Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Welzijnskalender

Laatst gewijzigd op 24 april 2025
Ben je op zoek naar sociale activiteiten, de mogelijkheden om je naast je studie verder ontwikkelen of de opties om je fysieke en mentale welzijn te verbeteren? Vind het overzicht van alle initiatieven in de Welzijnskalender!

Het academisch jaar is opgedeeld in 7 blokken met daarbij behorende thema's en activiteiten. Of je nu op zoek bent naar workshops, lezingen, meditatiesessies, sportactiviteiten of sociale evenementen, deze kalender geeft het uitgebreide overzicht aan mogelijkheden op de VU weer om je welzijn te bevorderen en een gebalanceerd leven te leiden. Het hele jaar door wordt deze pagina aangevuld met nieuwe initiatieven en activiteiten.

Scroll verder om te ontdekken wat de VU jou kan aanbieden!

Thema van deze maand: Recharge your mind.

Sociale activiteiten

  • Anime filmavond – 24 april

    Donderdagavond = Filmavond! Kom naar Life is Better in 3D voor een anime film met snacks!

    Alle info en het aanmeldformulier kan je vinden op onze Insta of sluit je aan bij onze WhatsApp groep! Als je geen Insta hebt, kan je je hier aanmelden. Voor andere vragen kan je ons een e-mail sturen naar 3D@vu.nl.

    Praktische informatie
    • Datum & tijdstip: donderdag 24 april 2025 vanaf 18:00 uur (je mag altijd later komen en je bepaalt je eigen eindtijd :-) 
    • Locatie: 3D
    • Doelgroep: VU-studenten
    • Taal: Engels en Nederlands
    • Insta
    • WhatsApp groep
    • Meld je hier aan als je geen Insta hebt.
    • Voor andere vragen kan je een e-mail sturen naar 3D@vu.nl.
  • Spelletjesavond – 25 april

    Wil je een gezellige vrijdagavond hebben en nieuwe mensen ontmoeten? Kom naar de Life is Better in 3D spelletjesavond!

    Alle info en het aanmeldformulier kan je vinden op onze Insta of sluit je aan bij onze WhatsApp groep! Als je geen Insta hebt, kan je je hier  aanmelden. Voor andere vragen kan je ons een email sturen naar 3D@vu.nl.

    Praktische informatie
    • Datum & tijdstip: vrijdag 25 april 2025 vanaf 18:00 uur (je mag altijd later komen en je bepaalt je eigen eindtijd :-) 
    • Locatie: 3D
    • Doelgroep: VU-studenten
    • Taal: Engels en Nederlands
    • Insta
    • WhatsApp groep
    • Meld je hier aan als je geen Insta hebt.
    • Voor andere vragen kan je een e-mail sturen naar 3D@vu.nl.
  • Attention! – 7 & 14 mei

    Aandacht! We vragen er om, geven het veel, maar waarom willen wij het? En hoe verhoudt aandacht zich tot gemeenschapsvorming?

    Tijdens drie sessies verdiepen we ons in het onderwerp 'aandacht'. Wat is het? Waarom hebben we het nodig? En wat betekent de vermarkting van aandacht voor ons? 

    Tijdens de eerste sessie van deze serie richten we ons op het werk van Sarah Jaquette Ray en Ezra Klein. We proberen te begrijpen waaraan we aandacht geven en wat het meest aandacht nodig heeft. En we denken na over wat het betekent als aandacht vermarkt wordt en hoe dit ons leven en onze gemeenschappen beïnvloedt. In hun werk pleiten deze schrijvers voor een verschuiving in waar we aandacht aan geven. Benieuwd welke rol aandacht speelt in de verbinding met een gemeenschap? Kom naar onze eerste sessie! 

    Tijdens de tweede sessie gaan we in gesprek met een expert over wat aandacht met ons doet en hoe we ons ertoe verhouden. 

    In onze laatste sessie reflecteren we op onze eigen relatie met aandacht door middel van een creatieve werkvorm. 

    Geïnteresseerd in aandacht en de effecten ervan? Doe mee! 

    Praktische informatie
    • Data & tijden: woensdag 7 & 14 mei van 16:00 tot 17:30 uur (3e datum T.B.A.)
    • Locatie: Dialoogpodium 3D
    • Meld je hier aan.
  • Global Crisis and the Everyday – 12 mei

    Het wereldtoneel vormt de achtergrond waartegen onze levens zich afspelen. Maar wat als het meer ruimte inneemt en zorgen in ons dagelijkse leven voedt?

    Velen van ons maken zich zorgen over grote problemen, of het nu gaat om pandemieën, economisch falen, oorlogen, ecologische rampen, iets volstrekt anders of een misselijkmakende cocktail van 'alle bovenstaande'. Dit kan boos, angstig, eenzaam of verlamd doen voelen, maar misschien ook betrokken, geactiveerd of compassievol. Zo vormt het wereldtoneel niet alleen de achtergrond waartegen ons leven zich afspeelt, maar kan het ook de voorgrond in beslag nemen.

    Voor sommigen is deze grillige wisselwerking tussen mondiale crises en het dagelijkse leven een bekende aanwezigheid, hinderlijk maar nu eenmaal deel van het leven; voor anderen is het misschien nieuwer en onbekend. Het is in deze context dat we (NEWConnective) je uitnodigen om in gesprek te gaan over de interactie tussen mondiale crises en het dagelijkse leven. We zijn er sterk van overtuigd dat we iets voor elkaar kunnen betekenen: dat er ervaringen zijn die we kunnen delen en steun die we elkaar kunnen geven.

    Tijdens dit programma maken we ruimte voor jou om je ervaring te delen met het heen en weer van gebeurtenissen op wereldschaal en het dagdagelijkse. We hopen samen te bouwen aan ons begrip van de vele manieren waarop grote ontwikkelingen mensen met wie we de campus delen, kunnen raken. Bijvoorbeeld hoe een pandemie voort kan blijven etteren; hoe betrokkenheid bij politieke onderwerpen je kan vervreemden van de mensen om je heen; en hoe een zonnige, vroege lentedag plots gevoelens van verlies los kan maken, in plaats van blijdschap. Samen voeren we een dialogisch gesprek op basis van statements over het onderwerp en we sluiten af met de vraag hoe we onze dagelijkse relatie met mondiale crises vorm willen geven.

    Gedetailleerd programma

    15:15 uur: deuren gaan open
    15:30 uur: introductierondje
    15:40 uur: delen van ervaringen
    16:00 uur: gesprek over statements
    16:15 uur: open ruimte voor gesprek
    16:35 uur: pauze
    16:45 uur: gesprek in groepjes
    17:15 uur: delen van bevindingen
    17:25 uur: afronding
    17:30 uur: het einde

    Dit programma wordt gemodereerd door Thirza Snoek en Marc Lamain, programmamakers bij NEWConnective. NEWconnective is het VU-platform voor de grote vragen van het leven. Dit programma is onderdeel van onze thematische dialogen. Het programma vindt plaats in het Engels en is gericht op de academische gemeenschap van de VU. Desalniettemin stellen we deze ruimte expliciet open voor andere mensen die zich in dit gesprek bij ons willen voegen. Als je vragen hebt, neem dan contact met ons op via newconnective@vu.nl.

    Praktische informatie
    • Datum & tijd: maandag 12 mei 15:30 tot 17:30 uur
    • Locatie: Dialoogpodium 3D
    • Meld je hier aan.
  • Life in times of self-optimization – 15 mei

    Vraag je je af hoezeer de oproep tot zelf-optimalisatie je leven tekent? En wil je ervaren hoe het is om samen sub-optimaal te mogen zijn? Deel je ervaringen en kom experimenteren!

    Het probleem 
    Niemand zal ontkennen dat prestatie op studie en werk een centrale rol speelt in onze levens. De vrijheid en flexibiliteit eigen aan het studeren maakt het bovendien moeilijk om ergens 'een punt achter te zetten'. Maar ook als we onze laptops hebben dichtgeklapt, kunnen we vaak niet helemaal ontspannen. We moeten onze vrije tijd optimaal besteden. We moeten blijven 'werken' aan onszelf.  

    Als we onze relaties, lichamelijkheid, hobby's, mentaal welzijn, ontspanning, zelfs spirituele oefening en ontplooiing zien als vormen van 'prestatie' - hoe kunnen we dan ware rust vinden? Waar ligt dan nog ruimte voor een ander soort ervaring?  

    Het verzet(je) 
    De afgelopen jaren zijn er boeken verschenen die proberen antwoord te geven op die vragen: Byung-Chul Han bijvoorbeeld (besproken bij de NEWConnective leesclub vorige maand) pleit voor een herwaardering van rituelen, en roept op tot meer luiheid, feesten, dronkenschap, uitslapen…  

    Tijdens deze bijeenkomst gaan we met elkaar op zoek naar manieren om in verzet te komen tegen de 'dwang' to zelf-optimalisatie.  

    Programma
    • 15:45 – 16:30 uur. Tijdens de eerste helft van de bijeenkomst staan we stil bij het fenomeen zelf (o.a. de geschiedenis ervan) en wisselen we ervaringen uit.  
    • 16:30 – 17:15 uur. In de tweede helft van het programma doen we een experiment waarin we samen – misschien, heel even – andere manieren van zijn kunnen ervaren. Het experiment wordt een soort 'theatrale' meditatie (maar geen zorgen; je hoeft niet te acteren of op te treden voor elkaar). We bespreken na tot 17:15 uur. Als je om 17:15 uur moet vertrekken, kan dat! 
    • 17:15 – 17:45 uur. In dit tweede 'bonus-experiment' gaan we samen jammen op instrumenten die we niet kunnen bespelen...  

    Wees welkom om 15:30! We beginnen om 15:45 uur. 

    Praktische informatie
  • Open podium – 15 mei

    Het is weer tijd voor een Open Podium! Op donderdagavond 15 mei kunnen alle literaire liefhebbers zich verzamelen in 3D om te luisteren naar elkaars voordrachten, maar ook om zelf iets voordragen, zoals een kort verhaal, poëzie, maar ook een column of een lied.

    De avond start om 19:30 uur (inloop vanaf 19 uur) en zal tot ongeveer 21 uur duren. Wil je iets voordragen? Laat het ons weten of stuur een bericht naar t.c.l.lindhout@student.vu.nl/06 83458898. Probeer je voordracht te beperken tot maximaal acht minuten. Ook als je niks wilt voordragen ben je natuurlijk van harte welkom! Tot dan!

    Praktische informatie
    • Datum & tijdstip: donderdag 15 mei 2025 19:30 - 21:00 uur
    • Locatie: 3D
    • Doelgroep: VU-studenten en medewerkers 
    • Taal: Nederlands
    • Je hoeft je niet aan te melden!
    • Gratis event
  • Pubquiz Sportcentrum VU – 27 mei

    Wat is een sportcafé zonder pubquiz? Op de dinsdagavonden zijn er weer een nieuwe reeks quizzen in het Sportcafé op Uilenstede. 

    Dit zijn de data: 

    • 27 mei 2025
    • 24 juni 2025

    De start van de quiz is om 20.00 uur. Je kunt je inschrijven als team of individueel. Stuur een e-mail naar info@sportcentrumvu.nl en je verzekert je van een leuke avond.

  • Hoop vinden in turbulente tijden: speciale editie van de Martin Luther King-lezing – 3 juni

    Er wordt veel gesproken over hoop, vol energie en met de belofte van verandering. Toch kan hoop in een wereld van crises, waar oplossingen ver weg lijken en tegenslagen ons steeds terugwerpen, kwetsbaar aanvoelen - juist wanneer we hem het hardst nodig hebben. Hoe kunnen we onze hoop vasthouden wanneer de realiteit die aan alle kanten weerspreekt?

    Op 3 juni, in deze speciale editie van de Martin Luther King-lezing, zal Yale-theoloog Willie Jennings hoop verkennen, niet als een ideaal of een gevoel, maar als een gedisciplineerde praktijk, een werk dat verricht moet worden. Hoop vereist moed, toewijding en diepe spirituele bronnen om niet uitgeblust te raken te midden van uitputting en wanhoop.

    Voor leiders is hoop niet alleen iets persoonlijks; het is ook iets wat zij levend moeten houden voor anderen. Jennings zal reflecteren op het leven van Martin Luther King Jr., voor wie hoop nooit vanzelfsprekend was. Het was een voortdurende strijd, dagelijks nieuw vorm gegeven in het licht van onrecht en teleurstelling. Zijn spiritualiteit als baptistenpredikant wiste twijfel of moeilijkheden niet uit, maar gaf hem wel de veerkracht om telkens opnieuw de confrontatie aan te gaan met de machten die hem tegenwerkten.

    Kom en neem deel aan dit evenement om hoop te houden. Toegang is gratis, aanmelding is verplicht.

    Over de sprekers

    Prof. Willie James Jennings

    Willie Jennings is Andrew W. Mellon Professor in Systematische Theologie en Africana Studies aan Yale Divinity School. Hij is gespecialiseerd in christelijk denken, racetheorie, bevrijdingstheologie en dekoloniale en ecologische studies. Hij is auteur van twee internationaal geprezen boeken: The Christian Imagination: Theology and the Origins of Race en After Whiteness: An Education in Belonging. Jennings is een geordineerd baptistenpredikant en heeft als interim-predikant gediend in meerdere kerken in North Carolina. Hij behaalde zijn M.Div. aan Fuller Theological Seminary en promoveerde in religie en ethiek aan Duke University.

    Prof. Azza Karam

    Azza Karam is voorzitter en CEO van Lead Integrity, een wereldwijd netwerk van vrouwelijke geloofsprofessionals op het gebied van bestuur, duurzaamheid en leiderschap. Als Egyptische professor en auteur heeft zij een leidende rol gespeeld in de integratie van religie en duurzame ontwikkeling bij de VN. Ze bekleedde de leerstoel Religie en Duurzame Ontwikkeling aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is lid van de High-Level Advisory Board on Effective Multilateralism van de VN-secretaris-generaal.

    Prof. Dion Forster (host van de avond)

    Dion Forster is hoogleraar Publieke Theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de wisselwerking tussen geloof en het publieke leven, met name op gebieden als sociale rechtvaardigheid, mensenrechten en de politiek van vergeving. Hij is een geordineerd predikant binnen de Methodistenkerk van Zuidelijk Afrika en was directeur van het Beyers Naudé Centre for Public Theology aan de Universiteit van Stellenbosch.

    Over de Martin Luther King-lezing

    Martin Luther Kings geweldloze inzet voor gelijkheid blijft een bron van inspiratie. Door zijn woorden en daden moedigt hij velen nog steeds aan om bruggen te bouwen en weerstand te overwinnen. De Martin Luther King-lezing van de Vrije Universiteit eert zijn nalatenschap en dient als een bron van inspiratie.

    Deze extra editie markeert de 60e verjaardag van Dr. Martin Luther King Jr.'s eredoctoraat aan de VU (1965), in lijn met het jaarthema van de universiteit: ‘hoop’.

    Het evenement wordt georganiseerd door de recent opgerichte VU School of Religion and Theology, in samenwerking met de Believers Church Conference (1-4 juni), een academische bijeenkomst van baptisten en doopsgezinden—twee tradities die nauw verbonden zijn met Kings nalatenschap. Deze extra lezing wordt ondersteund door de Martin Luther King Lecture Foundation. De reguliere Martin Luther King-lezing van de VU vindt plaats in oktober.

    Programma

    Rector magnificus Jeroen Geurts en host Dion Forster openen het event. Dan volgt Willie Jennings' lezing en reacties daarop, van ondermeer Azza Karam. Aansluitend een conversatie over het thema. Gedurende de avond hoor je muziek van gospelkoor G-Roots.

    Praktische informatie
    • Datum & tijdstip: dinsdag 3 juni 2025 19:30 - 21:30 uur
    • Locatie: Aula
    • Toegang is gratis, aanmelding is verplicht.

Welzijn

  • Meditatiesessies – elke maandag & woensdag

    Een pauze nodig? Neem deel aan onze meditatiesessies in de stilteruimte (HG-1A53).

    Steeds meer mensen mediteren, ze doen dit vanwege mentale gezondheid en een verlangen naar rust, focus of balans. Sommigen mediteren vanwege de stressverlagende effecten of vanwege hun religieuze of ideologische overtuigingen. Wat je reden ook is om te mediteren, het is vaak gemakkelijker om dat te doen in gezelschap, waar je vrienden kunt maken en ervaringen kunt delen. Doe dus mee aan onze wekelijkse meditaties, in een stille meditatiegroep, een traditionele boeddhistische meditatie en/of een christelijke meditatie.

    Meditatiegroep, elke maandag van 12:55 tot 13:15 uur in de Stilteruimte (HG-1A53). Neem in stilte deel aan deze meditatiesessie, en mediteer op welke manier je maar wil. Na afloop delen we onze ervaringen.

    Boeddhistische meditatie, elke woensdag van 12:45 uur tot 13:15 uur in de Stilteruimte (HG-1A53). Neem deel aan een begeleide boeddhistische meditatie en deel een stille beoefening met anderen.

    Je bent verder van harte welkom om de Stilteruimte (HG-1A53) te gebruiken voor elke ideologische of religieuze stiltepraktijk wanneer er geen activiteiten plaatsvinden.

  • VU in beweging – elke dinsdag, woensdag & donderdag

    VU in Beweging gaat vanaf 15 april weer naar buiten!

    Vanaf 15 april is het aanbod van de korte, laagdrempelige beweegsessies van VU in Beweging iets gewijzigd.

    Op dinsdag en donderdag bieden we om 12.30 uur 15 minuten Qi Gong aan, tot oktober weer buiten op het campusplein, dichtbij het nieuwe Calisthenicsparkje. 

    Aansluitend op Qi Gong is er op dinsdag en donderdag tot 13.15 uur vrije inloop Calisthenics. Dit betekent dat er een instructeur aanwezig is die je, vrijblijvend, wat hulp en inspiratie kan bieden bij de toestellen op het Calisthenics park!

    Woensdag om 12.15 uur is het tijd voor Staande Yoga, waarvan het beginpunt in de hal van het OZW blijft.

    Wees welkom voor een korte, lekkere beweegbreak in je werk- of studiedag! Gewoon in je normale kleding!

    VU in Beweging  
    VU in Beweging heeft als doel om medewerkers en studenten wat meer te laten bewegen op en rond de VU Campus. Wetenschappelijk is bewezen dat (meer) beweging leidt tot (meer) lichamelijke en mentale gezondheid. Ook de VU is onderdeel van de zitcultuur die wereldwijd het van nature bewegen bijna heeft vervangen. En daar willen we verandering in brengen! We geven elk week een tip of een ‘wist-je-datje’, om je te stimuleren om aan een van de drie beweegrichtlijnen te voldoen. Deze richtlijnen voor volwassenen en ouderen zijn als volgt:  

    • Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 (liever 210) minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen.  
    • Doe 2-3 per week een intensieve(re) training van 30-60 minuten, met aandacht voor kracht en conditie, voor ouderen bovendien gecombineerd met balansoefeningen.  
    • En, voorkom veel stilzitten! Met andere woorden: een half uurtje bewegen/sporten per dag kan de schade van verder langdurig stilzitten niet compenseren. Elke 20 minuten 2 minuutjes matig tot intensief bewegen heeft zeer positieve effecten.  

    Qi Gong is een eeuwenoude Chinese bewegingsvorm die niet alleen je lichaam versterkt, maar je hele wezen (lichaam, geest en ziel) in balans brengt door het activeren van de vitale levensenergie, oftewel Qi. Deze levensenergie stroomt door je lichaam via meridianen (energiebanen die door je lichaam lopen en alle organen met elkaar verbinden). Door het beoefenen van Qi Gong kunnen deze meridianen worden geactiveerd en in balans gebracht, wat leidt tot meer vitaliteit en innerlijke rust. Het verbetert flexibiliteit en mobiliteit , versterkt het immuunsysteem, verhoogt energie, vermindert stress, verbetert focus en concentratie, vergroot de emotionele balans en de ademhaling. Een korte Qi Gong sessie van 15 minuten geeft al veel resultaat, perfect dus voor een verkwikkende pauze activiteit!

Workshops & trainingen

  • Klaar om racisme tegen te gaan? Word een 'Ally'! – 6 & 8 mei

    Wil je vaardigheden opdoen om moeilijke gesprekken over racisme aan te gaan? En wil je bijdragen aan een veiligere en meer inclusieve VU-gemeenschap? Doe dan mee aan de workshop Shifting Perspectives: Racial Privilege en Allyship!

    Aan de VU hechten we veel waarde aan inclusiviteit en diversiteit. Uit gesprekken met studenten die tot een raciale minderheid behoren, blijkt echter dat velen zich nog steeds buitengesloten of "anders" voelen nog voordat anderen hen hebben leren kennen. Sommigen krijgen subtiel - of zelfs direct - te horen waar ze wel of niet thuishoren. Deze momenten kunnen hun zelfvertrouwen, welzijn en toegang tot kansen beïnvloeden. Hoewel deze ervaringen niet altijd zichtbaar zijn voor degenen die er niet mee te maken hebben, zijn ze voor velen een dagelijkse realiteit, beïnvloed door bredere sociale en systemische factoren.

    Tijdens deze interactieve workshop voor VU-studenten gaan we samen aan de slag met reflecteren, leren en groeien - omdat het creëren van een meer inclusieve en veilige campus onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is! Door middel van geleide discussies en praktische oefeningen werken we samen aan bewustwording, ontwikkelen we vaardigheden om racisme aan te pakken en bouwen we aan een sterkere, meer inclusieve gemeenschap op de VU.

    Wat krijg je:

    ✅ Persoonlijke groei door zelfreflectie en een dieper bewustzijn van privileges
    ✅ Praktische vaardigheden om moeilijke gesprekken aan te gaan en racisme uit te dagen
    ✅ Een gevoel van solidariteit door te leren en te reflecteren als groep
    ✅ Een sterker vermogen om bij te dragen aan een veiligere en meer inclusieve VU-gemeenschap

    Veel van je medestudenten zijn al bezig met deze gesprekken - sluit je bij hen aan en onderzoek wat 'allyship' voor jou betekent en hoe je een positief verschil kunt maken binnen jouw universitaire gemeenschap!

    📢 Certificaat na afloop + gratis pizza!

    🔗 Schrijf je hier gratis in

    Praktische informatie

    📅 Datum en tijd:

    • 1e dag: dinsdag 6 mei: 15:00 – 17:00 (gevolgd door pizza)
      📍 Locatie:  HG-0G28
    • 1e dag: donderdag 8 mei: 15:00 – 17:00 (gevolgd door pizza)
      📍 Locatie: HG-1G11

Pathways to Wellbeing: Let's talk about... Friendship

Het studentenleven is een leuke maar ook uitdagende tijd. Hoe vind je de juiste balans? Vier VU studenten nemen je mee en delen hun ervaringen over de thema’s vriendschap, keuzes maken, stress & gelukkig zijn.

In deze video praten we over vriendschap. Wat houdt een vriendschap eigenlijk in? Wat doe je als je vrienden wilt maken? En voel je je wel eens eenzaam? Bekijk de perspectieven van de vier VU studenten in deze video!

Meer over studentenwelzijn

Wil jij jouw activiteit ook op de welzijnskalender?

Neem dan contact op met het team Studentenwelzijn!

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam