Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Leergang Kopstukken filosofie III: Van Descartes tot Hegel | fysiek (avondcursus)

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

De spanning tussen geloof en rede – een kernthema van de westerse wijsbegeerte – kwam gedurende de zeventiende en de achttiende eeuw tot een ongekende uitbarsting. In dit zogeheten tijdperk van de verlichting namen steeds meer filosofen afstand van gebruikelijke denkbeelden, die voortaan voor het gerechtshof van de rede werden gedaagd. Zij uitten scherpe kritiek op de invloed van traditionele wijsgerige, kerkelijke en politieke autoriteiten op maatschappij en wetenschap. Ook benadrukten ze het belang van tolerantie, autonomie, vrijheid van meningsuiting en godsdienst, en scheiding van kerk en staat. Daarnaast eisten ze het recht op om de zelfstandige kracht en vermogens van het menselijke verstand te onderzoeken, los van gewoontes en vooroordelen. Zekerheden werden niet langer uit een bovennatuurlijke bron, maar uit de rationele aard van de mens zelf afgeleid. Men spreekt in dit verband wel van een ‘wending naar het subject’. De verlichting wordt sindsdien beschouwd als de kraamkamer van moderne westerse waarden. De indertijd ontwikkelde ideeën zijn onverminderd actueel.

De transcendentale filosofie van de Duitse filosoof Immanuel Kant (1724-1804) geldt voor velen als het hoogtepunt van de verlichting. Tegelijkertijd vormde diens denksysteem ook een keerpunt, aangezien dat het belang van de rede weliswaar benadrukt, maar er tevens grenzen aan stelt. De beroemdste filosoof van de vroege negentiende eeuw, Hegel, meende deze grenzen te kunnen overstijgen en maakte met zijn alomvattende wijsgerige systeem aanspraak op rationele kennis van de totale werkelijkheid, ook wel ‘het absolute’ genoemd. Hiermee leek de geschiedenis van de wijsbegeerte haar ultieme eindpunt en vervolmaking te hebben bereikt.

Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.

Literatuur: Verplicht boek (zelf aanschaffen):
Jan Bor (red.), 25 Eeuwen westerse filosofie – teksten, toelichtingen, Boom (2003)

Studiebelasting: Ongeveer een uur per week.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Overige informatie: Deze cursus maakt deel uit van de leergang ‘Kopstukken filosofie’. Alle cursussen uit deze leergang zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. U hoeft dus niet bij deel I te beginnen. 

Op de campus van de Vrije Universiteit zijn meerdere gelegenheden om voorafgaand aan het college iets te eten. Meer informatie hierover staat hier.

Parallel aan de leergang op dinsdagavond, is op dinsdagmiddag de cursus Hegel, van dezelfde docent.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Drs. Arend Klaas Jagersma studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was als onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel werkt hij als zelfstandig docent filosofie.

Cursisten over deze docent:

  • “Het is een fantastische docent en een groot genoegen zijn colleges te volgen. Hij inspireert tot nazoeken, nadenken, verwonderen en meer lezen. Top!”
  • “Interessante cursus van hoge kwaliteit over een breed gebied van de filosofie. Kundige, welbespraakte en zeer aimabele docent.”
  • “Arend Klaas Jagersma paart een ongelooflijke beheersing van de stof aan een al even ongelooflijk vermogen om de inhoud in heldere taal uiteen te zetten.”

Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over rationaliteit bij Steven Pinker.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk eerst op de pagina Praktische informatie voor antwoorden over online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden, annuleren, de VU campus en meer.

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam