequencing in gedrag en gezondheid
  • Beeldvorming en cardiovasculaire genetica

2e jaar

In het tweede jaar leer je hoe je grote, op de bevolking gebaseerde informatie-databases kunt gebruiken in het onderzoek naar menselijke genetica.

Je richt je op de theoretische basis van biometrische en kwantitatieve genetica en de inzichten die nodig zijn om genetische bevindingen uit empirische studies te begrijpen. Eén van de cursussen gaat bijvoorbeeld over een snelgroeiend vakgebied: gepersonaliseerde geneeskunde en gezondheid. Ook kies je een keuzevak om je kennis in een specifiek interessegebied te verdiepen.

Om je te helpen een goede subsidieaanvraag te schrijven, delen de docenten hun kennis met je. Daarnaast oefen je actief wetenschappelijke communicatie, bijvoorbeeld door middel van interviews, krantenartikelen, websites en social media.

Tot slot, als onderdeel van een tweede stage, voer je zelfstandig een onderzoeksproject uit, wat je afsluit met het schrijven van je Masterthesis. Specifieke informatie over de cursussen is te vinden in de studiegids.

Vakken

  • Stage 2 
  • Genetica van complexe eigenschappen 
  • Natuur of opvoeding: gen-omgeving correlatie en interactie in de familie 
  • Gepersonaliseerde gezondheid en geneeskunde 
  • Subsidieaanvragen schrijven en wetenschapscommunicatie

Graduate School Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Wil jij promoveren? Ontdek meer over de doelen en activiteiten van de Graduate School en het PhD-traject, de PhD Education Committee (PEC), en de structuur van de Graduate School.

Verander je toekomst met de masteropleiding Genes in Behaviour and Health Research.

Verander je toekomst met de masteropleiding Genes in Behaviour and Health Research.

De snelle ontwikkelingen in genetisch onderzoek hebben geleid tot een groeiende behoefte aan professionals die genetica kunnen verbinden met menselijk gedrag en gezondheid. Er is grote vraag naar jonge onderzoekers met expertise in gedragswetenschappen, statistiek, genetische epidemiologie, statistische genetica en omics. Als afgestudeerde van deze opleiding ben je uitstekend voorbereid op een carrière in dit dynamische en veelbelovende werkveld.

Ontdek je toekomstige carrièremogelijkheden
twee op elkaar lijkende personen in een yogahouding

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam