Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Uitwisseling stap 2: aanmelding bij de VU

Vraag over studeren in het buitenland
Laatst gewijzigd op 14 januari 2025
Wat leuk! Je hebt je georiënteerd en besloten een semester in het buitenland te willen studeren. Wat moet je doen om je aan te melden?

 

Hoe meld je je aan voor een uitwisseling?

  • Kies een universiteit

    De VU heeft wereldwijd meer dan 200 partneruniversiteiten. Wil je aan de andere kant van de wereld studeren, of juist dichter bij huis blijven? Er is veel mogelijk! Op de VU Study Abroad Map vind je al onze partneruniversiteiten. Als je je aanmeldt voor een uitwisseling, maak je een top 5 van jouw favoriete universiteiten. Let daarbij op het volgende:

    • Selecteer je eigen studieprogramma bij het zoeken op de VU Study Abroad Map; de beschikbare uitwisselingsplekken zijn ingedeeld per studieprogramma of op faculteitsniveau. 
    • Sommige universiteiten hebben een cijfereis, bijvoorbeeld een 6,5 of een 7. Dit staat dan vermeld op de Study Abroad Map. Als je niet aan deze cijfereis voldoet, kunnen wij jouw helaas niet voor deze universiteit selecteren.
    • Sommige universiteiten hebben bepaalde taaleisen. Dit staat ook vermeld op de Study Abroad Map.  
    • Als je in het eerste semester weg wilt, maar in juni en juli nog (her)tentamens hebt, dan is het niet mogelijk om voor universiteiten te kiezen waar het semester al in juli begint (zoals Zuid-Afrika, Oceanië en sommige bestemmingen in Latijns-Amerika).
  • Kies vakken

    Je hebt je verdiept in de partneruniversiteiten die plekken beschikbaar hebben voor studenten van jouw opleiding. Nu is het tijd om naar de aangeboden vakken te kijken.

    • Buitenlandse universiteiten bieden over het algemeen geen minoren aan: je moet meestal zelf een vakkenpakket samenstellen.
    • In het buitenland moet je meestal vakken binnen je eigen studierichting volgen, ook al mag je van de examencommissie in je keuzeruimte vakken in een andere richting doen.  
    • De examencommissie van jouw faculteit stelt eisen aan de vakken die je in het buitenland volgt. Je dient bijvoorbeeld meestal minimaal 12 ECTS op derdejaars niveau te volgen. In het proces om je aan te melden voor een uitwisseling, zul je meer informatie over deze eisen ontvangen.
    • Partneruniversiteiten kijken vaak streng of je aan de ingangseisen voor vakken voldoet. 
    • Als je na je bachelor een specifieke master wil doen, kijk dan goed naar de ingangseisen van die master. Soms zijn er specifieke VU-bachelorvakken vereist. Het is niet altijd mogelijk om vervangende vakken te vinden in het buitenland.
    • Als de vakken voor komend academisch jaar nog nog niet bekend zijn, baseer je je keuze op het vakaanbod van dit academisch jaar. 
    • Let op de taal waarin vakken worden aangeboden: dit is niet altijd Engels. Kijk goed naar de exacte eisen per universiteit op de VU Study Abroad Map.
  • Aanmelddeadlines

    Als je in academisch jaar van 2025/2026 op uitwisseling wilt (eerste of tweede semester), dan kun je je in de eerste of tweede ronde aanmelden. Deze rondes vinden plaats in januari en februari.

    Eerste ronde
    Vanaf maandag 2 december kun je je aanmelden voor een uitwisseling in het komende academisch jaar. De deadline is dinsdag 14 januari om 13:00. Begin februari is de uitslag bekend. Als je je tijdig via de aanmeldmodule hebt aangemeld, dan krijg je een automatische e-mail in je inbox met de uitslag (wel/niet geselecteerd). Exacte data voor de eerste ronde worden later dit jaar bekend.

    Tweede ronde
    Ben je in de eerste ronde niet geselecteerd? Dan kun je je in de tweede ronde aanmelden. De deadline voor de tweede ronde is maandag 17 februari om 13:00. Exacte data voor de tweede ronde wordt later dit jaar bekend.

  • Aanmelden

    Vanaf 2 december 2024 (17:00) kun je je aanmelden via onze aanmeldmodule. Ga naar je dashboard op VU.nl and log in met je VUnetID. Ga naar "Apps en pagina's" en klik op de app "Aanmelding uitwisseling bij partneruniversiteit". Dit is alleen mogelijk tijdens een van de twee aanmeldrondes. Volg voor de aanmelding precies de stappen uit onze handleiding. Kijk altijd goed op de Study Abroad Map of de universiteit ook open staat voor jouw studieprogramma. 

    In het aanmeldformulier vul je het volgende in: 

    • Je persoonlijke gegevens
    • De top 5 universiteiten waar je graag naartoe zou willen gaan
    • Minimaal 3 vakken per universiteit, die je graag zou willen volgen tijdens je uitwisseling

    Nadat je het formulier ingevuld hebt, zul je akkoord moeten gaan met onze Algemene Voorwaarden om je aanmelding af te ronden. 

  • Hoe gaat de selectie in z'n werk?

    Het International Office beoordeelt alle aanmeldingen na de deadline. De studenten worden geplaatst volgens de hieronder beschreven procedure, waarbij de top 5 universiteiten van de studenten worden bekeken.

    Voor alle partneruniversiteiten geldt een maximumaantal beschikbare plaatsen. Het totale aantal plaatsen voor elke partneruniversiteit vind je op de VU Study Abroad Map. Als je een slimme, gevarieerde keuze maakt voor jouw top 5, wat bijvoorbeeld betekent dat je universiteiten op verschillende locaties kiest en niet alleen populaire steden, is de kans groot dat we jou in de eerste aanmeldingsronde voor een universiteit kunnen selecteren. Tijdens de Study Abroad Weeks bieden we een workshop aan met de titel "How to choose your top 5", om jou te helpen de juiste keuzes te maken voor je top 5 universiteiten.

    De selectie vindt plaats via de volgende procedure:

    Selectieprocedure

    Elke student die zich aanmeldt voor een uitwisselingssemester krijgt een totaalscore die gebaseerd is op twee componenten:

    • Je eigen cijfergemiddelde (GPA) aan de VU – We gebruiken het cijfergemiddelde van de Studiemonitor in je vu.nl dashboard* (50%)
    • Een willekeurig gegenereerd getal tussen 6,00 en 10,00 (50%)

    De totaalscore die je krijgt is dus gelijkmatig gebaseerd op je cijfergemiddelde aan de VU, en op een willekeurig getal. Deze procedure zorgt voor meer inclusiviteit en objectiviteit, terwijl studenten toch de mogelijkheid hebben om hun totaalscore te beïnvloeden. Deze selectieprocedure is ook goedgekeurd door de universitaire studentenraad (USR).

    *We controleren je GPA in de derde week van januari, wanneer de meeste resultaten van periode 2 zijn geregistreerd op vu.nl.

    Voorbeeld ter illustratie

    Je hebt bijvoorbeeld een VU-cijfergemiddelde van 6,8 en krijgt een willekeurig getal van 7,22. Je totaalscore is dan 14,02. Let op dat je cijfergemiddelde één decimaal heeft, terwijl het willekeurige getal twee decimalen heeft om unieke scores te garanderen.

    Plaatsingsproces

    Op basis van deze totaalscore maken we een lijst met alle studenten, gesorteerd van de hoogste totaalscore tot de laagste totaalscore. We beginnen dan met de student die bovenaan de lijst staat (met de hoogste totaalscore) en kijken naar de top 5 van universiteiten. Nadat we de eerste student hebben geplaatst, kijken we naar de tweede student enzovoorts.

    Bij het plaatsen van studenten bij universiteiten proberen we studenten altijd op hun eerste keuze te plaatsen. Als dit niet meer mogelijk is, kijken we naar je tweede, derde, vierde of vijfde keuze. Tijdens deze procedure controleren we ook de GPA-eisen die sommige partneruniversiteiten hebben, en of je aan mogelijke taalvereisten lijkt te voldoen.

    Let op het volgende:

    • Je krijgt een e-mail van ons als je geselecteerd bent voor één van je top vijf universiteiten.
    • Je hebt dan drie dagen om je plek te accepteren, anders wordt deze aangeboden aan een andere student.
    • Als je niet bent geselecteerd in de eerste ronde, word je ook via e-mail op de hoogte gebracht en kun je je aanmelden voor beschikbare universiteiten in de tweede ronde.

    Afzeggen of wisselen na selectie 

    • Zodra je geselecteerd bent en je plek geaccepteerd hebt, wordt van je verwacht dat je deelneemt aan de uitwisseling. Anders neem je een plek in die een andere student had kunnen krijgen.
    • Nadat je je plek hebt geaccepteerd, is het niet mogelijk om je bestemming te wijzigen.
    • In uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn om je uitwisselingssemester te annuleren, bijvoorbeeld vanwege buitengewone persoonlijke omstandigheden of je studieplanning. Neem in dat geval contact op met het Outgoing Exchange Team.
  • Privacyverklaring bij aanmelden voor uitwisseling

    De Vrije Universiteit Amsterdam vindt privacy belangrijk. Bij het aanmelden voor een uitwisseling dien je akkoord te gaan met onze privacyverklaring. Lees meer over wij hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens wanneer je via de VU gaat studeren aan een partneruniversiteit in het buitenland.  

Outgoing Student Exchange Team

+31 (0)20 59 85745 (tussen 10:00 - 12:00 op maandag, woensdag en vrijdag).

Heb je een vraag? Mail ons!

Spreekuur (inloop, geen afspraak nodig):
Elke dinsdag tussen 12:30 - 13:30 in de Global Room (HG-1A36). 

Let op: geen spreekuur tot 11 februari 2025.

Crisisnummer voor VU-studenten op uitwisseling die in nood verkeren: +31 (0) 20 6444117. Dit is het VU-brede noodnummer. Voorbeelden van noodgevallen zijn natuurrampen, geweldsincidenten en (mentale) gezondheidsproblemen. 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam