Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Welzijnskalender

Laatst gewijzigd op 21 november 2024
Ben je op zoek naar sociale activiteiten, de mogelijkheden om je naast je studie verder ontwikkelen of de opties om je fysieke en mentale welzijn te verbeteren? Vind het overzicht van alle initiatieven in de Welzijnskalender!

Het academisch jaar is opgedeeld in 7 blokken met daarbij behorende thema's en activiteiten. Of je nu op zoek bent naar workshops, lezingen, meditatiesessies, sportactiviteiten of sociale evenementen, deze kalender geeft het uitgebreide overzicht aan mogelijkheden op de VU weer om je welzijn te bevorderen en een gebalanceerd leven te leiden. Het hele jaar door wordt deze pagina aangevuld met nieuwe initiatieven en activiteiten.

Scroll verder om te ontdekken wat de VU jou kan aanbieden!

Thema van deze maand: Winter is coming: Focus on staying positive & accepting the dark days.

Sociale activiteiten

  • Close Reading: Pema Chödrön №2 – 25 november

    Iedereen gaat weleens door een moeilijke tijd heen – dat hoort bij het leven. Tibetaans boeddhist en non Pema Chödrön heeft een van haar boeken geweid aan het thema ‘moeilijke tijden’: When Things Fall Apart. Het bevat heel toegankelijk boeddhistisch advies – geldig voor iedereen. Wat kunnen we leren van het boeddhisme als het gaat om tegenslag?

    In drie sessies (18 november, 25 november en 2 december) lezen we drie hoofdstukken uit When Things Fall Apart. Je hebt geen voorbereiding nodig; wij zorgen voor de hoofdstukken, en voor koffie, thee en koekjes. In deze tweede sessie reflecteren we op compassie en communicatie. Pema Chödrön legt uit hoe onlosmakelijk compassie met anderen en compassie met onszelf verbonden zijn: 

    “If we find ourselves unworkable and give up on ourselves, then we’ll find others unworkable and give up on them. What we hate in ourselves, we’ll hate in others. To the degree that we have compassion for ourselves, we will also have compassion for others.”*  

    Wees welkom op maandag 25 november van 16:00 tot 17:30 om meer te ontdekken en te praten over compassie en communicatie. Alles wat je hoeft te doen is je aanmelden! Wees welkom. 

    Het is niet nodig om het boek te hebben; wij delen tijdens de sessie bhand-outs uit met de delen die we gaan lezen. We lezen de tekst samen hardop door, en maken dan ruimte om het even voor jezelf rustig nog eens door te lezen. Vervolgens is er tijd voor gesprek. Je kunt vanaf 16:00 binnen komen lopen; we hebben dan tien tot 15 minuten de tijd voor koffie en thee en om even tot rust te komen. Als je vragen hebt, kom dan bij onze WhatsApp chat, of mail naar newconnective@vu.nl

     Dit evenement is onderdeel van NEWConnective's Great Minds Reading Club. Benieuwd naar meer NEWConnective? Ga naar VU.nl/NEWConnective of volg ons op Instagram @newconnective. 

     *Pema Chödrön, When Things Fall Apart. Heart Advice for Difficult Times, 20th anniversary ed. (Shambhala, 2016): 81. 

    Praktische informatie 
    • Datum & tijdstip: maandag 25 november 16:00 tot 17:30 uur 
    • Locatie: Podium voor dialoog, 3D 
    • Meld je hier aan! 
  • Nederlandse lunch Young VU – 26 november

    Oefen je Nederlands met collega's

    Praat je Nederlands? – Ja, een beetje…

    Je hebt het zeker vaker gehoord, je internationale collega's die wekenlang hun avonden met Nederlands leren doorbrengen, en toch praat jij altijd Engels tegen hen - dat gaat gewoon makkelijker. Omdat Nederlands leren en Nederlands oefenen twee verschillende dingen zijn, organiseren we informele bijeenkomsten om Nederlands te praten, of dat nu vloeiend of heel langzaam gaat.

    Zo krijgen onze internationale collega's de kans om hun kennis van de taal te gebruiken en te verbeteren en zal je uiteindelijk ook op de werkvloer niet meer moeten switchen naar het Engels, want oefening baart kunst!

    Pak dus je boterham en ontmoet collega's van over de hele wereld tijdens je lunchpauze. Stuur deze uitnodiging graag door aan je Nederlandse en internationale collega's, iedereen is welkom. Er is geen minimum niveau Nederlands vereist, maar basiskennis helpt. We vragen je om je eigen lunch mee te nemen.

    Praktische informatie
    • Datum & tijdstip: dinsdag 26 november 2024 12:00-13:00 uur
    • Locatie: 3D
    • Doelgroep: VU-studenten en medewerkers: internationale medewerkers en studenten, Nederlandstaligen en Nederlands lerenden
    • Taal: Nederlands
    • Gratis event.
  • Demonstratierecht, hoe staat het ermee? – 26 november

    Op dinsdagmiddag 26 november vanaf 16:30 uur gaat hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder in 3D in gesprek over demonstratierecht.

    Demonstratierecht is een mensenrecht en geldt voor iedereen, ongeacht de inhoud van het protest. In Nederland wordt er op allerlei manieren, op verschillende plekken en over zeer verschillende onderwerpen gedemonstreerd. 

    Onze overheid dient ieders recht op demonstratie te garanderen, mits het vreedzame betogingen betreft. Het beperken of verbieden van het demonstratierecht mag alleen onder strikte voorwaarden.  In het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staat dat de overheid een demonstratie beperken, maar alleen als dat noodzakelijk is voor de nationale veiligheid, de openbare veiligheid, het voorkomen van ernstige wanordelijkheden en strafbare feiten, en voor de bescherming van de gezondheid of de goede zeden. 

    Toch lijkt het recht op demonstratie onder druk te staan.  Vorige week het werd recht op demonstratie in Amsterdam tijdelijk opgeschort. En de regels voor protesten lijken op sommige plekken en momenten strenger te worden. 

    Tijd om hierover in gesprek te gaan met Jon Schilder.

    Praktische informatie
    • Datu & tijdstip: dinsdag 26 november 2024 16:30-18:00 uur
    • Locatie: 3D
    • Doelgroep: VU-studenten en medewerkers 
    • Aanmelden: stuur een mailtje naar 3d@vu.nl om je aan te melden (ook voor vragen)
    • Gratis event.
  • Pubquiz – 26 november

    De pubquiz is terug!

    Pak je agenda erbij, er komt een nieuwe serie Sportcentrum VU pubquizzen aan! We hebben de pubquiz gepland op de volgende dinsdagavond:

    • 26 november 2024

    De start van de Nederlandstalige quiz is om 20:00 uur. Je kunt je individueel of als team (maximaal 5 personen) opgeven. Meld je aan via info@sportcentrumvu.nl.

    We hopen je te zien op 26 november!

  • Filmvertoning 'How to Blow Up a Pipeline' – 27 november

    Gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2021 van ecoloog Andreas Malm (Lund University), waarin vormen van klimaatactie en klimaatfatalisme worden geanalyseerd, verkent deze gefictionaliseerde film van regisseur Daniel Goldhaber morele en politieke vragen over de medeplichtigheid en het verzet die denkbaar zijn in het licht van de klimaatcrisis.

    De vertoning van de film wordt voorafgegaan door een korte intro door PPE.

    Gratis hapjes en drankjes inbegrepen!

    Zie bijgaand artikel voor meer achtergrondinformatie over activisme en burgerlijke ongehoorzaamheid:
    Lai, Ten-Herng, en Chong-Ming Lim. "Environmental Activism and the Fairness of Costs Argument for Uncivil Disobedience." Journal of the American Philosophical Association, vol. 9, no. 3, Jan. 2023, pp. 490-509. https://doi.org/10.1017/apa.2022.15

    * Disclaimer: De film is een fictief verhaal van een academisch boek en vertegenwoordigt een interessante kijk op klimaatactie die de moeite van het bekijken en bespreken waard is. De vertoning zelf is echter geen oproep tot actie.

    Praktische informatie
    • Datum & tijdstip: woensdag 27 november 16:00 - 18:00 uur
    • Locatie: Library Lounge, Hoofdgebouw VU, 1e verdieping
    • Taal: Engels
    • Georganiseerd door Universiteitsbibliotheek & PPE.
  • Activisme en dialoog sturen – 28 november

    Hoe vinden we onze benadering in het bewerkstelligen van verandering, als individu en als gemeenschap of beweging? En hoe verhouden we ons tot anderen, die daarin andere keuzes maken?

    Wanneer verandering nodig is, klinkt er zowel geluid voor activisme als voor dialoog. De band tussen beide kan complex zijn: op momenten lijken activisme en dialoog hand in hand te gaan; op andere momenten zijn ze schijnbaar tegenovergestelden. In deze samenkomst delen we inzichten in strategieën voor het bewerkstelligen van verandering en steunen we elkaar in onze activistische en dialogische praktijk.

    In dit middagprogramma zijn mensen die zich voor een maatschappelijk doel of maatschappelijke beweging inspannen, op en buiten de campus, uitgenodigd om het heen en weer van de relatie tussen activisme en dialoog te verkennen. Individuele studenten en medewerkers zijn welkom; studenten medewerkers die onderdeel zijn van een organisatie rond de VU zijn welkom; maar we heten ook personen buiten de VU van harte welkom om met ons in gesprek te gaan. Het is nodig om je aan te melden voor dit evenement. We zijn ons ervan bewust dat dit een lang programma is. Hoewel we je natuurlijk willen aanmoedigen om aan het hele programma deel te nemen, respecteren we je tijd en bieden we ook de mogelijkheid om alleen aan onderdelen 2 en 3 deel te nemen.

    We zullen verschillende technieken toepassen met de gehele groep, kleinere groepen en individueel, om reflecteren op vragen als:

    • Zijn zowel activisme als dialoog onderdeel van het bewerkstelligen van verandering en wat is hun onderlinge relatie?
    • Hoe waarderen we onze relatie met andere personen en organisaties in ons eigen engagement?
    • Welke ervaringen van eenzaamheid en vervreemding nemen we daarin met ons mee?
    • Voor wie kan onze eigen praktijk van activisme en dialoog excluderend zijn?

    Voor wie onbekend is met onze organisatie: NEWConnective is het VU-platform voor de grote vragen van het leven. Een van die vragen is onzes inziens hoe te engageren met de wereld. Eerder hebben we op dit thema samengewerkt met podium voor dialoog 3D en studentenvakbond SRVU; maar ook met Extinction Rebellion Amsterdam en Let Us Speak. Om een indruk te geven refereren we je graag naar onze eerdere podcastaflevering met Jedidja Kloens en Samuel Lee over 'compassion fatigue' en 'activism burnout.'

    Programma
    • 15:00 uur. Inloop
    • 15:10 uur. Deel 1: Inventaris opnemen met oefening en gesprek
    • 16:10 uur. Deel 2: Inzoomen met een 'Sharing Circle' en 'Journaling'
    • 16:55 uur. Deel 3: Plannen maken in kleinere groepen
    • 17:30 uur. Afsluiten
    Praktische informatie
    • Datum & tijdstip: donderdag 28 november 2024 15:00 - 17:30 uur
    • Locatie: Debatcentrum 3D
    • Taal: Nederlands / Engels
    • Georganiseerd door NEWConnective.
    • Je kunt je hier aanmelden.
  • Op naar een fossielvrije universiteit? – 28 november

    Moeten universiteiten stoppen met onderzoek gefinancierd door de fossiele industrie? Aangespoord door klimaatactivisten buigen steeds meer academische instellingen zich over die vraag. Wat betekent ‘de banden breken met de fossiele industrie’ in de praktijk voor universiteiten?

    In april 2023 kondigde de Vrije Universiteit (VU) als eerste universiteit van Nederland aan dat het geen nieuwe onderzoekssamenwerkingen meer aangaat met fossiele energiebedrijven die zich niet binden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Andere universiteiten kondigen hierna vergelijkbare stappen aan. Maar hoe doe je dat, de banden breken met fossiele bedrijven? Wat zijn de consequenties? En is dit de efficiëntste manier om de energietransitie te versnellen?

    Dit programma is georganiseerd in samenwerking met De Vrije Universiteit Amsterdam. Afgelopen jaar organiseerden we naar aanleiding van hun besluit meerdere besloten sessies waarin we in gesprek gingen met universiteiten, maatschappelijke organisaties en de fossiele industrie zelf. 

    Het evenement is € 9,50 voor studenten, inclusief consumptie.

    Praktische informatie
    • Datum & tijdstip: donderdag 28 november 2024 19:30 - 21:30 uur
    • Locatie: De Balie, Grote zaal
    • Adres: Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam (routebeschrijving)
  • Books & Bites Book Club: 1984 – 4 december

    Welkom bij Book & Bites, de boekenclub georganiseerd door de Universiteitsbibliotheek en de Universitaire Studentenraad waar we samenkomen voor leuke gesprekken over boeken onder het genot van pizza.

    Dit najaar lezen we 1984 van George Orwell. Het boek is gekozen door leden van de Universitaire Studentenraad (USR). Wil je lid worden van de club? Nadat je je hebt aangemeld, kun je vanaf 17 oktober je gratis exemplaar ophalen bij de servicebalie van de bibliotheek (1e verdieping). We hebben ook een Whatsapp-groep waar we contact houden over de sessies. Stuur ons je telefoonnummer als je ook op Whatsapp mee wilt doen.

    Praktische informatie
    • Datum & tijdstip: woensdag 4 december 17:00 - 18:30 uur
    • Locatie: Library Lounge, Hoofdgebouw VU, 1e verdieping
    • Taal: Engels.
    • Je kunt je hier aanmelden.
  • New Beginnings: Seeking Refuge and Resilience Together – 4 december

    Ben jij in voor een avond vol inspiratie, heerlijk eten en wat sociale input? Wees welkom op 4 december!

    Hoe kun je je toevlucht vinden buiten je eigen land en context? En wat voor mogelijkheden zijn er op deze nieuwe plek?

    Deze avond zoeken we gezamenlijk toevlucht bij elkaar. We hebben drie sprekers die komen vertellen over hun eigen ervaringen, en die ons zullen voorzien van inspiratie. Dr. Samuel Lee (rector van de Foundation Academy of Amsterdam en docent Migratietheologie), Alaa Khalifeh (Deloitte Future Academy) en Hsen Khalil (VU Pride) zullen vertellen over hun eigen ervaringen met vluchteling zijn in Nederland en het vinden van hun weg in verschillende omgevingen.

    Daarna eten en chillen we met elkaar. Er zijn spelletjes aanwezig, maar je kunt ook gewoon lekker met anderen praten en sociaal zijn. Rond 21:00 uur is de avond afgelopen. Dit is het volledige programma:

    • 17:00: inloop
    • 17:30: start
    • 19:00: eten
    • 21:00: einde van de avond

    Het is fijn als je inschrijft (inschrijven kan via de link hieronder), zodat we weten hoeveel eten we nodig hebben. De avond is ook open voor de buddies van de Deloitte Future Academy.

    Praktische informatie
    • Datum & tijdstip: woensdag 4 december. Inloop vanaf 17:00 uur. Aanvang 17:30 uur
    • Locatie: 3D, het VU-podium voor dialoog (je kunt 3D vinden op het campusplein op De Boelelaan 1105, naast de Spar)
    • Je kunt je hier aanmelden.
  • WO&MEN@VU Orange the world bijeenkomst 'Hoop en Openheid' – 5 december

    Het thema van Orange the World 2024 is 'Veilig, overal en altijd'.

    Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, in het openbaar ervoer, in het onderwijs, in de zorg, in de studentenverenigingen, op festivals en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongetjes en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide. 

    Op 5 december organiseert WO&MEN@VU in samenwerking met DURF een bijeenkomst om te praten over “Hoop en Openheid”. Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht en vertrouwenspersoon klokkenluiders VU) trapt af en vertelt ons over haar onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in verschillende sectoren. Margrethe Jonkman (voorzitter van het College van Bestuur) gaat met haar in gesprek over de implicaties van het onderzoek en de mogelijkheden tot meer openheid over het onderwerp. Gespreksleider is Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar sociale verandering en conflict.

    Wat kunnen we met name op de universiteit verbeteren? Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat vrouwen zich veilig voelen, overal en altijd? Kom en praat mee!

    Praktische informatie
    • Datum & tijdstip: donderdag 5 december 12:45-13:30 uur
    • Locatie: 3D Debatcentrum
    • Taal: Nederlands
    • Deelname: Gratis, stuur een e-mail naar relaties@vu.nl o.v.v. Orange the world.
  • VU Lichtjesfeest – 10 december

    De decembermaand komt eraan en dat betekent dat het weer tijd wordt voor het Lichtjesfeest!

    Net als voorgaande jaren organiseren NEWConnective en 3D vanuit het VU dialoogcentrum 3D het Lichtjesfeest. Een bijzonder moment met muziek van het Amsterdams Andalusisch orkest, poëzie en lichtjes waarbij we samen terugkijken op het afgelopen jaar en vooruit kijken naar het nieuwe. 

    Het VU Lichtjesfeest is geïnspireerd op verschillende oude wijsheidstradities en religieuze feestdagen en wordt gevoed door de persoonlijke verhalen uit onze eigen VU-gemeenschap. Alle studenten en medewerkers zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het Lichtjesfeest. Dus zet het Lichtjesfeest alvast in je agenda!

    We serveren wat warms en lekkers bij debatcentrum 3D, onder het genot van livemuziek. Van 17:30 tot 18:30 uur houden we de lichtjesceremonie, waarin studenten en medewerkers iets delen van wat hen licht brengt in donkere tijden.

    Meer details over het programma volgen binnenkort.

    Programma
    • Datum: dinsdag 10 december
    • Live muziek en een warm drankje vanaf 17:00 uur
    • Start Lichtjesfeest 17:30 – 18:30 uur
    • Locatie: voor het balkon 3D, het dialoogcentrum van de VU, naast de beachvolleybalvelden
    • Deelname is gratis.
    • Registratie is niet nodig.
  • Meeting studenten & medewerkers met beperking/chronische ziekte – 12 december

    Studenten en medewerkers met een functiebeperking en/of chronische aandoening worden vaak geconfronteerd met andere en meestal meer uitdagingen dan andere studenten. Om over deze, en andere zaken te spreken, en elkaar op weg te helpen is er een maandelijkse ontmoetings- en uitwisselingsbijeenkomst in The Global Room.

    Tijdens deze bijeenkomsten kunnen studenten en medewerkers met een beperking of chronische aandoening met elkaar in gesprek. Er is volop ruimte om vragen te stellen en tips en ervaringen te delen.

    De bijeenkomst is laagdrempelig, goed toegankelijk en informeel.

    Wat kan je verwachten?

    • Tijdens deze laagdrempelige bijeenkomst ontmoet je andere mensen met een beperking of chronische ziekte op de VU in een veilige en vertrouwelijke omgeving.
    • Je bent niet alleen. Andere mensen met vergelijkbare ervaringen begrijpen beter hoe jouw persoonlijke situatie je baan of studie beïnvloedt.
    • De bijeenkomst wordt begeleid door een VU-student met een beperking/chronische ziekte en de coördinator van VU-debatcentrum 3D.
    • Tijdens deze informele bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en wordt ondersteuning geboden.
    • Er is voldoende ruimte om ervaringen te delen, vragen te stellen en suggesties te delen.
    • Het is een geweldige plek om nieuwe mensen te ontmoeten.
    Praktische informatie
    • Doelgroep: werknemers en studenten met een beperking, chronische ziekte of andere affiniteit in brede zin
    • Datum & tijdstip: maandelijks, donderdag 12 december 15:30-17:30 uur
    • Locatie: Global Room, Hoofdgebouw, 1e verdieping, ruimte HG-1A36
    • Aantal deelnemers: maximaal 20
    • Ben je geïnteresseerd en wil je meer informatie over de volgende meeting? Stuur een mail naar 3D@vu.nl
    Toegankelijkheid 
    • Deurpassage toegankelijk voor grotere rolstoelen.
    • Zintuiglijke prikkels zijn beperkt.
    • Lift en trap in de buurt.
    • Rustige ruimte beschikbaar.
    • Korte pauze tussendoor.
    • Voor een kortere tijd meedoen is mogelijk.

    Tip: Je kan later komen of voor een kortere tijd deelnemen!

    Heb je vragen? Stuur een mail naar 3D@vu.nl

Welzijn

  • Mindful Meetup: Psychedelic Contemplation – 27 november

    Verdiep je in de rol van ayahuasca in moderne spiritualiteit en ontdek nieuwe wegen naar zelftranscendentie en verbinding met het goddelijke.

    In deze laatste Mindful Meet-Up van het jaar leidt Zen-professor en comparatief filosoof André van der Braak een lezing en geleide meditatie, geïnspireerd op zijn recente boek Ayahuasca as Liquid Divinity.

    Van der Braak onderzoekt hoe ayahuasca, een psychoactieve drank afkomstig van planten uit het Amazonegebied, in een rituele context verbinding kan faciliteren met krachten die het zelf overstijgen. Hij baseert zich daarbij op het werk van filosoof Bruno Latour en stelt dat zulke praktijken zinvolle relaties bevorderen met meer-dan-menselijke krachten.

    In een tijd waarin religie zich grotendeels heeft verplaatst van de kerk naar het individu, ontstaan nieuwe vormen van spiritualiteit. Ayahuasca wordt steeds vaker gebruikt als middel voor zelftranscendentie en biedt ervaringen van een niet-rationeel, intuïtief bewustzijn, die zorgen voor een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

    Volgens Van der Braak heeft de moderne samenleving een diepgewortelde behoefte aan een vorm van bewustzijn die verder reikt dan het puur rationele. Wanneer psychedelica zoals ayahuasca onderdeel worden van een serieuze contemplatieve praktijk, kunnen ze niet alleen recreatieve of medische doelen dienen, maar ook een spirituele en religieuze rol vervullen.

    Dit evenement biedt de gelegenheid om via discussie en meditatie deze ideeën en praktijken te verkennen en nieuwe dimensies van bewustzijn en verbondenheid te ontdekken.

    Programma
    • 15:45 - Inloop
    • 16:00 - Meditatie
    • 16:15 - Lezing door André van der Braak
    • 16:45 - Discussie/vragen
    • 17:15 - Meditatie
    • 17:30 - Afsluiting
    Praktische informatie
  • Meditatiesessies – elke maandag & woensdag

    Een pauze nodig? Neem deel aan onze meditatiesessies in de stilteruimte (HG-1A53).

    Steeds meer mensen mediteren, ze doen dit vanwege mentale gezondheid en een verlangen naar rust, focus of balans. Sommigen mediteren vanwege de stressverlagende effecten of vanwege hun religieuze of ideologische overtuigingen. Wat je reden ook is om te mediteren, het is vaak gemakkelijker om dat te doen in gezelschap, waar je vrienden kunt maken en ervaringen kunt delen. Doe dus mee aan onze wekelijkse meditaties, in een stille meditatiegroep, een traditionele boeddhistische meditatie en/of een christelijke meditatie.

    Meditatiegroep, elke maandag van 12:55 tot 13:15 uur in de Stilteruimte (HG-1A53). Neem in stilte deel aan deze meditatiesessie, en mediteer op welke manier je maar wil. Na afloop delen we onze ervaringen.

    Boeddhistische meditatie, elke woensdag van 12:45 uur tot 13:15 uur in de Stilteruimte (HG-1A53). Neem deel aan een begeleide boeddhistische meditatie en deel een stille beoefening met anderen.

    Je bent verder van harte welkom om de Stilteruimte (HG-1A53) te gebruiken voor elke ideologische of religieuze stiltepraktijk wanneer er geen activiteiten plaatsvinden.

  • VU in beweging – elke dinsdag, woensdag & donderdag

    VU in Beweging gaat weer naar binnen!

    Vanaf dinsdag 5 november vinden Tai Chi, Salsa en Staande Yoga weer binnen plaats in plaats van op het campusplein.

    Doe mee in de grote hal van het OZW-gebouw voor de ingang van het Sportcentrum VU.

     Nog even de planning op een rijtje: 

    • Tai Chi op dinsdag en donderdag om 12.30 uur
    • Salsa op dinsdag en donderdag om 13.00 uur
    • Staande yoga op woensdag om 12.15 uur.

    Alle beweegbreaks zijn 15 minuutjes. Iedereen is welkom voor een korte, lekkere beweegbreak in je werk- of studiedag! 

    VU in Beweging  
    VU in Beweging heeft als doel om medewerkers en studenten wat meer te laten bewegen op en rond de VU Campus. Wetenschappelijk is bewezen dat (meer) beweging leidt tot (meer) lichamelijke en mentale gezondheid. Ook de VU is onderdeel van de zitcultuur die wereldwijd het van nature bewegen bijna heeft vervangen. En daar willen we verandering in brengen! We geven elk week een tip of een ‘wist-je-datje’, om je te stimuleren om aan een van de drie beweegrichtlijnen te voldoen. Deze richtlijnen voor volwassenen en ouderen zijn als volgt:  

    • Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 (liever 210) minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen.  
    • Doe 2-3 per week een intensieve(re) training van 30-60 minuten, met aandacht voor kracht en conditie, voor ouderen bovendien gecombineerd met balansoefeningen.  
    • En, voorkom veel stilzitten! Met andere woorden: een half uurtje bewegen/sporten per dag kan de schade van verder langdurig stilzitten niet compenseren. Elke 20 minuten 2 minuutjes matig tot intensief bewegen heeft zeer positieve effecten.  

Workshops & trainingen

  • Soepel(er) je studie door Module 1: De negatieve spiraal – 27 november

    Voor als je graag verandering wilt in hoe het nu met je (studie) gaat maar nog niet zo goed weet welke stappen je als eerste kan zetten.

    Deze module is onderdeel van een reeks van drie korte modules waarbij de focus ligt op een aantal thema’s die in de spreekkamers van de studentenpsychologen veel voorbijkomen: uitstelgedrag, stress en het gevoel vast te zitten in een negatieve spiraal.

    Doel van elke module is om je inzichten te geven over je eigen gedachten, gevoelens en gedrag – en om je naar huis te laten gaan met praktische handvatten om zelf mee aan de slag te gaan.

    Een reeks bestaat uit drie modules die je achter elkaar of los kunt volgen. Het is niet verplicht om ze alle drie te doen, je schrijft je per module in. Dit maakt het laagdrempelig en vraaggericht. Ook voor studenten die al eens bij de (studenten)psycholoog zijn geweest of een training hebben gevolgd kan het een fijne opfrisser zijn!

    In deze module gaan we dieper in op een negatieve spiraal (ook wel een vicieuze cirkel genoemd) waar we in terecht kunnen komen. Dit is een oefening uit de cognitieve gedragstherapie en geeft je inzicht in het verband tussen wat je denkt, voelt en doet. Met dit inzicht krijg je ook handvatten mee hoe je de spiraal kunt doorbreken.

    Meer informatie en aanmelden via deze link

    Deze module vindt ook plaats op de volgende dagen:
    • vrijdag 14 februari 2025 van 11:00 tot 12:00 uur
    • donderdag 10 april 2025 van 11:00 tot 12:00 uur.
    Andere modules uit deze reeks:

    Bekijk het gehele aanbod van workshops en trainingen voor studenten op de pagina Trainingen voor optimaal studeren

  • Soepel(er) je studie door Module 2: Balans en ontspanning – 4 december

    Voor als je graag verandering wilt in hoe het nu met je (studie) gaat maar nog niet zo goed weet welke stappen je als eerste kan zetten.

    Deze module is onderdeel van een reeks van drie korte modules waarbij de focus ligt op een aantal thema’s die in de spreekkamers van de studentenpsychologen veel voorbijkomen: uitstelgedrag, stress en het gevoel vast te zitten in een negatieve spiraal.

    Doel van elke module is om je inzichten te geven over je eigen gedachten, gevoelens en gedrag – en om je naar huis te laten gaan met praktische handvatten om zelf mee aan de slag te gaan.

    Een reeks bestaat uit drie modules die je achter elkaar of los kunt volgen. Het is niet verplicht om ze alle drie te doen, je schrijft je per module in. Dit maakt het laagdrempelig en vraaggericht. Ook voor studenten die al eens bij de (studenten)psycholoog zijn geweest of een training hebben gevolgd kan het een fijne opfrisser zijn!

    Deze module gaat over balans. Bij uitstel- of motivatieproblemen, maar ook bij stress, is het belangrijk om te kijken hoe je omgaat met je eigen energieverdeling. Zit je te veel aan je studie, of juist te weinig? Hoe herken je de signalen die je lijf geeft dat het tijd is om op de rem te staan? Zet met onze hulp de eerste stappen naar een betere energiebalans.

    Meer informatie en aanmelden via deze link

    Deze module vindt ook plaats op de volgende dagen:
    • vrijdag 21 februari 2025 van 11:00 tot 12:00 uur
    • donderdag 17 april 2025 van 11:00 tot 12:00 uur
    Andere modules uit deze reeks:

    Bekijk het gehele aanbod van workshops en trainingen voor studenten op de pagina Trainingen voor optimaal studeren

  • Soepel(er) je studie door Module 3: Werken aan in actie komen – 11 december

    Voor als je graag verandering wilt in hoe het nu met je (studie) gaat maar nog niet zo goed weet welke stappen je als eerste kan zetten.

    Deze module is onderdeel van een reeks van drie korte modules waarbij de focus ligt op een aantal thema’s die in de spreekkamers van de studentenpsychologen veel voorbijkomen: uitstelgedrag, stress en het gevoel vast te zitten in een negatieve spiraal.

    Doel van elke module is om je inzichten te geven over je eigen gedachten, gevoelens en gedrag – en om je naar huis te laten gaan met praktische handvatten om zelf mee aan de slag te gaan.

    Een reeks bestaat uit drie modules die je achter elkaar of los kunt volgen. Het is niet verplicht om ze alle drie te doen, je schrijft je per module in. Dit maakt het laagdrempelig en vraaggericht. Ook voor studenten die al eens bij de (studenten)psycholoog zijn geweest of een training hebben gevolgd kan het een fijne opfrisser zijn!

    In deze module gaan we aan de slag met het gedrag. Soms wíl je wel anders, maar waar begin je mee? We besteden tijd aan het creëren van overzicht, op korte en lange termijn. Dit gaat over in actie komen en het weer grip krijgen op je dag of je takenlijst. Voor iedereen handig: of je nou uitsteller bent, graag socialized, of door de bomen het bos niet meer ziet.

    Meer informatie en aanmelden via deze link

    Deze module vindt ook plaats op de volgende dagen:
    • vrijdag 28 februari 2025 van 11:00 tot 12:00 uur
    • donderdag 24 april 2025 van 11:00 tot 12:00 uur.
    Andere modules uit deze reeks:

    Bekijk het gehele aanbod van workshops en trainingen voor studenten op de pagina Trainingen voor optimaal studeren

  • Overwin je faalangst – 5 & 19 februari, 5 & 19 maart, 2 april 2025

    Leer omgaan met spanning rondom tentamens, presentaties en je scriptie en maak je studietijd leuker en effectiever!

    Snap je de stof, maar lukt het tentamen niet? Is er zo veel te doen dat je alleen maar studeert of juist niets meer doet? Heb je zoveel last van stress voor een deadline dat je maar niets inlevert? Heb je last van uitstelgedrag, concentratieproblemen of motivatieproblemen omdat een tentamen zo veel stress bij je oproept? Of besteed je juist zo veel tijd en energie aan het studeren dat je voor leuke dingen geen tijd meer hebt, waardoor je uitgeput raakt?

    In deze training ga je je eigen faalangst/studiestress beter begrijpen.  Met behulp van diverse opdrachten en oefeningen leer je meer controle te krijgen en de vicieuze cirkel van faalangst te doorbreken. Het doel is dat je je optimaal kunt inzetten én je meer ontspannen kan studeren.

    Meer informatie en aanmelden via deze link

    Deze training vindt ook plaats op de volgende dagen:
    • vrijdag 11 & 25 april, 9 & 23 mei, 6 & 20 juni 2025 van 10:00 tot 12:00 uur.

    Bekijk het gehele aanbod van workshops en trainingen voor studenten op de pagina Trainingen voor optimaal studeren

  • Efficiënt studeren – 11 & 18 februari 2025

    Snel en efficiënt en met meer plezier studeren? 

    Maak kennis met de laatste inzichten op het gebied van breingericht studeren. Oefen met diverse lees-, leer- en geheugenstrategieën en beïnvloed je eigen leerproces op een positieve manier. Na afloop van de training weet je: Hoe je sneller kunt lezen zonder dat dit ten koste gaat van je begrip. Hoe je door mind mappen sneller hoofd- en bijzaken kunt scheiden en deze slim kunt samenvatten. Hoe je je concentratie kunt vergroten door breinmanagement. Hoe je meer kunt onthouden door je hersencapaciteit beter te benutten. En hoe je je tijd beter in kunt delen.

    Meer informatie en aanmelden via deze link

    Bekijk het gehele aanbod van workshops en trainingen voor studenten op de pagina Trainingen voor optimaal studeren

  • Presenteren met meer zelfvertrouwen – 12, 19 & 26 februari 2025

    Laat je zelfvertrouwen groeien én verbeter je presentatievaardigheden

    Vertrouwen en durf willen ervaren als je het woord krijgt? In deze training ga je in een veilige omgeving experimenteren en spelen met spreken voor een groep. Motto: fouten maken mag! Doel: het laten groeien van je zelfvertrouwen én presentatievaardigheden. Na afloop van de training: Weet je meer over het ontstaan van angstgevoelens tijdens presenteren. Heb je meer kennis over helpende en remmende gedachten en wat je hiermee kunt. Heb je diverse tools om je meer ontspannen te voelen tijdens het spreken voor een groep. Weet je hoe je een overtuigende presentatie kunt geven en heb je hiermee geoefend.

    Meer informatie en aanmelden via deze link

    Bekijk het gehele aanbod van workshops en trainingen voor studenten op de pagina Trainingen voor optimaal studeren

  • Concentreren kun je leren – 6 & 13 maart 2025

    Wil je je beter kunnen wapenen tegen afleiding en meer rust in je lijf en hoofd?

    Kun jij al nauwelijks de aandacht opbrengen om deze tekst te lezen? Grijp je automatisch naar je smartphone als hij naast je ligt? Dwalen je gedachten voortdurend af als je aan het werk bent? Kun je je niet afsluiten voor de mensen of de geluiden om je heen? Voel je je vaak opgejaagd en doe je minder dan je zou willen doen? Lig je met een vol hoofd in bed? 

    Hoogste tijd voor een andere aanpak! In deze workshop krijg je weer grip op je aandacht. Je leert over de ins en outs van aandachtsmanagement en je oefent met diverse concentratietechnieken. Na deze workshop weet je hoe je brein met afleiding omgaat, ontdek je hoe je je beter kunt wapenen tegen deze afleiding en ervaar je meer rust in je hoofd en je lijf. 

    De workshop bestaat uit twee sessies van twee uur.

    Meer informatie en aanmelden via deze link

    Bekijk het gehele aanbod van workshops en trainingen voor studenten op de pagina Trainingen voor optimaal studeren.

Kom naar de Wellbeing Week 2024!

Kom naar de Wellbeing Week 2024!

Ben je benieuwd naar manieren om je veerkracht een boost te geven? Wil je werken aan je persoonlijke ontwikkeling of leren hoe je een gezondere balans creëert tussen je studie- en privéleven? Kom dan naar de Wellbeing Week van 4-8 november! Met dit jaar als thema: Build on your resilience!

Ga naar het programma!
illustratie over welzijn

Wil jij jouw activiteit ook op de welzijnskalender?

Neem dan contact op met de projectgroep studentenwelzijn

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam