Diversiteit en duurzaamheid
De VU besteedt veel aandacht aan diversiteit en duurzaamheid in haar onderwijsprogramma’s. Een voorbeeld is A Broader Mind waar studenten leren maatschappelijke vraagstukken te benaderen vanuit diverse academische perspectieven. Tijdens de cursussen A Broader Mind en Community Service Learning gebruiken ze hun kennis om oplossingen te vinden voor urgente sociale kwesties en ontwikkelen ze persoonlijke vaardigheden zoals internationaal samenwerken. Dit is een van de VU-activiteiten rondom de SDG’s waar de VU bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelen.
De hoge positionering in deze Impact Ranking is ook in lijn met het profielthema Science for Sustainability. Hiermee helpt de VU voorwaarden te creëren waaronder mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht komen zonder de aarde uit te putten. Onder andere door fundamentele wetenschappelijke kennis te verbinden met kennis over het doorvoeren van duurzame veranderingen in de samenleving. Het Amsterdam Sustainability Institute (ASI) is daar een goed voorbeeld van.
THE Impact Ranking
De THE impact ranking is voor het zesde jaar op rij uitgebracht, en is volledig gebaseerd op de structuur van, en data over, de 17 SDG’s. De bijdrage van universiteiten wordt gedefinieerd in de domeinen research, outreach en stewardship ten aanzien van de 17 SDG’s. Voor de evaluatie van de 1.591 deelnemende universiteiten wordt voor elke universiteit een bijdrage berekend op basis van vijf SDG’s: de vier SDG’s waarop de universiteit het meest bijdraagt (specifiek), aangevuld met de bijdrage aan SDG 17 (overkoepelend). Dit zijn de drie SDG’s waarmee de Vrije Universiteit Amsterdam hier nu het meest verbonden is (in volgorde van grootste connectie):
- SDG 10 Reduced Inequalities (# 10)
- SDG 5 Gender Equality (# 53)
- SDG 9 Industry, Innovation and infrastructure (# 97)
De overkoepelende positie van de universiteit in de Impact ranking 2023 is in de range van 101-200 van de 1.591 deelnemende instituten.