Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Vorm jouw visie op cultuur

Leren kijken, meer zien Wat is er nog ‘echt’ in de hedendaagse beeldcultuur? Hoe bepalen beelden en objecten onze kijk op onszelf en de wereld? Hoe diep wortelen zij in het verleden en in hoeverre sturen zij ons heden?

MKDA is een interdisciplinaire opleiding, die vier vakgebieden combineert en integreert. In het eerste jaar volg je alle vakken gemeenschappelijk, in het tweede jaar kies je daarnaast ook een van de vier afstudeerrichtingen Media, Kunst, Design of Architectuur. Door deze opzet krijg je een brede inhoudelijke en theoretische basis en dat maakt je een sterke speler in het veld.
Tijdens de opleiding analyseer je verschillende uitingen van media, kunst, design en architectuur, leer je begrijpen waar ze vandaan komen en hoe ze werken. Je gaat op excursie, bezoekt tentoonstellingen en ontwikkelt een brede kijk op media, kunst, creatieve industrie en erfgoed.

Van schilderij tot digitaal beeld, van analoge fotografie en film tot computergames, van historische kostuums tot avant-garde mode, van leegstaande gebouwen tot creatieve hotspots en 3D-geprinte huizen: nieuwe technieken en functionaliteiten transformeren onze cultuur al eeuwenlang. Je wordt uitgedaagd om kunst- en cultuuruitingen van vroeger en nu te onderzoeken vanuit verschillende disciplines. Iedere keer kijk je met nieuwe ogen en stel je andere, kritische vragen.

Amsterdam inspireert je via talloze musea, gave festivals, creatieve broedplaatsen en bijeenkomsten. Kunstenaars, filmmakers, ontwerpers, artdirectors en webdesigners zoeken continue samen en individueel naar innovatie in onze visuele en materiële cultuur. Hoe werkt deze kruisbestuiving tussen de verschillende kunstvormen? MKDA daagt je uit om die ontwikkelingen te ervaren, te volgen en te leren begrijpen.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Studie in cijfers

Kies een afstudeerrichting

Media

Visuele media zoals film, televisie en computergames kennen we al een hele tijd. Maar door de komst van internet, smartphones en tablets is de manier waarop we met deze media omgaan ingrijpend veranderd. De media bouwen voort op eeuwenoude technieken van verhalen vertellen, en worden tegelijk beïnvloed door beeldende kunst, design en architectuur. Het ontrafelen van oud en nieuw is even fascinerend als uitdagend.

Kunst

De kunstgeschiedenis is met haar oude beeldtradities van grote invloed op de visuele en materiële cultuur van vandaag, ook daar waar je het niet meteen verwacht, in films, reclame en games. Op hun beurt reageren kunstenaars op de nieuwe multimediale wereld en blijken zij uiterst inventief in het vinden van nieuwe beeldoplossingen in nieuwe technieken. Die kruisbestuiving van de vrijplaats die ‘kunst’ heet en de bredere cultuur vormt een altijd weer verrassend onderzoeksgebied.

Design

Van vernieuwend design in een museum tot de stoel waar je op zit, het hangertje waar je je jas aan ophangt, en die jas zelf: in zekere zin is alles design. Een goed ontwerp kan producten tegelijk praktischer en mooier maken. Van grafische vormgeving tot haute couture en van de inrichting van je kamer tot de inrichting van een stad, design raakt aan alles, van kunst tot architectuur.

Architectuur

Architectuur bestrijkt een breed gebied van bouwstijlen en -typen tot woninginterieur, stedenbouw en ruimtelijke ordening. ‘Ruimte’ is hierbij een sleutelbegrip, want bij architectuur gaat het niet alleen om gebouwen, maar ook om de vraag hoe die ruimte scheppen en hoe die zich verhouden tot de ruimte om hen heen. Raakvlakken met design en kunst zijn er steeds opnieuw.

Verander je toekomst met de studie MKDA

Verander je toekomst met de studie MKDA

Na de bacheloropleiding MKDA kun je je specialiseren en kiezen voor een van de masters die de VU of een andere universiteit aanbiedt. Als afgestudeerd kunst- en cultuurwetenschapper kun je ook gaan werken, bijvoorbeeld als programmamaker of redacteur bij de televisie of nieuwe media, in musea, veilinghuizen of als adviseur of assistent onderzoeker bij een designinstituut, monumentenzorg of een afdeling ruimtelijke ordening.

Ontdek je toekomstperspectief
Student op plein met op de achtergrond andere mensen