Creatieve animaties in het onderwijs: tips en tricks
Jamie de Vré, Coördinator Team Content Creation bij het ROC Amsterdam, en Sofie Heemskerk, I-Coach bij ROC van Amsterdam, trapten de AnimatieMaakMarathon af met een workshop vol praktische tips voor vernieuwende studiematerialen. Tijdens de workshop werd de mogelijkheid gedemonstreerd om tekstuele en visuele storyboards te maken met behulp van de AI-tools ChatGPT en DALL-E. Met deze tools kun je in razend tempo geïnspireerd raken, feedback ontvangen en complete storyboards ontwikkelen voor je kennisclips. Ze benadrukten het belang van het actief uitwisselen van ideeën met Chat GPT als waardevolle creatieve metgezel waarmee je het denkproces doelgericht kan versnellen.
"Het was geweldig om te zien hoe enthousiast iedereen was tijdens de AnimatieMaakMarathon. Er was voor ieder wat wils! Mijn tip: Toon je animaties bij voorkeur in de les voor directe interactie, praktijkoefening en het adresseren van eventuele bezwaren." - Esther Schagen, Senior lecturer Communication Science
Open studiematerialen: ‘Docenten delen nog liever hun tandenborstel’
Hierna deelden Linde Voorend, projectmanager Onderwijsondersteuning Universiteitsbibliotheek, en Kim Dibbets, Onderwijsadviseur & Instructieontwerper (beiden VU), in hun sessie met de titel 'Docenten delen nog liever hun tandenborstel dan...' hun krachtig pleidooi voor het gebruik van open studiematerialen onder docenten. De voordelen - zoals het verbeteren van de kwaliteit van studiemateriaal, docentprofessionalisering en samenwerking om collecties op te bouwen zonder het wiel opnieuw uit te vinden - werden benadrukt. Hun essentiële tip? Cultiveer een omgeving van openheid binnen onderwijs en studiematerialen; waar docenten en studenten gezamenlijk gedijen in positieve verandering.