Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Gastvrijheidsverlening

Direct regelen
Laatst gewijzigd op 17 december 2024
VU Amsterdam verleent gastvrijheid aan personen die activiteiten verrichten zonder dat zij een formele overeenkomst hebben met de universiteit. Deze personen doen bij de VU specifieke deskundigheid op of beschikken over kwalificaties die zij (op uitnodiging) met de VU delen.

Start een instroomproces voor een externe medewerker met de self service Start onboarding externe. Gebruik de 'Direct regelen' knop op deze pagina.

Als je ruim 4 weken voor de ingangsdatum de nieuwe externe registreert via deze self service, dan wordt een tijdige verwerking in principe gegarandeerd. Een onboarding die je korter dan 4 weken voor de ingangsdatum regelt, wordt doorgaans later verwerkt. Bij internationale externen met een niet-EU-nationaliteit geldt een termijn van 10 weken. Voor deze groep moet International Office namelijk eerst werk- en verblijfsvergunningen aanvragen voordat zij mogen afreizen naar Nederland. 

Gastvrijheid kan enerzijds verleend worden om personen in staat te stellen binnen de VU kennis te verwerven en/of vaardigheden op peil te houden of te vergroten, anderzijds om personen in staat te stellen binnen de VU specifieke deskundigheid, kennis en/of vaardigheden te delen of over te dragen, zonder dat er sprake is van een arbeidsverhouding. 

Let op: de VU verleent in bijzondere gevallen zg. derden speciale toegang tot haar systemen. Derden zijn een bijzondere vorm van externen en worden niet via een onboarding verwerkt, maar geregistreerd in de derdenadministratie. Meer informatie hierover vind je op de pagina Derdenadministratie.

Gastvrijheidsverlening

  • Definitie van gastvrijheidsverlening

    Onder gastvrijheidsverlening wordt verstaan het verlenen van toestemming tot het uitvoeren van bepaalde activiteiten binnen de VU aan personen die geen andere formele band met de VU hebben en zonder dat daarvoor enige andere vergoeding door de VU wordt verleend dan eventueel een vergoeding voor werkelijk te maken onkosten. 

    Van gastvrijheidsverlening in bovengenoemde zin is geen sprake bij betaalde stagiairs, gastdocenten, personen met sabbatical leave of gedetacheerden, omdat zij wel op basis van een overeenkomst met de Vrije Universiteit werkzaamheden verrichten. 

    Bij gastvrijheid kan aan de volgende activiteiten worden gedacht: 

    • het leren omgaan met geavanceerde apparatuur
    • het zich eigen maken van bepaalde onderzoek- of operatietechnieken 
    • het voor eigen onderzoek gebruik maken van bijzondere boeken-/tijdschriftencollecties
    • het volgen van een (zeer gespecialiseerd) onderdeel van een opleiding 
    • aan faciliteiten die verband houden met het afronden van een proefschrift
    • aan het op peil houden van verworven (hand)vaardigheden
  • Geen structurele werkzaamheden

    De activiteiten die binnen het kader van een gastvrijheidsverlening kunnen worden uitgevoerd moeten als additioneel kunnen worden aangemerkt. Het mogen geen structurele werkzaamheden betreffen binnen de vastgestelde en toegewezen formatieruimte. 

    Aan het verlenen van gastvrijheid kunnen risico's verbonden zijn. Deze risico's doen zich voor wanneer de gast activiteiten uitvoert die tot de normale VU-werkzaamheden kunnen worden gerekend en dit tevens op een zodanige wijze doet dat dit nauwelijks afwijkt van een gebruikelijk arbeidspatroon. De gast kan zich op het standpunt stellen dat in feite sprake is van een arbeidsovereenkomst en via de rechter het bij de werkzaamheden passende salaris eisen. Krachtens bestendige jurisprudentie zijn de feitelijke omstandigheden van belang en is niet relevant of partijen eventueel andere afspraken hebben gemaakt. 

    Daarnaast doet zich het probleem voor dat degene die een werkloosheidsuitkering geniet het risico loopt dat deze uitkering wordt ingetrokken. In elk geval zal iemand die een werkloosheidsuitkering geniet toestemming voor het uitvoeren van activiteiten moeten hebben van de uitkerende instantie. De uit te voeren activiteiten mogen geen enkele belemmering zijn voor het zoeken naar en aanvaarden van een nieuwe werkkring. 

    Het is in ieder geval niet mogelijk om iemand na de einddatum van de arbeidsovereenkomst vrijwel als voorheen te laten doorwerken. Wel kan worden toegestaan dat iemand na het einde van de arbeidsovereenkomst in staat gesteld wordt zijn kennis op peil te houden of een proefschrift dat vrijwel gereed is, af te ronden en daarbij van faciliteiten als werkruimte, apparatuur en dergelijke gebruik te blijven maken. De mogelijkheid van gastvrijheidsverlening mag de tot nog toe gebruikelijke contractsduur niet beïnvloeden.

  • Voorwaarden

    1. Het faculteitsbestuur, de directeur bedrijfsvoering of de directeur van dienst beslist of gastvrijheid wordt verleend.
    2. De gastvrijheidsverlening wordt door de leidinggevende aan de desbetreffende persoon gegeven nadat die een controle op kennisveiligheid heeft uitgevoerd en voltooid conform het Kader Kennisveiligheid VU.
    3. De gastvrijheidsverlening wordt door de faculteit of dienst aan de desbetreffende persoon bevestigd onder aanduiding van de activiteiten, de duur daarvan en de voorwaarden waaronder de gastvrijheid wordt verleend.
    4. De activiteiten mogen niet behoren tot werkzaamheden waarvoor binnen de vastgestelde en toegewezen formatie ruimte is.
    5. De activiteiten moeten inpasbaar zijn in het kader van de werkzaamheden van de faculteit of dienst.
    6. De aanwezigheid van de gast mag geen belemmering vormen voor de normale voortgang van de werkzaamheden van de faculteit of dienst. Verder dienen de ruimtelijke en financiële consequenties (die niet een vergoeding betreffen) aanvaardbaar te zijn.
    7. De gast is gehouden de aanwijzingen die met het oog op de goede gang van zaken worden gegeven op te volgen. Hiertoe is het van belang dat een persoon binnen de faculteit of dienst wordt aangewezen onder wiens begeleiding de gast zijn activiteiten gaat ontplooien.
    8. Wanneer de gast een werkloosheidsuitkering ontvangt, kan gastvrijheid alleen worden verleend indien betrokkene toestemming van de uitkerende instantie heeft voor het uitvoeren van de activiteiten. Verder dient de gast in dat geval in ruime mate in de gelegenheid te worden gesteld om een passende werkkring te zoeken en te aanvaarden.
    9. Van de gast wordt verwacht dat deze zich loyaal opstelt ten opzichte van de doelstelling van de VU en zich houdt aan de binnen de VU geldende regels en voorschriften. De gast wordt bij de gastvrijheidsverlening gewezen op de regels die bij de VU gelden met betrekking tot intellectuele eigendomsrechten en valorisatie. Indien de activiteiten die de gast gaat ontplooien zodanig zijn dat dit niet op hem of haar van toepassing zou moeten zijn, dan kan dit in overleg met Innovation Exchange Amsterdam voor hem of haar worden geschrapt.

Negen soorten gastvrijheid

Bij het proces voor registreren van gastvrijheid zijn er 9 soorten gastvrijheid om uit te kiezen. Hieronder per soort een nadere toelichting.

  1. Samenwerkingsovereenkomst
    Wanneer een leverancier een project uitvoert bij de VU en daarvoor verschillende consultants bij de VU te werk stelt, dan krijgen de consultants deze soort gastvrijheid. Hiermee krijgt de medewerker van de externe partij een VUnetID, zodat deze bij de VU activiteiten kan verrichten.
    Hetzelfde geldt voor wetenschappelijke uitwisseling tussen universiteiten, waarbij medewerkers van andere universiteiten (binnen of buiten Nederland) bij de VU voor een bepaalde periode onderzoek verrichten samen met VU-onderzoekers.
    Ook als een werkgever van de persoon in kwestie gebaat is bij een tijdelijke periode van gastvrijheid en de VU hiermee akkoord gaat omdat daar ook een VU-belang mee gemoeid is, is deze soort gastvrijheid van toepassing.
    De VU heeft geen financiële verplichting naar deze individuele personen.
  2. Promotie-onderzoek aan de VU en promoveert aan de VU
    Een promovendus die aan de VU promotie-onderzoek verricht en hier ook promoveert. Mag geen cao-medewerker zijn. 
  3. Promotie-onderzoek aan de VU en promoveert niet aan de VU
    Een promovendus die aan de VU enkel promotie-onderzoek verricht, maar hier niet zal promoveren. Mag geen cao-medewerker zijn. 
  4. Systeemgebruik
    Deze persoon is niet fysiek aanwezig op de VU en krijgt deze soort gastvrijheid alleen om een VUnetID te kunnen krijgen om in te kunnen loggen in de VU-systemen om te kunnen samenwerken.
  5. Bursaal
    Een promovendus die eigen financiële middelen heeft om promotie-onderzoek zelf te financieren. Mag geen cao-medewerker zijn. 
  6. Externe docent
    Een (gast)docent die tijdelijk aan de VU doceert, geen arbeidsovereenkomst met de VU heeft, maar wel betrokken is in de onderwijslogistiek van een vak en aparte toegang nodig heeft tot onderwijssystemen, zoals Canvas.
  7. Emeritus / gepensioneerde
    Een hoogleraar die met pensioen is, maar nog enkele promovendi onder zijn/haar beheer heeft (is hun promotor), krijgt deze soort gastvrijheid.
  8. Stagiair zonder vergoeding
    Een MBO- of HBO-stagiair waar geen stagevergoeding bij van toepassing is krijgt een status als externe op gastvrijheid.
  9. Overige
    Mocht één van deze soorten echt niet van toepassing zijn, dan is deze optie mogelijk.

Contact VU - HRM Servicedesk

servicedesk.hrm@vu.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur.

020 59 82882
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.00 en van 13.00 - 16.00 uur.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam