Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Uitwisseling stap 5: beurzen

Stel je vraag over beurzen in het buitenland
Laatst gewijzigd op 12 juni 2024
Wie een periode naar het buitenland gaat, kan een beurs aanvragen. Wélke hangt af van of die is voor uitwisseling of stage, voor binnen of buiten Europa.

Als je een periode naar het buitenland gaat, kun je een beurs aanvragen. Welke beurs je kunt aanvragen, ligt aan wat je gaat doen (uitwisseling of stage) en waar (binnen of buiten Europa). Naast de beurzen die VU International Office aanbiedt, zijn er ook beurzen van andere organisaties. De meeste beurzen zijn slechts een bijdrage in de kosten en zeker niet kostendekkend.

Beurzen binnen Europa

 • Erasmus+

  Erasmus+beurs studie

  Voorwaarden en aanmelding 

  • Je moet geselecteerd zijn voor een uitwisseling met een partnerinstelling van de VU binnen Europa*.
  • Je ontvangt een e-mail met daarin informatie over de aanmelding en de benodigde documenten. 

   Algemeen

  • De hoogte van de beurs is afhankelijk van het land en varieert tussen de €240 en €360 per maand.
  • Voor elke fase van je studie kun je één keer een Erasmus+beurs krijgen. 

  Erasmus+ Inclusie top-up

  Vanaf studiejaar 2022-2023 is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een Erasmus+ inclusie top-up als je tot een of meer van deze groepen behoort:

  1. Studenten met een handicap of gezondheidsproblemen
  2. Studenten met een aanvullende beurs van DUO 

  Indien u tot een of beide van deze groepen behoort EN u in staat bent om de juiste documenten bij je Erasmus+-aanvraag te bezorgen, kom je in aanmerking voor de Erasmus+ inclusietop-up van 250 euro per maand, naast de standaard Erasmus+ financiering (voor meer info: zie de uitgebreide informatie).

  * Europa = EU en EER, plus Servië en Turkije, uitgezonderd Zwitserland en Verenigd Koninkrijk.

  Documenten

  Online Linguistic Support 

  Ter ondersteuning heeft Erasmus+ de Online Linguistic Support (OLS) gecreëerd. Als mobiliteitsdeelnemer heb je de mogelijkheid om je vaardigheden in de vreemde taal die je gaat gebruiken te verbeteren. Dit betekent dat je via OLS twee talen kunt leren. Dit zal je helpen als je in een andere taal moet studeren, maar ook wanneer je ergens komt te wonen waar ze een andere taal spreken. Grijp je kans om je vaardigheden te verbeteren! Er is zelfs een mogelijkheid voor live coaching via het forum, bijlessen en MOOCs.

  Lees meer over de online taalkundige ondersteuning en cursussen.

 • Green Travel Grant

  Voor de Erasmus+ studenten die 'groen' naar hun gastuniversiteit zijn gereisd bestaat er een groene reistoeslag van €50. Deze kan worden toegekend indien je bijvoorbeeld met de trein, bus of gedeelde auto (carpoolen) hebt gereisd.

  Wanneer je met de trein reist ontvang je ook de VU Green Travel Grant gebaseerd op de afstand van de partneruniversiteit (voor informatie over het bedrag en de voorwaarden kijk in onze Green Travel Guide.

  Om in aanmerking te komen voor deze aanvulling moet je de 'Verklaring Groen Reizen' invullen en een kopie van het treinkaartje meesturen. Deze verklaring maakt deel uit van je Erasmus+ documenten en krijg je begin mei van het Erasmus+ team toegestuurd.

 • Andere beurzen voor studeren in het buitenland binnen Europa

  Naast de reguliere beursmogelijkheden die de Vrije Universiteit Amsterdam biedt, zijn er ook andere manieren om een beurs te krijgen. Hieronder vind je een aantal van deze mogelijkheden:

  Er zijn verschillende zoekmachines die je kunt gebruiken om naar beurzen te zoeken:

Beurzen buiten Europa

 • GLOBE

  Algemeen 

  Er zijn een beperkt aantal GLOBE-beurzen beschikbaar voor VU-studenten die geselecteerd zijn voor uitwisseling met een partnerinstelling buiten Europa. Het International Office maakt een selectie van studenten die hiervoor in aanmerking komen. Dit doen we op basis van de scorecard die ook gebruikt wordt bij de selectie. De studenten die zijn uitgekozen ontvangen een e-mail. Zij kunnen zich daarna aanmelden voor de beurs. Als je deze e-mail niet hebt ontvangen, wordt je beursaanvraag afgewezen.

  Beursbedrag 

  De hoogte van het bedrag is €2500. 

  In april wordt je per mail uitgenodigd deze beurs aan te vragen. Meer informatie over de GLOBE-beurs

 • Holland Scholarship Programme (HSP)

  Algemeen

  Voor studenten die geselecteerd zijn voor een uitwisseling in Zuid-Afrika en Indonesië zijn er HSP-beurzen beschikbaar. Als er hierna nog beurzen over zijn, maken studenten die geselecteerd zijn voor Beijing University of Technology (China, Beijing), HEC Montréal (Montréal, Canada) of Simon Fraser University (British Columbia, Canada) ook kans op een HSP-beurs.

  Indien je in aanmerking komt voor een beurs, krijg je in mei of juni een e-mail van VU International Office. Daarna kun je je voor de beurs aanmelden. Zonder uitnodiging wordt je aanmelding geweigerd.

  Beursbedrag 

  De hoogte van het bedrag is €2500.

  In april wordt je per mail uitgenodigd deze beurs aan te vragen. Meer informatie over de HSP-beurs

 • Andere beurzen

  Daarnaast zijn er verschillende zoekmachines om naar beurzen te zoeken:

 • Verzekeringen

  Wanneer je ervoor kiest om naar het buitenland te gaan voor studie of stage, is het belangrijk dat je je verzekering goed hebt geregeld. Vereisten verschillen per land, maar overweeg zeker een aanvullende verzekering (bijvoorbeeld het Verzekeringspaspoort voor studenten), speciale verklaringen van je verzekeringsmaatschappij en een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.