Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Herinschrijven

Ga naar Studielink
Laatst gewijzigd op 22 februari 2024
Iedere ingeschreven student ontvangt in mei vanuit Studielink automatisch bericht dat die zich moet herinschrijven voor het volgende studiejaar.

Lees hier of jij je opnieuw moet inschrijven.

Over herinschrijven

 • Wanneer herinschrijven?

  Herinschrijven kan tussen 6 mei en 31 augustus 2024. 

 • Wie moet zich herinschrijven?

  Herinschrijving

  Iedere student die zijn studie na 31 augustus in de huidige vorm wil voortzetten, moet zich voor het nieuwe studiejaar herinschrijven. Ga hiervoor vanaf 6 mei naar ‘regel je herinschrijving’ in je to-do-lijst in Studielink.  

  • Wanneer je binnen je opleiding te maken hebt met het bindend studieadvies (BSA) kun je je alleen herinschrijven wanneer je een positief advies hebt ontvangen. 
  • Als je dit jaar afstudeert en zeker weet dat dit op tijd is verwerkt, hoef je je niet opnieuw in te schrijven. Je kunt het bericht van Studielink negeren. Weet je niet of je afstuderen op tijd is verwerkt? Lees dan de informatie hieronder bij 'Afstuderen in augustus'. 
  • Als je dit jaar stopt met studeren hoef je je niet opnieuw in te schrijven. Je kunt het bericht van Studielink negeren.
  • Je bent pas ingeschreven als je ook het collegegeld betaald hebt vóór 1 september! Let op: Als je hebt gekozen voor betaling via digitale machtiging, loopt de machtiging aan het eind van het studiejaar af. Zorg dus dat je elk studiejaar je betaalmethode opnieuw doorgeeft.

  Nieuwe inschrijving 

  In onderstaande situaties is er geen sprake van herinschrijving, maar van een nieuwe inschrijving

  • In het voorgaande studiejaar studeerde je niet. 
  • In het voorgaande studiejaar studeerde je wel, maar je hebt je studie onderbroken. 
  • Je gaat een andere studie doen of je studievorm verandert (je gaat bijvoorbeeld van bachelor naar master). 
  • De naam van je studie wijzigt.

  Let op: je aanmelding wordt pas een inschrijving als je ook het collegegeld hebt voldaan (of daarvoor een machtiging hebt afgegeven) vóór 1 september! 

 • Hoe regel ik mijn herinschrijving?

  Log in op Studielink en kies in je to-do-lijst voor ‘Regel je herinschrijving’. Dit kan tussen 6 mei en 31 augustus. Om in te loggen op Studielink heb je een DigiD nodig. Je inschrijving is pas compleet als je ook vóór 1 september het collegegeld hebt betaald of daarvoor een machtiging hebt afgegeven.

  Statusoverzicht

  Vervolgens kun je in het statusoverzicht in je persoonlijke dashboard op VU.nl snel zien aan welke eisen of verplichtingen je nog moet voldoen voor een volledige herinschrijving. Je herinschrijving is definitief als in Studielink in het blokje ‘mijn opleidingen’ de status ‘ingeschreven’ staat. Als je iets doet in Studielink of je VU dashboard ten behoeve van je inschrijving is het de volgende dag zichtbaar in het statusoverzicht.

  Waar vind je het statusoverzicht van je herinschrijving?

  1. Ga naar je dashboard en ga via ‘Aanmelding Afronden’ naar de betreffende opleiding.
  2. Klik onder ‘Status’ op ‘Check status’.
  3. Je kunt per vereiste zien of er nog een actie van jou nodig is.

 • Afstuderen in augustus

  Als je laatste cijfer van een tentamen of scriptie vóór 31 augustus is geregistreerd, kun je in augustus nog afstuderen, maar de administratieve verwerking is waarschijnlijk pas in september afgerond. 

  Betaling van het collegegeld

  Als na het verwerken van je afstuderen de afstudeerdatum nog in augustus valt, kun je de herinschrijving annuleren en ben je geen collegegeld verschuldigd voor september. Als je afstudeerdatum in september valt (bijvoorbeeld omdat je laatste cijfer ná 31 augustus is geregistreerd), kun je je na verwerking van je afstuderen uitschrijven en betaal je alleen voor die maand collegegeld.

  Niet zeker of je deze zomer je bachelor af zult ronden?

  Twijfel je of je voor 1 september je bachelor af zult ronden en wil je doorstromen naar een master? Doe dan in Studielink een verzoek tot inschrijving voor de bachelor (herinschrijving) en voor de master (nieuw verzoek tot inschrijving).

  • Indien je je bachelor op tijd afrondt, kun je je herinschrijving terugtrekken en ben je op tijd met je masteraanmelding.
  • Indien je je bachelor niet op tijd afrondt, wordt je masteraanmelding afgewezen en ben je op tijd met je herinschrijving voor de bachelor.
 • Bindend studieadvies (BSA)

  • Alleen met een positief bindend studieadvies kun je na je eerste bachelorjaar herinschrijven voor de opleiding. 
  • Je BSA krijg je in juli of augustus. Dit geldt uiteraard alleen voor bacheloropleidingen met een bindend studieadvies. 
  • Je kunt de herinschrijving wel al eerder in gang zetten; als je toch een negatief BSA krijgt, kun je je inschrijving tot en met 31 augustus annuleren.
 • Herinschrijven bij een joint degree of samenwerkingsverband

  Mogelijk volg je als onderdeel van je opleiding ook een aantal vakken aan een andere universiteit en heb je daar ook een volledige inschrijving of bijvakinschrijving. De VU biedt een aantal opleidingen op deze manier in samenwerking met andere universiteiten aan. Nadat je volledig bent (her)ingeschreven bij de VU, word je automatisch bij de andere opleiding ingeschreven. Het ligt aan de opleiding of je een bijvakinschrijving of een volledige inschrijving krijgt bij de partneruniversiteit.

 • Te laat met herinschrijven?

  Verlaat inschrijven is niet mogelijk.

  Als je niet vóór 1 september je herinschrijving en betaling van het collegegeld hebt geregeld, ben je te laat. Als jouw opleiding geen tweede instroommoment biedt, moet je een jaar wachten voordat je verder kan met je studie. Op de pagina Aanmelden masteropleiding vind je welke masteropleidingen een tweede instroommoment hebben. 

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)