Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Nieuw framework versterkt veerkracht bij Europese rampen

19 maart 2024
Europese veerkracht bij rampen kan verbeterd worden door het gebruik van social media en crowdsourcing (SMCS). Dat blijkt uit onderzoek van organisatiewetenschappers Kees Boersma en Nathan Clark. Nu is er een framework dat kennis en ervaringen over het gebruik van SMCS bundelt in handige tools.

In het LINKS project onderzochten organisatiewetenschappers Kees Boersma (hoofdonderzoeker) en Nathan Clark (wetenschappelijke coördinator) samen met een team van onderzoekers hoe crisiscommunicatie en de relatie tussen hulpverleners en burgers verbeterd kan worden door het gebruik van social media en crowdsourcing bij Europese rampen. Door te werken met vijf caseteams in Italië, Denemarken, Duitsland en Nederland is er een basis is gelegd voor een LINKS-gemeenschap bestaande uit onder andere eerstehulpverleners, maatschappelijke organisaties, overheden, burgers en onderzoekers.

Gebrek aan ‘good practices’, formele procedures en richtlijnen
De organisatiewetenschappers zagen dat er aan de ene kant grote belangstelling was bij de LINKS-gemeenschap om met SMCS te werken bij rampscenario’s, maar aan de andere kant kwamen ze er ook achter dat er een gebrek was aan ‘good practices’, formele procedures en richtlijnen. “Er was geen overzicht van technologieën en oplossingen, en maar matige kennis over hoe burgers het beste betrokken kunnen worden”.

Rampen begrijpen, meten en besturen
Om in te spelen op die behoefte is er een framework ontwikkeld dat kan gebruikt worden voor verschillende rampscenario’s zoals aardbevingen, overstromingen, industriële rampen, terrorisme en droogten. Het framework is opgenomen in het LINKS Community Center, een online platform dat bestaat uit wetenschappelijke methoden, praktische hulpmiddelen en richtlijnen die zich richten op onderzoekers, mensen uit de praktijk en beleidsmakers om SMCS voor rampen te begrijpen, te meten en te besturen. Daarnaast worden er ook workshops aangeboden om betrokkenen samen te brengen en zo van elkaar te blijven leren.

Een blijvende gemeenschap
Inmiddels heeft het project geleid tot een blijvende gemeenschap waarin er en gezamenlijke beleidsbrief is geschreven en er zelfs een spin-off is in de vorm van het EU Horizon-project SYNERGIES. Het project is ook betrokken bij verschillende Europese initiatieven waaronder Community for European Research and Innovation for Security (CERIS) en Crisis Management Innovation Network Europe (CMINE) over het bevorderen van innovatie op het gebied van crisisbeheersing. “Op deze manier blijft de LINKS-gemeenschap ook na afronding van het project actief betrokken bij het versterken van veerkracht bij rampen”, aldus Boersma en Clark.

Corona versterkte innovatieve communicatie
Boersma en Clark vertellen tenslotte dat de start van het project samenviel met de uitbraak van corona. Dat maakte dat LINKS al snel een project werd over het verbinden van betrokkenen door middel van innovatieve manieren van communicatie, coördinatie en samenwerking. “In de eerste fase werd er vooral ingelogd vanuit thuiskantoren om zo verwachtingen op één lijn te brengen en samen onderzoek en activiteiten uit te voeren voor het project. Toen er een eerste, fysieke bijeenkomst plaats kon vinden in Split, Kroatië, was er al veel belangstelling vanuit rampenbeheersingsorganisaties in heel Europa.”

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092