‘Erkennen en Waarderen zoals nu bij ACTA wordt geïmplementeerd, kent 5 deelgebieden: onderzoek, onderwijs, valorisatie, management en bestuur en zorg. Bij een bevordering, benoeming of beoordeling wordt naar al die componenten gekeken. Stel dat je wat meer excelleert op het gebied van onderwijs dan op de overige gebieden, is onderwijs de bepalende factor. Dat betekent niet dat je op de andere gebieden niets hoeft te doen. Ook daar moet je op een bepaald niveau presteren om uiteindelijk verder te komen.
Over het hoofd gezien
Voorheen ging het hoofdzakelijk over onderzoek. Als je daarin excelleerde, kwam je ver binnen de universitaire wereld. De mensen die een hart voor zorg of onderwijs hebben en daar heel veel energie insteken en zorgen dat het steeds beter wordt, werden in het verleden toch echt een beetje over het hoofd gezien als het om carrièrestappen ging. En dat hebben wij ook zelf aan den lijve ondervonden.
Breed gedragen
Het Erkennen en Waarderen programma dat er nu ligt, wordt breed gedragen binnen ACTA. Het geeft vooral veel duidelijkheid hoe mensen op verschillende terreinen carrière kunnen maken. Er worden inmiddels veel gesprekken gevoerd en trainingen gegeven over hoe je Erkennen en Waarderen kunt implementeren binnen je eigen sectie of afdeling. Daarnaast is ook het format van de jaargesprekken aangepast. Het gaat inmiddels echt wel landen. Tegelijkertijd moet je wel goed blijven monitoren en sturen. Want als je iets dropt in een organisatie, loop het allemaal niet vanzelf. Aandacht en commitment, zijn belangrijk.
Strategische personeelsplanning
Erkennen en Waarderen heeft niet alleen waarde voor de individuele medewerker, maar ook voor de organisatie. Je moet goed kijken wat je op de lange, of in ieder geval op de middellange termijn nodig hebt voor je sectie, afdeling of faculteit. Hoe bouw je een team op, wat heb je nodig aan kennis en expertise en hoe vul je verschillende functies in? Dat vraagt om een strategische personeelsplanning, bijvoorbeeld aan de hand van een vlootschouw van de afdeling. De Erkennen en Waarderen systematiek kan daarbij helpen.
Meer dan alleen een goede docent
Met onze invulling van Erkennen en Waarderen ten aanzien van de onderwijslijn, zijn we grondig te werk gegaan en met een goed onderbouwd voorstel gekomen. Voor ons geldt dat het bij onderwijs echt om meer gaat dan alleen een goede docent zijn in het uitvoerende deel. Het gaat ook om onderwijsinnovatie, toetsen en examens, nieuwe lesmethodes, digitaal onderwijs en de verschillende rollen en functies binnen het onderwijs. Denk daarbij aan opleidingsdirecteuren, voorzitter van de examencommissie en coördinatoren en projectleiders voor het onderwijs. De uitdaging is nog wel hoe we docenten kunnen erkennen en waarderen die gewoon fantastische docenten zijn maar niet zo bezig zijn met al die andere zaken er omheen.
Contact en kruisbestuiving
Bij het maken van ons programma hebben we als zeer waardevol ervaren dat we in verschillende universitaire en facultaire commissies en stuurgroepen hebben gezeten op onderwijsgebied. Ook het contact en de kruisbestuiving met onderwijsmensen van andere faculteiten en universiteiten heeft ons verder geholpen. Het zorgde voor veel nieuwe ideeën en inspiratie. Dit willen we collega’s die nog in de beginfase zitten van de implementatie van en het werken met Erkennen en Waarderen ook graag meegeven. Zoek elkaar vooral op en kijk ook wat er al is. We zijn ervan overtuigd dat mensen ook veel aan het recent opgeleverde ACTA programma voor Erkennen en Waarderen kunnen hebben. We delen onze ideeën en inzichten graag.
Vaker op de agenda
Als je zelf denkt dat het belangrijk is dat alle verschillende aspecten van een universitaire carrière aan bod komen en gezien worden, is het goed om daar met veel collega’s over te praten. Want hoe vaker dit op de agenda komt, hoe beter. Mensen gaan er dan steeds meer over nadenken. Vergelijk het met een onderwerp als diversiteit en inclusie. 10 jaar geleden dacht niemand erover na en nu is het niet meer weg te denken.
Het is ook goed als medewerker om iedereen te laten zien welke taken je allemaal uitvoert, hoeveel passie je daarin steekt en hoe waardevol je bent. En zorg daarbij vooral dat je energie steekt in datgene waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Dat is goed voor jezelf en voor de universiteit.’