Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Sharda Nandram: “Een universiteit is voor mij altijd een heilige plek geweest”

Interview met Sharda Nandram, Chief Diversity Officer aan de VU
Toen Chief Diversity Officer (CDO), Sharda Nandram, als jonge studente uit Suriname naar Nederland kwam, zat ze binnen een paar dagen al in de collegebanken. Ze vond er niet alleen kennis, maar ook verbinding en verdieping. Nu zet ze zich als CDO in om diversiteit en verschillende perspectieven binnen de VU te versterken. In dit gesprek deelt ze hoe het afgelopen jaar haar raakte en waarom écht luisteren daarbij essentieel is: “Wat er in de wereld gebeurt, voelen we ook hier op de campus. Het laat zien hoe verweven we zijn en stelt ons voor de uitdaging: hoe gaan we hier samen mee om?”

Sharda, sinds 1 mei ben je de Chief Diversity Officer aan de VU: hoe gaat het met je?
“Het gaat heel goed met mij en ik ben lekker aan de slag als CDO. De VU is voor mij vertrouwd terrein. Ik heb het in verschillende rollen meegemaakt – van promovendus in de jaren negentig tot hoogleraar Hindoe-spiritualiteit en Samenleving de afgelopen vijf jaar – en nu als CDO kijk ik er weer met een nieuwe bril naar. Dat maakt het voor mij alleen maar interessanter.

Voor mij had diversiteit altijd al een bepaalde betekenis, maar als CDO zie ik nu hoe breed het eigenlijk is: van religie, taal en cultuur tot gender, sociale achtergronden, leerstijlen, seksuele oriëntatie, neurodiversiteit en meer. Wat ik hier vooral zo interessant aan vind, is hoe mensen vanuit verschillende perspectieven naar zichzelf, hun werk en de wereld om hen heen kijken.”
 
Het was een bewogen jaar, zowel wereldwijd als binnen het universitaire landschap. Wat heeft het je geleerd?
“Het was zeker een bewogen jaar. Het heeft me weer laten zien hoe sterk we allemaal met elkaar verbonden zijn. Wat er elders in de wereld gebeurt, zelfs duizenden kilometers verderop, wordt hier persoonlijk gevoeld door veel van onze studenten en collega's. Of het nu gaat om grote sportevenementen, tragische oorlogen of politieke veranderingen. Voor het delen van blijdschap en verdriet zoeken we elkaar op. Omdat we elkaar nodig hebben.

“En dat mogen we niet onderschatten. De universiteit is meer dan alleen een plek waar mensen samenkomen om kennis te vergaren, in welke vorm of met welk doel dan ook. We zijn hier niet alleen studenten of medewerkers, maar complete mensen. En voor velen voelt de universiteit als een thuis.

“Dit jaar heeft me ook laten zien dat diversiteit en inclusie vaak beladen thema’s zijn. Het is wel inspirerend om te zien hoe de VU-onderwijscommunity vanuit verschillende aanpakken werkt om deze thema’s als krachtige instrumenten voor leren in te zetten, zoals met de Mixed Classroom en de A Broader Mind-initiatieven.”

Wat is een moment dat je echt is bijgebleven?
“De gewelddadigheden op universiteiten, vooral aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), raakten me diep. Ik heb zelf twee studies aan de UvA gedaan en het was mijn eerste werkgever in Nederland. Toen ik als jonge studente uit Suriname kwam, zat ik binnen een paar dagen al in de collegebanken. Dus voor mij voelde de universiteit altijd als een heilige plek, omdat kennis iets bijzonders is. En het is niet voor iedereen weggelegd om te mogen studeren. Generaties voor ons hebben veel gedaan en opgeofferd zodat wij deze kans hebben. Dus als er geweld plaatsvindt op zo’n plek, doet dat pijn.

“Iedereen had zijn eigen idee over wat verantwoordelijkheid betekent en keek vanuit zijn eigen perspectief. Mogen we verwachten dat iedereen een identiek perspectief deelt? Dat voelt niet eerlijk. Een universiteit is juist een plek waar we streven naar ruimte voor verschillende perspectieven, omdat dat kritisch denken en kennisontwikkeling bevordert. Het gaat erom dat we beter begrijpen vanuit welk perspectief iemand kijkt. Ik hoop dat we die zoektocht naar ruimte voor diversiteit in denken blijven voortzetten.”

Portretfoto van Sharda Nandram.
Gefotografeerd door Marieke Wijntjes.

Waar kijk je naar uit in 2025, en waar wil je op inzetten?
“Een concept dat mij de laatste tijd bezighoudt, is glocalisatie: de kunst om te balanceren tussen wat dichtbij en wat ver weg is, en per situatie te bepalen hoeveel je van beide inzet. Dekolonisatie speelt hierin ook een grote rol: in essentie gaat het erom dat je openstaat voor andere narratieven en onderzoekt welke verhalen er nog meer zijn. Narratieven worden soms uit hun context gehaald of bewust een bepaalde draai gegeven, en in sommige gevallen worden mensen nog steeds onderdrukt.

“Discriminatie is van alle tijden en bewustwording hierover blijft dus essentieel. En het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal binnen de VU-community, en daarbuiten. Niet alleen van een Chief Diversity Officer. We willen immers allemaal een leven waarin we ons gezien, gehoord en veilig voelen.

“In 2025 hoop ik dat we blijven verbinden, zorg dragen voor elkaar en écht luisteren naar elkaars verhalen. Want alleen samen kunnen we werken aan een inclusievere en sterkere gemeenschap.”

Wat zou je de VU-onderwijscommunity nog willen meegeven?
“Vraag eens iemand met een heel ander blikveld of rol binnen de VU om met je mee te denken. Je hoeft het niet alleen te bedenken vanuit je eigen perspectief. Zo sprak ik laatst met Hans van den Brink, hij zei: ‘Je zou willen dat mensen uit het systeem kunnen stappen wanneer ze dat willen, maar door hun rol kunnen veel mensen dat niet. Ze zien het leven dan als een grote competitie. Ik houd het klein. Ik doe wat ik doe en hoop met het kleine wat ik doe mensen blij te maken. Het zijn die kleine ontmoetingen, daar zit mijn kracht.’

“Soms leren we het meest van mensen buiten onze eigen kring. Daar begint verbinding en dat is de basis voor een cultuur van inclusie en respect.”

Meer van VU EduNews & Stories

Heb je vragen of opmerkingen over VU EduNews & Stories?

Neem contact met ons op via edunews@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam