Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

EduLajar

Ankur - student Computer Science

Het alfabet leren terwijl je een spel speelt. Dat is de oplossing van studenten Ankur en Nikolas voor een basisschool in Maleisië die de deuren moet sluiten vanwege de pandemie. Op de school zitten kinderen met een leerachterstand. Op het platteland zijn nauwelijks middelen beschikbaar voor thuisonderwijs. Daarom ontwikkelen de twee studenten EduLaJar, een game app waarmee de kinderen leren lezen en schrijven op de smartphone van hun ouders. 

De game app EduLaJar helpt kinderen op speelse wijze met lezen en schrijven

De game app EduLaJar helpt kinderen op speelse wijze met lezen en schrijven

Thuisonderwijs tijdens de pandemie is niet altijd makkelijk. Hoe zorg je ervoor dat jonge kinderen met een leerachterstand en voor wie er geen alternatieven als laptops of bijscholing beschikbaar zijn, tóch kunnen blijven doorleren? Juist, door slim gebruik te maken van een middel waar ze wel toegang toe hebben: de smartphone van hun ouders. 

Ankur en Nikolas ontwikkelen de app tijdens het keuzevak ICT4D. Daarbij werken zij nauw samen met twee Maleisische studenten en één Ghanese student. De lokale leraar uit de community werkt mee aan het project en stuurt het lesmateriaal op. Gezamenlijk ontwerpen ze een spel waarmee kinderen het alfabet en basiswoorden op speelse wijze kunnen leren. Tegelijkertijd zorgt de app ervoor dat kinderen op jonge leeftijd al kennis maken met technologie. 

Dit studieproject was een onderdeel van het keuzevak ICT4D in the Field. Dit is een keuzevak van de masters Computer Science, Artificial Intelligence en Information Sciences. Het vak wordt gegeven in samenwerking met Centre for International Cooperation (CIS-VU) en is deel van het gezamenlijke onderwijs van de VU, UDS (University for Development Studies) Ghana en UNIMAS (University Malaysia Sarawak). Het vak gaat over "community service learning". In dit vak werken ieder jaar VU-studenten samen met studenten van de andere universiteiten aan een project. De studenten van de andere universiteiten die deelnamen aan dit project zijn Sim Keng Wai en Nur Syazwani (van UNIMAS) en Muonah Callister (van UDS). Het thema van het EduLaJar project is "Artificial Intelligence in and for the Global South". 

Wil jij ook je wereld veranderen?

Bezoek de VU Bachelordag
Groep studenten werken samen aan een innovatieproject
Heb je bètavakken in je pakket en ben je geïnteresseerd in bedrijfskunde en duurzame en medische innovaties? Kies dan Science, Business and Innovation!
Kinderen klimmen in boom
Wat is het effect bij een kind als het opgroeit in armoede? Wat is er nodig om een kind dat op school gepest wordt, zich beter te laten voelen?
Twee mensen kijkend naar een computer
Hoe gaan we om met enorme hoeveelheden data? Tijdens de bachelor Computer Science verdiep je je in o.a. databases, webtechnologie,en algoritmes.
Leraar geeft les aan kinderen
Wil jij een rol van belang spelen het onderwijs? Wil je kinderen helpen het optimale uit zichzelf te halen? Lijkt het je leuk om voor de klas te staan?
Deze CIW-track (ENG) draait om het verschijnsel taal: taalwetenschap, taalgebruik en taalontwikkeling. Hoe leren wij mensen een taal aan?

Gerelateerde opleidingen

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam