In een workshop over docentidentiteit stond Selin voor een uitdaging: een deelnemer zou vanuit China aansluiten. De robot werd door een collega geïntroduceerd vanuit de VU Onderwijswerkplaats (een onderdeel van het CTL). Dit wekte al snel nieuwsgierigheid op en bleek een handige oplossing te zijn voor haar probleem. Tijdens haar workshop over het verkennen van effectief lesgeven - waar betrokkenheid en zelfreflectie centraal stonden - maakte Selin gebruik van de robot. Dit bleek bijzonder nuttig te zijn in hybride situaties waar internationale docenten fysiek niet aanwezig konden zijn bij de sessies.
Innovatie in beweging: een robot die door de VU rondtrekt

Gebruiksvriendelijke innovatie
"Je verwacht het niet bij een robot in je training, maar ik vond de robot opmerkelijk gebruiksvriendelijk. Met iemand die op afstand de bewegingen van de robot bestuurde, kon ik mijn aandacht besteden aan de inhoud van de workshop en de deelnemers, in plaats van voortdurend naar mijn Zoom-chat te kijken om te zien of de persoon op afstand een bericht had gestuurd of bv. de PowerPoint nog steeds duidelijk te zien was," merkt Selin op. "Dit zorgt ervoor dat de persoon aan de andere kant van de wereld écht betrokken is, en het maakt het voor mij als onderwijsspecialist gemakkelijker om mijn trainingen te geven."
De mobiliteit van de robot, in staat om door de ruimte te bewegen en in contact te komen met verschillende elementen, bracht een nieuw soort flexibiliteit met zich mee die de algehele workshopervaring verhoogde.
Gebruik in diverse contexten
Niet alleen docenten en onderwijsspecialisten, maar ook rector magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam Jeroen Geurts, maakt gebruik van de innovatieve robot. Tijdens een recente SKO-bijeenkomst werd de robot ingezet, waardoor de rector op afstand kon deelnemen. Deze technologische aanpak voor virtuele deelname bracht een unieke dynamiek met zich mee, waarbij de lichte en gemakkelijk verplaatsbare robot effectief de aandacht van de deelnemers wist te trekken.
Onderwijsontwikkelaar Jasper ter Schegget van de UVA merkte op dat hoewel het in essentie een gewoon videobelgesprek is, het vermogen van de robot om naar sprekers te draaien en te bewegen een actievere en meer betrokken deelname mogelijk maakt. Dit opent interessante mogelijkheden voor diverse gelegenheden waarbij virtuele aanwezigheid gewenst is.
De toekomst van robotica in het onderwijs
“Deze ervaring heeft me geïnspireerd om meer technologische tools in het onderwijs te verkennen. Ik kan me voorstellen dat we in de toekomst technologische innovaties, zoals deze robots, naadloos integreren in onderwijspraktijken en het een soort van bondgenoten worden voor docenten. Ik moedig mijn mede-onderwijsprofessionals aan om deze technologische tools en hun potentieel te (v)erkennen om het onderwijslandschap te blijven innoveren,” benadrukt Selin.
Terwijl Selin en andere onderwijsprofessionals blijven experimenteren met de mogelijkheden die robots en andere technologieën aan het onderwijs toevoegen, benadrukt deze hands-on ervaring de positieve impact en toegankelijkheid van het integreren van deze technologische innovaties in de onderwijspraktijk.
Wil je de robot gebruiken in jouw onderwijs, of de robot gewoon eens bekijken? Neem contact op met onderwijswerkplaats@vu.nl voor meer informatie.
“Ik kan me heel goed voorstellen dat technologische vernieuwingen in de toekomst mooi zullen samenvloeien met onze onderwijspraktijk, als een soort extra push om de traditionele manier van lesgeven opnieuw vorm te geven.” - Selin Yağmur Çakmak, onderwijsspecialist VU CTL