Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Wellbeing @ Work Lab

Wellbeing @ Work

Het Wellbeing at Work lab ziet een samenleving voor zich waarin onderzoekers en maatschappelijke stakeholders in samenwerking antwoorden vinden op ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken die gerelateerd zijn aan welzijn in organisaties. Deze vraagstukken omvatten onder andere tekorten op de arbeidsmarkt, crisis-gerelateerd trauma en worstelingen met mentale gezondheid en werkstress op het werk of binnen organisaties

Onze samenleving vergrijst snel en meer mensen leven met langdurige aandoeningen en handicaps. De kosten van de zorg stijgen, waardoor de budgetten voor gezondheidszorg en sociale zorg steeds meer onder druk komen te staan, terwijl ook het personeelstekort toeneemt. Als we mensen de best mogelijke levenskwaliteit willen bieden, moeten we ook de nadruk leggen op het welzijn van mensen. Er is een paradigmaverandering nodig, die een herstructurering van instellingen, identiteiten en professionele rollen met zich meebrengt. Duurzame implementaties op schaal van innovatieve technologische en organisatorische oplossingen zouden hierbij kunnen helpen. Sinds de covid-19 pandemie heeft het concept van welzijn meer nadruk gekregen, met de veronderstelling dat een hoger welzijn leidt tot een betere gezondheid. Er zijn echter nog grote hiaten in de kennis over hoe het welzijn van burgers, werknemers en organisaties kan worden verbeterd.

Onze thema's

Instellingen & hun organisatielogica

Momenteel richten de meeste onderzoeken zich op de rol van individueel welzijn. Soms komt de verantwoordelijkheid van een organisatie aan bod, bijvoorbeeld over het bevorderen van het welzijn van werknemers. Omdat het individu in een organisatie werkt die binnen een institutionele context bestaat is het interessant om de rol van organisaties en instellingen binnen het concept van welzijn verder te onderzoeken.

Professionele rollen & Identiteiten

De vorming van professionele rollen en identiteiten beïnvloeden het welzijn van mensen op het werk. Om professionele identiteiten te vormen, moet men competenties verwerven, maar ook een professional 'worden' - denken, voelen en handelen als een professional. Bovendien beïnvloedt professionele motivatie het welzijn op het werk: de betrokkenheid van verpleegkundigen wordt bijvoorbeeld aangetast door de impact van bureaucratische veranderingen op managementniveau, zoals het stellen van prestatiedoelen en een hogere werkdruk. Dit heeft op zijn beurt een impact op hun professionele identiteit en kan een negatieve invloed hebben op hun mentale gezondheid en welzijn. Mensen die zich competenter voelen in hun werk en zich betrokken voelen bij hun carrière, vertonen vaker een hoger identiteitsgevoel en een verbeterd welzijn. Het is nodig dat er meer onderzoek wordt gedaan naar hoe professionele identiteit en welzijn met elkaar verbonden zijn.

Innovaties & technologie

Innovatieve oplossingen, technologie zoals AI (Artificial Intelligence) en onderzoek op dit gebied zijn dringend nodig om kennis te ontwikkelen, duurzaam en op schaal, die een impactvolle implementatie van programma's of welzijn van zowel medewerkers als cliënten in zorgorganisaties ondersteunt. Dergelijke innovaties en technologieën moeten zorgvuldig worden toegesneden op specifieke settings in co-creatie met maatschappelijke belanghebbenden.

Uitgelicht onderzoek

Meer weten?

Mail ons!

Stuur een e-mail naar de contactpersoon rechts voor meer informatie

Contactpersoon

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam