Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Starting Grants voor VU Amsterdam

5 september 2024
Bioloog Aileen Berasategui Lopez, neurobioloog Max Koppers, aardwetenschapper Lawrence Percival en cognitief neurowetenschapper Joshua Snell van de Vrije Universiteit Amsterdam ontvangen van de Europese onderzoeksraad (ERC) ieder een Starting Grant.

Plant- en insect symbionten
Aileen Berasategui Lopez gaat met de Starting Grant onderzoek doen naar plant- en insect symbionten: een organisme dat nauw verbonden is met een ander organisme.Plantenziekten vormen een grote uitdaging voor de landbouw en veroorzaken jaarlijks een verlies van ruim 188 miljard euro. Deze ziekten worden vaak verspreid door herbivore insecten. Evolutietheorie voorspelt dat natuurlijke selectie de fitheid van deze insectenvectoren zou moeten verbeteren, om zo de overdracht van ziekten naar niet-geïnfecteerde planten te vergroten. Dat betekent dat een microbe pathogeen (ziekmakend) kan zijn in de ene gastheer (de plant), en mutualistisch  - interactie tussen twee levensvormen met voordeel voor allebei - in de andere gastheer (het insect).
Lees verder

Regulatie van eiwitproductie in neuronen
Max Koppers gaat met de Starting Grant de regulatie van eiwitproductie in neuronen onderzoeken. Neuronen zijn langgerekte cellen met vele vertakkingen die een leven lang mee moeten. Het lijkt een haast onmogelijke opgave om alle uithoeken te voorzien van eiwitten, wat wel nodig is om gezond te blijven. Koppers gaat onderzoeken hoe specifieke mRNA’s alle uithoeken van neuronen worden ingestuurd om lokale eiwitproductie mogelijk te maken en alle eiwitten op de juiste plek te krijgen. Deze mRNA’s worden naar specifieke locaties in de neuronen gebracht maar we weten nog niet hoe dit precies gebeurt. Dit transport van mRNA en lokale eiwitproductie zijn belangrijk voor de ontwikkeling en het functioneren van het brein.
Lees verder

Ontrafelen van geschiedenis oceaanplateau's en  impact ervan op milieu
Lawrence Percival gaat met de Starting Grant onderzoek doen naar oceanische plateaus en hoe deze de klimaat-, milieu- en koolstofcyclus van de aarde door de geschiedenis van onze planeet hebben beïnvloed.Het verkennen van de oude sedimentaire lagen van de aarde op zoek naar langverloren oceanische plateaus opent een nieuw terrein in het begrijpen van vulkanische fenomenen en hun invloed op het aardoppervlak. De ontdekking dat dergelijke plateaus bestonden in een periode waarin we bijna niets weten over de oceanen van de aarde, zou een nieuwe blik werpen op de geschiedenis van onze planeet en de verbanden tussen het diepe inwendige van de aarde en de oppervlakteomgeving waarin leven zich bevindt.
Lees verder

Hoe leest het brein?
Joshua Snell gaat met de Starting Grant onderzoeken hoe je hersens lezen. Begrijpen hoe het brein leest is al meer dan 150 jaar een puzzel voor wetenschappers. “Lezen is een complexe vaardigheid die veel verschillende cognitieve processen omvat, zoals aandacht, geheugen en taalverwerking”, zegt hij. “Om lezen echt te begrijpen, moeten we deze processen met elkaar verbinden.” Hij houdt zich bezig met hoe het menselijk brein taal verwerkt. In zijn onderzoek richt hij zich voornamelijk op visuele taalverwerking, oftewel lezen.
Lees verder

ERC Starting Grants
De ERC kent In totaal 494 Starting Grants toe om jonge Europese wetenschappers te ondersteunen bij hun onderzoek. De financiering – in totaal bijna €780 miljoen – ondersteunt baanbrekend onderzoek in een breed scala aan vakgebieden, van levenswetenschappen en natuurkunde tot sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. Het helpt onderzoekers aan het begin van hun carrière hun eigen projecten te starten, hun teams te vormen en hun meest veelbelovende ideeën na te streven. Meer informatie is te vinden in het persbericht van ERC.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam