Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Leergang Kopstukken filosofie

Wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van de filosofie, dreigt gemakkelijk overweldigd te raken door een intimiderende hoeveelheid namen, stromingen en begrippen. Waar te beginnen? Wie is belangrijk en waarom? Wat zijn de belangrijkste thema’s in de filosofie?

De nieuwe vijfdelige leergang ‘Kopstukken filosofie’ maakt u wegwijs in de westerse wijsbegeerte. De leergang biedt een helder en gedegen overzicht van de originele denkbeelden die beroemde filosofen gedurende 25 eeuwen hebben ontwikkeld. Docent Arend Klaas Jagersma is uw welbespraakte en deskundige gids tijdens deze inspirerende tocht door de westerse filosofie.

De reeks colleges biedt een grondige kennismaking met de invloedrijkste denkers, de voornaamste stromingen, de beroemde debatten en de centrale begrippen uit de fascinerende geschiedenis van de westerse filosofie. De leergang start bij de denkers uit de klassieke oudheid en eindigt in de huidige tijd. Arend Klaas Jagersma schenkt niet alleen aandacht aan de vijftig individuele kopstukken. Hij wijst ook op overkoepelende verbanden en behandelt de grote vragen van de filosofie en de uiteenlopende antwoorden die gezaghebbende denkers daarop gegeven hebben. De bestudering hiervan biedt inzicht in de ontwikkelingen, de tegenstellingen en de diepere samenhang die de filosofiegeschiedenis kenmerken.

Opzet van de leergang

  • Deel I: Van Parmenides tot Boëthius (voorjaar 2024)
    Parmenides, Heraclitus, Socrates, Plato, Aristoteles, Epicurus, Seneca, Plotinus, Augustinus, Boëthius
  • Deel II: Van Anselmus tot Montaigne (najaar 2024)
    Anselmus, Abelardus, Thomas van Aquino, Duns Scotus, Ockham, Eckhart, Cusanus, Erasmus, Machiavelli, Montaigne
  • Deel III: Van Descartes tot Hegel (voorjaar 2025)
    Descartes, Hobbes, Spinoza, Locke, Leibniz, Berkeley, Hume, Rousseau, Kant, Hegel
  • Deel IV: Van Schopenhauer tot Heidegger (najaar 2025)
    Schopenhauer, Comte, Kierkegaard, Marx, Nietzsche, Bergson, Husserl, Russell, Wittgenstein, Heidegger
  • Deel V: Van Popper tot Rorty (voorjaar 2026)
    Popper, Adorno, Sartre, Arendt, Quine, Foucault, Habermas, Derrida, Taylor, Rorty

Bijzondere voorkennis van filosofie is niet vereist. De leergang staat open voor alle belangstellenden. Alle cursussen uit deze leergang zijn onafhankelijk van elkaar te volgen.

Op dinsdagmiddag biedt de docent altijd een cursus aan rond een filosofische klassieker die past binnen de periode van de leergang die in dat semester plaatsvindt.

Planning en inschrijving
De delen worden opeenvolgend op dezelfde dag en tijd geprogrammeerd. Dus als deel I op dinsdagavond start, vinden de delen II t/m V in de daaropvolgende semesters ook op dinsdagavond plaats.

Deelnemen aan een vervolgcursus uit een leergang
Inschrijving voor een deel uit deze leergang staat open voor alle belangstellenden. Er geldt geen voorrang voor deelnemers die al aan een van de eerdere delen hebben deelgenomen. Wilt u deelnemen aan een vervolgdeel? Schrijf u dan in zodra wij het nieuwe cursusprogramma publiceren. De kans op plaatsing is dan het grootste.

Docent: Arend Klaas Jagersma

Docent: Arend Klaas Jagersma

Drs. Arend Klaas Jagersma studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was als onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel werkt hij als zelfstandig docent filosofie.

Arend Klaas Jagersma

Meer over Arend Klaas Jagersma

  • Deelnemers over deze docent

    Uit evaluaties van eerdere cursussen van deze docent:

    • “Het is een fantastische docent en een groot genoegen zijn colleges te volgen. Hij inspireert tot nazoeken, nadenken, verwonderen en meer lezen. Top!”
    • “Interessante cursus van hoge kwaliteit over een breed gebied van de filosofie. Kundige, welbespraakte en zeer aimabele docent.”
    • “Arend Klaas Jagersma paart een ongelooflijke beheersing van de stof aan een al even ongelooflijk vermogen om de inhoud in heldere taal uiteen te zetten.”
  • Flitscollege

    Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over rationaliteit bij Steven Pinker.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.