Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Studentenverenigingen

Laatst gewijzigd op 14 juli 2022

Op zoek naar gezelligheid in de grote stad Amsterdam? Sluit je dan aan bij een studentenvereniging!

Je wilt natuurlijk alles uit je studententijd halen. In Amsterdam studeren betekent de keuze hebben uit een groot aantal verenigingen. Er zijn gezelligheidsverenigingen, (facultaire) studieverenigingen, sportverenigingen en verenigingen met een andere focus, zoals creatieve of culturele verenigingen. Behalve dat je veel mensen leert kennen, kun je ook waardevolle ervaring opdoen in een commissie of bestuur.

Een studentenvereniging focust zich voornamelijk op het sociale contact tussen studenten. Je leert mensen kennen van verschillende studies en onderwijsinstellingen. Op www.lidwordeninamsterdam.nl vind je informatie over alle verenigingen in de stad Amsterdam. Doe er meteen de test welke vereniging het beste bij jou past!

Kennismakingstijd (ontgroening)

Bij studentenverenigingen is er vaak sprake van een kennismakingstijd (ook wel bekend als ontgroening). Dit is een periode die varieert van een aantal dagen tot een paar weken waarin nieuwe leden van een vereniging een groepsband opbouwen. Zo leer je dus op een makkelijke manier andere mensen kennen.

Tijdens de kennismakingstijd (KMT) leer je meer over de tradities en gebruiken van de vereniging. Ook leer je jouw jaargenoten beter kennen en moet je intensief samenwerken. In Amsterdam hanteren de verenigingen LANX, A.S.C./A.V.SV, Unitas, Nonomes en SSRA een kennismakingstijd. Nieuwe leden van een vereniging moeten hier verplicht aan deelnemen. De precieze invulling en duur van de kennismakingstijd verschilt per studentenvereniging. De KMT is soms negatief in het nieuws geweest. Het kan zeker een uitdagende periode zijn, maar laat je er niet door afschrikken. Wil je er meer over weten? Lees hier meer over de KMT.

Niet elke studentenvereniging heeft een kennismakingstijd. Wil je weten welke verenigingen een kennismakingstijd hebben? Kijk dan op www.lidwordeninamsterdam.nl

De VU maakt elk jaar, samen met de UvA en de HvA, afspraken met de desbetreffende studentenverenigingen over hun KMT. Deze afspraken kun je teruglezen in de Gedragscode Promotie- en Kennismakingstijd van Verenigingen te Amsterdam.

VU Introductiedagen en verenigingen

Doe in augustus mee aan de VU Introductiedagen! Tijdens de facultaire introductie hoor je wat de voordelen zijn van een lidmaatschap bij een studievereniging van jouw faculteit. Daarnaast kun je op de informatiemarkt informatie vinden over de verschillende studentenverenigingen van Amsterdam.

Verenigingen van de Vrije Universiteit Amsterdam

Studeren in Amsterdam betekent dat je kunt kiezen uit een breed scala aan studie- en studentenverenigingen. Daarnaast word je als student ook vertegenwoordigd door de Universitaire Studentenraad (USR) en de Facultaire Studentenraad (FSR), waar je bovendien zelf deel van uit kunt maken.

Meer informatie hierover kun je vinden in de video.

Meer over verenigingen

Wil je meer weten over studentenverenigingen?

Neem contact op met Student Engagement

Contactpersoon

  • Amu Shrestha
  • Beleidsmedewerker Student Engagement
Portretfoto Amu Shrestha
  • Ani Antonjan
  • Coördinator studentenverenigingen
Portretfoto Ani Antonjan