Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Word de conservator van de toekomst

Ga je carrière voortvarend van start als conservator-in-opleiding

Toenemende vraag

De duale masteropleiding Curating Art and Cultures duikt in de toenemende behoefte naar academisch geschoolde professionele conservatoren met een uitmuntende interdisciplinaire en theoretische basis.

Je leert cruciale theoretische concepten in te zetten en hedendaagse kwesties in overweging te nemen als het gaat om het verzamelen, conserveren en tentoonstellen van kunstobjecten en culturele artefacten. Daarnaast verdiep je je eigen interdisciplinaire kennis en ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden, wat uiteindelijk zal resulteren in een masterscriptie.

Multidisciplinair

Je kunt bijvoorbeeld huidige of eerdere museumcollecties en tentoonstellingen bestuderen vanuit het perspectief van recente inzichten van museale en conservatieonderzoeken. Daarnaast doe je veldwerk door middel van excursies naar musea in binnen- en buitenland en ga je in gesprek met conservatoren, museumprofessionals of makers van tentoonstellingen. Ook werk je aan een onderzoekswerkstuk dat je presenteert aan je medestudenten en begeleiders.

Stage als conservator-in-opleiding

Maar het belangrijkste onderdeel van de opleiding is dat je de kans krijgt om een jaar lang als conservator-in-opleiding te werken bij een van de musea of culturele instellingen waarmee de opleiding een partnerschap heeft. 

Tijdens deze stage krijg je praktische training in alle aspecten van de professionele aansturing van een museum, van onderzoek voor publicaties tot het organiseren van tentoonstellingen. 

De stage omvat de vijf belangrijke aspecten van het werk van een conservator. Je draagt direct bij aan het samenstellen van tentoonstellingen, neemt deel aan personeelsvergaderingen en projectteams binnen het museum, doet onderzoek naar (en registratie van) objecten van de verzameling, zorgt voor het ophalen en wegbrengen van de stukken en vertegenwoordigt het museum richting kunstenaars, academici, bezoekers en het publiek.  

Kortom, dit is jouw kans om jezelf volledig te verdiepen in alle aspecten van het werk van een conservator.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Feiten en cijfers

Jaar 1

In het eerste semester van het eerste jaar volg je verplichte vakken over Collecting, Curating en Display aan de UvA en de VU Amsterdam. Daarnaast volg je keuzevakken waarmee je je academische specialisatie meer diepgang geeft. Ook bereid je jezelf voor op je stage: je bezoekt onze partnerinstituten en gaat naar stage-evenementen waar conservatoren zichzelf en hun projecten presenteren, en uiteindelijk vindt er een interview plaats met onze opleidingscoördinatoren om te besluiten wat voor stage je gaat doen.

In het tweede semester ga je van start met je stage als conservator-in-opleiding bij een van onze partnerinstituten, waarbij je vier dagen per week aan het werk bent. Daarnaast volg je het vak Curatorial Practices in the Contemporary World I aan de UvA. Dit is een praktisch vak, waarbij je Nederlandse musea bezoekt en op excursie naar het buitenland gaat.

Vakken

  • Collecting, Curating and Display I
  • Collecting, Curating and Display II
  • Internship part 1
  • Curatorial Practices in the Contemporary World I

Je vindt het studieprogramma in onze studiegids.

Jaar 2

In het eerste semester van het tweede jaar ga je verder met je stage als conservator-in-opleiding. Tegelijkertijd volg je het vak Curatorial Practices in the Contemporary World II aan de VU Amsterdam. Dit is een onderzoekswerkgroep, waarin praktijkvoorbeelden worden behandeld die overeenkomen met je eigen specialisatie en met het museum waar je stage loopt.

In het tweede semester rond je je stageverslag af en schrijf je je masterscriptie, waarbij je wordt ondersteund door een scriptiecolloquium.

Courses

  • Internship part 2
  • Curatorial Practices in the Contemporary World II
  • Master Thesis

You will find the study programme in our studyguide.

Carolina Calgaro

Carolina Calgaro

Het leukste onderdeel van deze master is de stage bij een van de belangrijkste musea van Nederland. Je leert het meest als je de kans krijgt een van de conservatoren van het museum te ondersteunen, die ook een jaar lang je mentor is. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en soms is het stressniveau behoorlijk hoog, maar je krijgt ook een geweldige kans om het vak van conservator te leren door actief mee te doen binnen een institutionele context.

Student Carolina

Stage

De stage van een jaar is de basis van de opleiding Curating Art and Cultures. Onder begeleiding van professionele conservatoren verkrijg je directe ervaring in de rol en de verantwoordelijkheid van het hedendaagse conservatorschap, waaronder het presenteren en opstellen van tentoonstellingen, registeren en documenteren, het omgaan met kunstvoorwerpen, restauratie en conservatie, onderzoek en communicatie, en het wervingsbeleid.

De stage geeft je een unieke mogelijkheid om inzicht te krijgen in het beroep van een conservator en je de vaardigheden die hiervoor nodig zijn eigen te maken. Je wordt geplaatst bij een van onze partnerinstituten, waaronder:

  • Rijksmuseum Amsterdam 
  • Van Gogh Museum Amsterdam
  • Stedelijk Museum Amsterdam
  • Joods Cultureel Kwartier Amsterdam
  • Amsterdam Museum
  • Wereldmuseum
  • Frans Hals Museum Haarlem
  • Centraal Museum Utrecht
  • Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam
  • Van Abbemuseum Eindhoven
  • Kröller-Müller Museum Otterlo
  • Kunstmuseum The Hague
  • Mauritshuis The Hague
  • Textielmuseum Tilburg
  • Museum Arnhem
  • Stedelijk Museum Alkmaar

Alle deelnemende instituten bieden een of twee stageplekken. De mastercoördinatoren van zowel de VU als de UvA bepalen bij welk deelnemend instituut je wordt geplaatst, op basis van je academische achtergrond, je interesses en de projecten die beschikbaar zijn. In het eerste semester krijg je een introductie van de verschillende stagemogelijkheden die er zijn, en heb je de mogelijkheid om je opties te bespreken tijdens een bijeenkomst met de coördinatoren.

Excursie

Het vak Curatorial Practices in the Contemporary World I, inclusief een vijfdaagse excursie naar Berlijn, brengt je in contact met organisaties buiten Nederland. Hiermee krijg je de kans om conservatoire praktijken van je eigen stage als conservator-in-opleiding te vergelijken met de praktijken elders. Je bezoekt tentoonstellingen en ontmoet conservatoren en andere professionals in het veld.

Bepaal zelf je toekomst met de opleiding Curating Art and Cultures

Bepaal zelf je toekomst met de opleiding Curating Art and Cultures

Na het afronden van de masteropleiding Curating Art and Cultures ben je goed voorbereid op een carrière als conservator in een museum, en voor werk in de museum- en culturele sector in het algemeen. Onze alumni werken als conservator bij - onder andere - het fotografiemuseum Foam Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Arnhem en het Van Gogh Museum. Anderen zijn aan de slag gegaan als assistent, junior conservator en conservator bij allerlei andere musea in Nederland en in het buitenland. Er zijn ook mogelijkheden om je academische carrière als onderzoeker voort te zetten.

Vragen over het studieprogramma?

Vraag ze aan de programma coördinator

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam