Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Leergang Psychologie

Menselijk gedrag kent ontelbaar veel varianten en wordt beïnvloed door allerlei factoren, zoals onze biologie, persoonlijkheid, de aan- of juist afwezigheid van anderen en fysieke omgevingsfactoren. Het willen verklaren van menselijk gedrag, ons gedrag, is een belangrijke menselijke motivatie.

Continu proberen we gedrag te doorgronden: dat van anderen om hen beter te kunnen voorspellen en dat van onszelf om controle te hebben over wat we denken en voelen. Maar hebben we wel controle over ons eigen gedrag? Waar komt gedrag vandaan? Hoe wordt het onderzocht en wat zijn de belangrijkste bevindingen? Wat is de huidige status van eeuwenoude vraagstukken zoals het ‘nature-nurture’-debat? Kun je inderdaad ziek worden van emoties? Heeft psychotherapie zin?

In deze leergang, bestaande uit zes cursussen, komen de belangrijkste thema’s in de psychologie aan bod. Met behulp van vele aansprekende en actuele voorbeelden worden de meest relevante theorieën, inzichten en ontdekkingen geïntroduceerd en uitvoerig besproken. Thematisch is de leergang in vier onderwerpen verdeeld: 

  • Algemene introductie in de psychologie (Inleiding in de Psychologie)
  • Persoonlijkheidspsychologie (Persoonlijkheidspsychologie – Introductie en Verdieping)
  • Relatie tussen psychologie en gezondheid (Gezondheidspsychologie en Psychologie van de emoties)
  • Praktische toepassingen van de psychologie (Psychologie in Uitvoering)

Met behulp van deze globale kapstok wordt in de zes verschillende cursussen het brede en interessante palet aan psychologische onderwerpen besproken. De leergang is bedoeld voor alle belangstellenden, er is geen voorkennis nodig. Alle cursussen zijn los van elkaar te volgen; u hoeft niet de eerdere delen te hebben gevolgd om aan de latere cursussen deel te nemen.

Opzet van de leergang

Opzet en rooster leergang Psychologie:

deel   I:  Inleiding in de Psychologie (najaar 2023)
deel  II:  Persoonlijkheidspsychologie (1) – introductie (voorjaar 2024)
deel III: Persoonlijkheidspsychologie (2) – verdieping (najaar 2024)
deel IV: Gezondheidspsychologie (voorjaar 2025)
deel V:  Psychologie en emoties (najaar 2025)
deel VI: Psychologie in uitvoering (voorjaar 2026) 
deel VII: De sociale mens (najaar 2026)

Planning en inschrijving

De opeenvolgende cursussen in deze leergang vinden plaats op dinsdagochtend.

Deelnemen aan een vervolgcursus uit een leergang
Inschrijving voor een deel uit deze leergang staat open voor alle belangstellenden. Er geldt geen voorrang voor deelnemers die al aan een van de eerdere delen hebben deelgenomen. Wilt u deelnemen aan een vervolgdeel? Schrijf u dan in zodra wij het nieuwe cursusprogramma publiceren. De kans op plaatsing is dan het grootste.

Docent: dr. Andreas Wismeijer

Docent: dr. Andreas Wismeijer

Dr. Andreas Wismeijer heeft psychologie gestudeerd aan Tilburg University (TiU). Hij is in 2008 aan TiU gepromoveerd met een proefschrift over de psychologie van geheimhouding en is nog steeds verbonden aan TiU. Wismeijer is een veelgevraagd spreker. Hij verschijnt regelmatig in de media om actuele onderwerpen psychologisch te duiden. Klik hier voor meer informatie.

Meer over Andreas Wismeijer

  • Deelnemers vertellen over Andreas Wismeijer als docent

    Uit de evaluaties:

    • “Ruimte voor vragen, heel veel voorbeelden uit het alledaagse leven maakten de colleges tot een feest, iedere week weer.”
    • “Dr. Wismeijer is een zeer begaafd spreker. Hij gebruikt sprekende en confronterende praktijkvoorbeelden. Zo interessant en zo toepasbaar in je leven en in dat van je naasten."
  • Flitscollege

    Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over waarom we in de natuur beter ontspannen dan in de stad.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.