Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Van visie tot onderneming: Studenten-gestuurd team ontwikkelt 3D-geprinte drone

Wat gebeurt er als een groep enthousiaste studenten besluit het heft in eigen handen te nemen en onvermoeibaar werkt om hun gezamenlijke visie werkelijkheid te laten worden? Ervaar de toewijding van deze enthousiaste VU-studenten terwijl ze gezamenlijk hun gedeelde passie verwezenlijken in de vorm van een innovatieve 3D-geprinte drone.

Dagelijks laten 3D-printers in het Tech Lab van het VU Onderwijslab van zich horen. Sinds 2019 is de Universiteits Bibliotheek van de VU uitgerust met drie hypermoderne 3D-printers, genesteld naast een VR-installatie in het Tech Lab. Binnen deze technologische oase ontvouwt zich een interessant project. Aleksey Martynyuk, eerstejaars bachelor Kunstmatige Intelligentie aan de VU en zijn team van gepassioneerde studenten, verdiepen zich in het rijk van 3D-ontwerp en prototyping. 

De reis begon met Martynyuk, een stedenbouwkundige en GIS-professional, die na jaren in het bedrijfsleven de academische wereld weer betrad. Gedreven door een verlangen om opnieuw contact te maken met de natuur te midden van de digitale verzadiging, zocht hij naar een onderneming die AI, robotica en zijn passie voor het milieu combineert. Martynyuk ziet een toekomst voor zich waarin kleine, goedkope sensoren die met drones in de natuur worden gedropt een alomvattend begrip van de natuur kunnen bieden.  

Een fusie van technologie en milieubewustzijn die een revolutie teweeg wil brengen in het verzamelen van gegevens in de natuur en de landbouw, zonder de natuurlijke orde te verstoren of zich in bochten te hoeven wringen om de sensoren in de natuur te droppen om data te verzamelen. Het maakt real-time monitoring van emissies, zoals die van landbouw en industrie, kosteneffectief mogelijk. Hun doel? De methoden voor het verzamelen van gegevens transformeren, zodat moeder natuur en haar subtiliteiten beter kan worden begrepen.  

De kick-off van een spannend avontuur
Zijn passie voor het project werkte aanstekelijk en hij ging al snel op pad om een groep even gepassioneerde studenten te verzamelen, die elk met hun unieke set vaardigheden bijdroegen aan deze onderneming - variërend van economie tot computerwetenschappen en kunstmatige intelligentie.  

Het enthousiasme en het project begonnen een sneeuwbaleffect te krijgen toen het team een kans kreeg: deel uitmaken van het VU StartHub-programma. Een programma dat verschillende startplekken faciliteert voor VU-studenten, -medewerkers en -alumni die een bedrijf willen starten. Ze schaften snel een tweedehands drone aan, verkregen licenties en richtten een kantoor in een zeecontainer op. “Terwijl we deze week de onderdelen printen, ons settelen in ons nieuwe kantoor bij de StartHub, en met trots een officiële merknaam en logo hebben: markeert dit de kick-off van een spannend avontuur. We bevinden ons nog in de vroege stadia, maar we kunnen ons al een beeld vormen van het grotere plaatje dat voor ons ligt!” 

Ondanks hun aanvankelijke gebrek aan kennis over 3D-printen, stortten ze zich al snel op het proces van 3D-prototypen, waarbij ze slicersoftware en een printer gebruikten om hun visie tot leven te brengen. "Toen ik aan dit project begon, wist ik helemaal niets over 3D-printen. Omdat ik me nog nooit in 3D-printen had verdiept, wendde ik me tot het Tech Lab van de universiteit. Onder begeleiding van Linde Voorend (Manager Tech Lab) leerde ik de complexiteit van de 3D-printer kennen: de software onder de knie krijgen, de verbindingen begrijpen en onze ideeën zien materialiseren tot tastbare prototypes."  

Aleksey Martynyuk en Aryan Sharma poseren met hun 3D-geprinte drones in de hand voor de hemelsblauwe buitenmuur van de VU StartHub

De kracht van studenteninitiatieven 
Ondanks de uitdagingen, vooral in het navigeren door de dynamiek van een studententeam, werd de reis gedefinieerd door vooruitgang en een gevoel van voldoening."Één van de meest lonende aspecten was het zien van de teamspirit binnen onze groep. Het behalen van kleine overwinningen tijdens vrijdagbijeenkomsten na de les, of bij het testen van de drone in mijn tuin dienen als super spannende mijlpalen."   

Terwijl ze doorgaan met het ontwikkelen en verfijnen van prototypes, het afwerken van hun merklogo en het navigeren door de reis van hun project, is dit verhaal een overtuigend bewijs van de kracht van student-gedreven initiatieven gevoed door de VU. 

In de geest van deze reis geeft Martynyuk advies voor iedereen die nieuwe projecten wil starten: "Deel je ideeën en passie met mensen. Door erover te praten gaan je dromen van verbeelding naar uitvoering. Ga met anderen in gesprek en verzamel waardevol advies. Praat gewoon, zelfs met vreemden op straat. Je weet nooit welke zinvolle gesprekken zich kunnen ontvouwen." 

Laat je inspireren

Laat je inspireren

Nieuwsgierig om 3D-printen in je opleiding te integreren? Houd dan de komende 3D-workshops in het Tech Lab in de gaten. Of wil je meer weten over de VU StartHub? Ontdek de mogelijkheden voor jouw projecten of ideeën. 

Meer van VU EduNews & Stories

Heb je vragen of opmerkingen over VU EduNews & Stories?

Neem contact met ons op via edunews@vu.nl