Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Studeren en kinderen

Laatst gewijzigd op 27 januari 2023
Hoe combineer je ouderschap met je studie? Ben je in verwachting? Wissel ervaringen uit met andere studerende moeders en vaders.

Studeer je aan de VU en ben je vader of moeder of verwacht je een kindje? Dan vind je het misschien fijn om in contact te komen met andere studenten met een kind (of kinderen). Studeren en kinderen is een onderdeel van Studentontwikkeling. 

Studeren en kinderen

 • Faciliteiten op de VU tijdens en na je zwangerschap

  De VU beschikt over een aantal faciliteiten voor (aanstaande) ouders. Zo is er in het Hoofdgebouw een rustruimte aanwezig voor tijdens de zwangerschap en zijn er kolfruimten voor tijdens de borstvoedingsperiode.

 • Regelingen voor studievertraging door zwangerschap

  Als je vertraging oploopt tijdens je zwangerschap en de periode na je bevalling, dan kom je wellicht in aanmerking voor een financiële ondersteuning van de VU (maximaal 4 maanden). Lees hier meer over in de regeling Profileringsfonds

  In sommige gevallen kom je bij DUO in aanmerking voor éénouder toeslag / toeslag verzorging kind, zie Alleenstaande ouder - DUO. Je kunt op de website van DUO nagaan wat de voorwaarden zijn voor deze toeslag en of je hiervoor in aanmerking komt. Voorkom dat je later in de problemen komt als je deze toeslag ontvangt: geef alle wijzigingen direct door bij DUO.

 • Bespreken hoe je ouderschap en studie kunt combineren?

  Naast je medestudenten en de contactpersoon van Studerende Ouders kun je binnen de VU bij meerdere professionals terecht.

  Studieadviseur
  Je aanspreekpunt voor studiegerelateerde zaken, zoals een aangepaste studieplanning in verband met een (verwachte) studievertraging, is de studieadviseur van jouw faculteit en studie.  

  Studentendecanen
  Je kunt terecht bij een van de studentendecanen voor (aan)vragen betreffende financiële regelingen en (tijdelijke) uitschrijving.

  Daarnaast wijzen we je graag op de diensten van de studentenpsychologen en naar trainingen voor optimaal studeren. 

 • Kinderdagverblijf

  Kinderopvangorganisatie KinderRijk heeft een vestiging op de VU-campus en verzorgt professionele groepsopvang voor kinderen in de leeftijd van 8 weken tot 4 jaar. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een opvang dichterbij je huis of een andere vorm van opvang, zoals gastouderschap.

 • Aanvullende informatie

  Stichting Steunpunt Studerende Moeders zet zich in voor studerende (alleenstaande) moeders. 

  Amsterdam Mamas is a non-profit organisation that provides information, services and events to English-speaking parents in Amsterdam. 

Gerelateerde informatie

Wil je contact met andere studerende ouders?

Stuur een mail naar