LET OP! We printen alleen voor educatieve doeleinden.
Wat heb je aan 3D-printen?
De meerwaarde van geprinte 3D-objecten ligt vooral in het toegankelijker maken van studiemateriaal. Je kunt kwetsbare of reusachtig grote objecten nu in hanteerbaar formaat printen. Ook kan je met 3D-printen dingen laten zien die anders voor het blote oog onzichtbaar zouden blijven, zoals atomen, microscopisch kleine organismes of de constructie van een eeuwenoud gebouw.
Een voorbeeld is de 3D-print replica van een kleispijker uit eigen collectie. Deze kleispijker kan je als docent meenemen in de fietstas naar de plek waar je onderwijs geeft. Studenten mogen het exemplaar vasthouden en van dichtbij bestuderen. Met het originele object kan dit niet.
De eindeloze mogelijkheden van 3D-printen
Kleispijkers, het dodenmasker van Abraham Kuijper, een dwarsdoorsnede van een landschap, robotonderdelen, maquettes voor een ideale studieruimte of de campus van 100 jaar geleden: het kan allemaal geprint worden. Zo kunnen eeuwenoude objecten opnieuw tot leven worden gebracht tijdens colleges.
VU Onderwijswerkplaats
In de Onderwijswerkplaats bij VU NT&L kunnen docenten en studenten experimenteren met diverse onderwijsinnovaties, zoals 3D-printers.
Je 3D printmodel effectief inzetten in je onderwijs
Hulp bij het didactisch inzetten van je ge-3D-printte replica? Op onze pagina over Object Based Teaching and Learning vind je meerdere methodes voor het doceren met objecten. Je kunt deze methodes uiteraard ook toepassen op andere objecten die jij als docent al gebruikt in het onderwijs.