Kijk kritisch naar openbaar bestuur en overheidsfunctioneren
Werken aan een goed functionerende overheid
In deze richting staat niet een specifiek beleidsterrein centraal, maar gaat het om de een brede blik op de gehele overheid. Besturen is problemen oplossen, en het publieke bestuur lost publieke problemen op. Maar wie of wat bepaalt eigenlijk welke dat zijn?
Er is niet één overheid: het Rijk, provincies, gemeenten en Europa hebben zo hun eigen waarden en belangen. Tegelijkertijd spelen burgers en allerlei private partijen een steeds grotere rol in het openbaar bestuur. Bij deze afstudeerrichting leer je complexiteit te (door)zien en hoe ermee om te gaan. Dat doe je door te leren puzzelen en te reflecteren op complexe situaties vanuit verschillende perspectieven. Zo wordt je opgeleid tot een professional die een bijdrage kan leveren aan oplossingen van complexe maatschappelijke problemen, zoals bijvoorbeeld het klimaatbeleid.
In deze afstudeerrichting besteden we veel aandacht aan de normatieve kant van besturen. Wanneer is er sprake van goed bestuur? Welke antwoorden geven we op de vraag wat goed is? Welke consequenties heeft dat voor het besturen van de samenleving? Ook kijken we kritisch naar de kennis waarop beleid gebaseerd wordt. Waar baseert de overheid zich bijvoorbeeld op bij het oplossen van het stikstofvraagstuk?
Kortom, tijdens deze master onderzoek je de rol van de overheid in brede zin. Je kijkt ook naar de inbreng van burgers, bijvoorbeeld bewoners die zelf beslissingen nemen over hun wijk. Via onderzoek leer je meedenken over visieontwikkeling en strategie.
Heb je deze afstudeerrichting succesvol afgerond, dan ben je een bestuurskundige bruggenbouwer, zowel in denken als doen. Je bent multi-inzetbaar. Afstudeerders gaan dan ook aan de slag bij verschillende overheidsorganisaties of consultancybureaus waar ze zich bezighouden met het vormgeven en uitvoeren van beleid, of het adviseren daarover.
Jouw studie in het kort:
Je volgt drie algemene bestuurskundige vakken (werkgroepen en hoorcolleges): Beleid en management, Bestuur en samenleving: kritische perspectieven en Goed bestuur.
Je volgt drie vakken binnen je afstudeerrichting:
- Dynamiek van interbestuurlijke verhoudingen in het Nederlands openbaar bestuur
- Openbaar bestuur en kennis
- Organiseren van goed bestuur
Je volgt één vak in methoden en technieken van onderzoek en je doet eigen onderzoek en je schrijft vervolgens een afrondende masterthesis in de richting van je gekozen specialisatie.
De master is ook in deeltijd te volgen. Je volgt dan op vrijdag overdag college en doet verder aan zelfstudie.