Het belang van emoties voor ons dagelijks functioneren en de mate waarin zij bepalend zijn voor ons welbevinden kan moeilijk overschat worden. We kunnen niet zonder emoties, al kunnen ze het ons soms knap lastig maken. Dit blijkt onder andere uit de rol die emoties spelen in onze gezondheid. Dat betreft dan zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Maar wat zijn emoties precies? Welke verschillende soorten emoties bestaan er? En hoe beïnvloeden ze ons gedrag en welbevinden?
Deze cursus biedt een diepgaande verkenning van emoties vanuit verschillende perspectieven, waaronder de evolutionaire, cognitieve, psychofysiologische en sociaal-psychologische invalshoeken. De docent gaat in op emoties binnen specifieke contexten, zoals stress, en op emoties als angst, afwijzingsgevoeligheid, heimwee, jaloezie en verveling. Niemand kan zich losmaken van emoties, maar we kunnen wel leren om emoties beter te reguleren.
Het doel van deze cursus is om meer inzicht te geven in het innerlijke leven en de uitingsvormen te laten zien van de emotionele 'software' die tijdens de evolutie is ontwikkeld.
Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met tussendoor ruimte voor vragen.
Literatuur: Leessuggesties:
Vingerhoets, A., De emotionele mens. ISBN 978 90 263 5416 8 (2021)
Studiebelasting: nihil.
Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.
Overige informatie: Deze cursus maakt deel uit van de leergang ‘Psychologie’. Alle cursussen uit deze leergang zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. U hoeft dus niet bij deel I te beginnen.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven