Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Maak je vertrouwd met een nieuwe wereld

Begrijp hedendaagse gebeurtenissen en verschijnselen Ben je gefascineerd door de Oudheid en de cultuurgeschiedenis rondom de Middellandse Zee? Wil je graag op studiereis gaan en oog in oog staan met de wereld van de oudheid?

In de wereld van nu, die draait om smartphones, apps en likes, is het goed om terug te kijken naar de Klassieke Oudheid. Vanuit een interdisciplinair perspectief leer je kennis in te zetten om inzicht te krijgen in thema’s als identiteit en migratie, die tot op de dag van vandaag relevant zijn. Als student Oudheidwetenschappen krijg je een overzicht van de belangrijkste kunst, literatuur, filosofie, geschiedenis en mythologie van de Oudheid. Denk hierbij aan de piramides, het Parthenon, de epen van Gilgamesh, Homerus en Vergilius, of keizer Augustus. Je leert over verschillende culturen en hoe nauw ze verband hielden en bestudeert deze onderwerpen vanuit verschillende vakgebieden, zoals archeologie, geschiedenis en taal- en literatuurstudies. 

Je kunt je bachelor afstemmen op je eigen interesses door te kiezen voor de specialisatie Archeologie, Oude Geschiedenis, Talen en culturen van het Oude Nabije Oosten, Grieks of Latijn. De bacheloropleiding Oudheidwetenschappen is kleinschalig, je hebt veel persoonlijk contact met je docenten. Een aantal vakken volg je samen met studenten van andere ACASA-opleidingen. En je gaat met hen op excursie naar het buitenland.

De opleiding Oudheidwetenschappen wordt aangeboden door de twee Amsterdamse universiteiten. De VU en Universiteit van Amsterdam hebben hun kennis en expertise gebundeld in het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology. Alle colleges worden gegeven op de campus van de UvA: middenin de stad en vlak naast het Allard Pierson Museum. Deze combinatie zorgt voor een inspirerende en stimulerende omgeving.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Studie in cijfers

Kies een afstudeerrichting

Archeologie

Analyseer via hun overblijfselen de verschillen en overeenkomsten tussen Europese nederzettingen. Begrijp oude samenlevingen beter door de manier waarop zij hun doden behandelden te bestuderen.

Oude Geschiedenis

Hoe waren internationale en politieke verhoudingen vroeger eigenlijk geregeld? Welke kenmerken had het multiculturele klimaat in de Oudheid? Oude Geschiedenis geeft je de handvatten van toen.

Latijn

Vertaal en interpreteer Latijnse teksten van oude historici zoals Tacitus en Livius. Maak in detail kennis met een belangrijk thema uit de postklassieke Latijnse literatuur.

Grieks

Leer postklassiek Grieks lezen en de belangrijkste eigenschappen van antieke historiografie herkennen. Verdiep je in teksten over de Trojaanse Oorlog en van oude geschiedkundigen zoals Herodotus.

Ancient Near Eastern Studies

Leer spijkerschrift lezen en doorgrond het Akkadisch, de voorloper van het Latijn als taal van de wetenschap. Verdiep je kennis over de bakermat van de oude beschaving, Mesopotamië.

Verander je toekomst met de studie Oudheidwetenschappen

Verander je toekomst met de studie Oudheidwetenschappen

Na de bacheloropleiding kun je je specialiseren door een masteropleiding te volgen. 

Als afgestudeerd oudheidkundige kun je aan de slag als museumcurator of projectleider bij de overheid, het bedrijfsleven, of als docent in het voortgezet onderwijs.

Ontdek je toekomstperspectief
Zicht op het Pantheon in Rome vanuit een straatje