Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Onderwijsvernieuwing: animaties en innovatieve lesmethoden in actie

De belangrijkste inzichten van de AnimatieMaakMarathon '23
De AnimatieMaakMarathon op de VU ontpopte zich als een ware ontdekkingstocht, waar deelnemende docenten samen werden geïnspireerd om hun studiematerialen te verrijken met levendige animaties en innovatieve studiematerialen. Laten we samen de hoogtepunten van deze dag herbeleven. We zetten voor jou de belangrijkste inzichten, praktische tips en boeiende reflecties op een rij.

Creatieve animaties in het onderwijs: tips en tricks 
Jamie de Vré, Coördinator Team Content Creation bij het ROC Amsterdam, en Sofie Heemskerk, I-Coach bij ROC van Amsterdam, trapten de AnimatieMaakMarathon af met een workshop vol praktische tips voor vernieuwende studiematerialen. Tijdens de workshop werd de mogelijkheid gedemonstreerd om tekstuele en visuele storyboards te maken met behulp van de AI-tools ChatGPT en DALL-E. Met deze tools kun je in razend tempo geïnspireerd raken, feedback ontvangen en complete storyboards ontwikkelen voor je kennisclips. Ze benadrukten het belang van het actief uitwisselen van ideeën met Chat GPT als waardevolle creatieve metgezel waarmee je het denkproces doelgericht kan versnellen. 

"Het was geweldig om te zien hoe enthousiast iedereen was tijdens de AnimatieMaakMarathon. Er was voor ieder wat wils! Mijn tip: Toon je animaties bij voorkeur in de les voor directe interactie, praktijkoefening en het adresseren van eventuele bezwaren." - Esther Schagen, Senior lecturer Communication Science 

Open studiematerialen: ‘Docenten delen nog liever hun tandenborstel’ 
Hierna deelden Linde Voorend, projectmanager Onderwijsondersteuning Universiteitsbibliotheek, en Kim Dibbets, Onderwijsadviseur & Instructieontwerper (beiden VU), in hun sessie met de titel 'Docenten delen nog liever hun tandenborstel dan...' hun krachtig pleidooi voor het gebruik van open studiematerialen onder docenten. De voordelen - zoals het verbeteren van de kwaliteit van studiemateriaal, docentprofessionalisering en samenwerking om collecties op te bouwen zonder het wiel opnieuw uit te vinden - werden benadrukt. Hun essentiële tip? Cultiveer een omgeving van openheid binnen onderwijs en studiematerialen; waar docenten en studenten gezamenlijk gedijen in positieve verandering. 

Aanwezigen op de VU AnimatieMaakMarathon worden verwelkomd in een collegezaal.

Studentenperspectieven 
We kregen ook inzicht in de visie van studenten op animaties en kennisclips, en wat nu precies bijdraagt aan hun succes. Twee waardevolle punten kwamen naar voren. Voor wie de primeur heeft gemist, vatten we het even samen: 

  1. Don’t overdo it: Houd het eenvoudig met een overzichtelijke PowerPoint, waarbij essentiële kernwoorden en animaties tijdens de bespreking op het juiste moment verschijnen. Combineer auditieve en visuele elementen slim voor maximale impact.  
  2. Studiemateriaal à la carte: Bied een gevarieerd scala aan studiematerialen aan, variërend van beknopte tot uitgebreide presentaties. Hoewel live colleges zorgen voor een sterke band tussen studenten en docenten, is het aanbieden van online colleges eveneens van belang. Laat elk leermoment aanpasbaar zijn, zodat studenten hun eigen leerproces kunnen afstemmen op hun unieke smaak.  

"Tijdens de AnimatieMaakMarathon hebben we ook een boeiende stop-motion workshop gevolgd bij Fabian Boon, student aan de HKU. Zijn expertise in het maken van animaties en enthousiasme inspireerde ons om met diverse creatieve ideeën aan de slag te gaan. Aan het einde van de workshop hadden we een heleboel kleurrijke en intrigerende stop-motion creaties, waarbij mensen met gekleurd papier en andere materialen hun verbeelding de vrije loop lieten. Het was een ontzettend leuke ervaring!" - Kelly Spaans & Lars Woudstra, VU-studenten

Het werd overduidelijk na het aanhoren van zowel de docenten- als studentenperspectieven: animaties en vernieuwende studiematerialen maken een verschil. Dit inspirerende evenement benadrukt hoe we samen innovatieve methoden kunnen verkennen voor een positieve impact binnen onderwijs. 

Ben je hierdoor geïnspireerd geraakt om studenten als partners te betrekken bij het verbeteren van je onderwijs? Lees hoe je dat doet op de homepage van Students as Partners. Wil je up-to-date blijven wat betreft innovatieve studiemethoden? Vergeet dan zeker niet het CTL in de gaten te houden

Meer van VU EduNews & Stories

Heb je vragen of opmerkingen over VU EduNews & Stories?

Neem contact met ons op via edunews@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam