Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Studeren en kinderen

Laatst gewijzigd op 27 januari 2023
Hoe combineer je ouderschap met je studie? Ben je in verwachting? Wissel ervaringen uit met andere studerende moeders en vaders.

Studeer je aan de VU en ben je vader of moeder of verwacht je een kindje? Dan vind je het misschien fijn om in contact te komen met andere studenten met een kind (of kinderen). Studeren en kinderen is een onderdeel van Studentontwikkeling. 

Studeren en kinderen

 • Faciliteiten op de VU tijdens en na je zwangerschap

  De VU beschikt over een aantal faciliteiten voor (aanstaande) ouders. Zo is er in het Hoofdgebouw een rustruimte aanwezig voor tijdens de zwangerschap en zijn er kolfruimten voor tijdens de borstvoedingsperiode.

 • Regelingen voor studievertraging door zwangerschap

  Als je vertraging oploopt tijdens je zwangerschap en de periode na je bevalling, dan kom je wellicht in aanmerking voor een financiële ondersteuning van de VU (maximaal 4 maanden). Lees hier meer over in de regeling Profileringsfonds

  In sommige gevallen (studenten in de oude regeling) kom je bij DUO in aanmerking voor een eenouder- of partnertoeslag. Voorkom dat je later in de problemen komt als je een toeslag ontvangt: geef alle wijzingen direct door bij DUO Alleenstaande ouder - DUO, bijvoorbeeld als een vriend(in) of familielid bij je komt wonen of als je partner meer gaat verdienen.

 • Bespreken hoe je ouderschap en studie kunt combineren?

  Naast je medestudenten en de contactpersoon van Studerende Ouders kun je binnen de VU bij meerdere professionals terecht.

  Studieadviseur
  Je aanspreekpunt voor studiegerelateerde zaken, zoals een aangepaste studieplanning in verband met een (verwachte) studievertraging, is de studieadviseur van jouw faculteit en studie.  

  Studentendecanen
  Je kunt terecht bij een van de studentendecanen voor (aan)vragen betreffende financiële regelingen en (tijdelijke) uitschrijving.

  Daarnaast wijzen we je graag op de diensten van de studentenpsychologen en naar trainingen voor optimaal studeren. 

 • Ervaringen uitwisselen met andere studerende ouders?

  Vind je het leuk om met andere studerende zwangeren en/of ouders in contact te komen? Neem contact op met coördinator Fatiema Khadje per e-mail: studentendecanen.soz@vu.nl. Wij kunnen je hierin waar nodig faciliteren, zoals met het reserveren van een ruimte.

 • Kinderdagverblijf

  Kinderopvangorganisatie KinderRijk heeft een vestiging op de VU-campus en verzorgt professionele groepsopvang voor kinderen in de leeftijd van 8 weken tot 4 jaar. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een opvang dichterbij je huis of een andere vorm van opvang, zoals gastouderschap.

 • Aanvullende informatie

  Stichting Steunpunt Studerende Moeders zet zich in voor studerende (alleenstaande) moeders. 

  Amsterdam Mamas is a non-profit organisation that provides information, services and events to English-speaking parents in Amsterdam. 

Gerelateerde informatie

Wil je contact met andere studerende ouders?

Mail coördinator Fatiema Khadje