Stageovereenkomst
Een stageovereenkomst is géén arbeidsovereenkomst. De CAO Nederlandse Universiteiten is dan ook niet van toepassing op stagiairs. Een stageovereenkomst kan alleen voor bepaalde tijd worden aangegaan. De stage wordt immers voor een bepaalde periode uitgevoerd. De mogelijkheid bestaat om de stageovereenkomst tussentijds te beëindigen.
Een stageovereenkomst wordt altijd aangegaan voor 1,0 fte. De werktijdfactor wordt administratief standaard op 1,0 fte gezet. Er is geen mogelijkheid de werktijdfactor te verlagen om bij de betaalde stageovereenkomst de stagevergoeding naar rato uit te betalen. In de stageovereenkomst kunnen wel afspraken staan over de dagen waarop de student aanwezig zal zijn en hoeveel uur per dag.
Bij de onboarding van een stagiair, ongeacht of dit een betaalde of een onbetaalde stage betreft, maakt de HRM Servicedesk een stageovereenkomst op die getekend wordt door de VU en de stagiair. Hierin staan afspraken waar de stagiair zich gedurende de stage en na afloop aan dient te houden.
In sommige gevallen maakt de onderwijsinstelling zelf ook een stageovereenkomst op. Deze zg. tripartiete stageovereenkomst is dan een overeenkomst tussen de Nederlandse onderwijsinstelling, de stage biedende organisatie (de VU) en de stagiair. De afspraken in deze overeenkomst gaan in de regel over de inhoud van de stage en de afspraken met de onderwijsinstelling. Als een tripartiete stageovereenkomst is opgemaakt, dan dient de stagiair er zelf zorg voor te dragen dat deze getekende tripartiete stageovereenkomst opgenomen wordt in het digitale personeelsdossier via de self service Document toevoegen aan personeelsdossier.
Let op: als de onderwijsinstelling haar eigen stageovereenkomst opmaakt, ontvangt de stagiair ook altijd een stageovereenkomst van de HRM Servicedesk.
Stagevergoeding
De stagiair voert de stagewerkzaamheden (al dan niet verplicht) uit in het kader van de opleiding en ontvangt daar in de regel studiepunten voor. Een stage kan met of zonder stagevergoeding worden verricht.
Betaalde stage
Een betaalde stage is veelal een beroepsopleidende stage met als doel competentiegericht leren in de praktijk of een afstudeerstage waar een groter beroep op de zelfstandigheid van de student wordt gevraagd. Deze stages duren in de regel minstens enkele maanden.
De betaalde stagiair krijgt geen loon (salaris) voor de verrichte werkzaamheden, maar ontvangt een stagevergoeding. De stagevergoeding is een vaststaand bedrag en wordt niet trendmatig aangepast. Het is niet mogelijk om een gedeelte van de stagevergoeding toe te kennen, want de werktijdfactor van stagiairs is administratief vastgesteld op 1,0 fte. De betaalde stagiair wordt via de self service Start onboarding nieuwe interne medewerker ingevoerd als betaalde stagiair.
De hoogte van de maandelijkse vergoeding bedraagt:
- MBO-studenten € 300 bruto
- HBO- en WO-studenten € 400 bruto.
Onbetaalde stage
Een onbetaalde stage betreft veelal een oriënterende stage, een zogenaamde snuffelstage die van korte duur is (een aantal dagen, hooguit een paar weken). De onbetaalde stagiair wordt via de self service Start onboarding nieuwe externe medewerker ingevoerd. Een onbetaalde stagiair wordt gezien als externe en wordt gastvrijheid verleend (soort gastvrijheid: ‘Stagiair zonder vergoeding’).