Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Erasmus+

De Vrije Universiteit (VU) wil divers, duurzaam en ondernemend zijn. Het Erasmus+ programma helpt de VU om deze strategische doelen te bereiken.

Internationaal samenwerken op het gebied van innovatie, het ontwikkelen van internationale partnerschappen, het uitwisselen van studenten en staf; het draagt allemaal bij aan innovatie en diversiteit op onze campus. De VU is ervan overtuigd dat, mede dankzij het Erasmus+ programma, haar studenten en medewerkers kunnen bijdragen aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen.

Financiering

Financiering

Gefinancierd door de Europese Unie

Logo Erasmus+

VU projecten gefinancierd door Erasmus+

  • Uitwisseling

    Studenten en medewerkers van de VU kunnen in aanmerking komen voor Erasmus+ Key Action 131 of Key Action 171 beurzen voor een uitwisseling met een andere universiteit binnen of buiten Europa, of voor een stage. Meer informatie hierover vind je onder de kopjes ‘Erasmusbeurs voor studenten’, ‘Erasmustoelage voor medewerkers (Europa)’ of ‘Erasmus+ uitwisselingsprojecten (buiten Europa)’.

    De VU moedigt een internationale ervaring aan om studenten beter voor te bereiden op hun (internationale) loopbaan en zich academisch en persoonlijk te ontwikkelen. Bekijk de video van een student die op uitwisseling is geweest naar Helsinki.

  • Internationale samenwerking

    Voor verschillende onderwijsprojecten of -programma’s, met de focus op internationale samenwerking, ontvangt de VU financiering van Erasmus+ in het kader van Key Action 2 en 3.

    • Cooperation Partnerships
      Deze projecten richten zich op innovatie en bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe (les)methoden. Voorbeelden zijn het project 'Transforming Enterprise Education' over ondernemerschapsonderwijs en het project ‘E-inclusion’ over inclusief online onderwijs.
    • Capacity Building
      Het VU Centrum voor Internationale Samenwerking (CIS) heeft veel ervaring met grote internationale projecten, gericht op capaciteitsopbouw van het hoger onderwijs, in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Regelmatig ontvangen zij hiervoor subsidie van Erasmus+.
    • Erasmus Mundus Joint Master (EMJM)
      EMJM is een high level gezamenlijk masterprogramma tussen 4 tot 6 universiteiten uit verschillende landen. Het betreft een langdurige en zeer intensieve internationale samenwerking. VU doet mee aan Neurasmus, SE4GD en Neurodata. Er is een VU protocol ‘International Joint Master Programmes’ beschikbaar.
    • Jean Monnet
      Dit programma richt zich op het financieren van onderwijs, onderzoek en debat over aspecten van de Europese Unie. VU heeft Jean Monnet-subsidie ontvangen voor het ontwikkelen van de onderwijsmodule REPAIR en voor een Jean Monnet Leerstoel ‘Judges vs Illiberalism’.
    • European Universities
      Het Aurora-netwerk, waar de VU onderdeel van is, heeft subsidie gekregen van de Europese Commissie, in het kader van het European Universities programma. European Universities zijn de “universiteiten van de toekomst”, aldus de Europese Commissie. Deze transnationale allianties zijn competitief, van hoge kwaliteit en promoten Europese waarden en identiteit.
  • Subsidiemogelijkheden

    Wil je specifieke informatie over subsidiemogelijkheden, een adviesgesprek of ondersteuning bij het aanvragen van Erasmus+ onderwijssubsidie? Neem dan contact op met het International Office via internationalrelations@vu.nl. Voor onderzoeksubsidies kun je terecht bij het VU Grants Office.

    Handtekening legal representative (alleen voor VU medewerkers)
    Bij het aanvragen van een Erasmus+ subsidie heb je voor sommige aanvraagdocumenten een handtekening nodig van de juridisch vertegenwoordiger (legal representative) van de VU. Dit is de voorzitter van het College van Bestuur. Ook voor contracten (grant agreements), tussentijdse- en eindrapportages heb je meestal de handtekening van de juridisch vertegenwoordiger nodig. VU medewerkers kunnen de ondertekening aanvragen via de Erasmus+ Key Action 2 en 3 Coördinator, International Office. Vraag de handtekening minimaal 7 werkdagen voor de deadline aan via internationalrelations@vu.nl met gebruik van dit template.

Erasmusbeurs voor studenten

Erasmus+ voor medewerkers

  • Erasmus+ toelage voor medewerkers (Europa)

    Medewerkers komen in aanmerking voor een Erasmus+ toelage als ze les gaan geven aan een buitenlandse instelling waar de VU een bilaterale Erasmus+ overeenkomst mee heeft of een training gaan volgen binnen de EU (inclusief Noorwegen, IJsland, Turkije en Servië). Hier vind je de voorwaarden van de Erasmus+ toelage en meer uitgebreide informatie.

  • Erasmus+ uitwisselingsprojecten (buiten Europa)

    De Vrije Universiteit Amsterdam ontvangt Erasmus+ Key Action 171 subsidie voor uitwisseling van medewerkers in landen buiten Europa. Dit programma maakt projectmatige uitwisseling van medewerkers (en soms ook promovendi en studenten) van en naar landen buiten de EU mogelijk. De projecten duren twee tot drie jaar. Wil jij uitwisseling inzetten ter ondersteuning van kennisuitwisseling, een gemeenschappelijk project of het versterken van internationale partnerschappen? Bekijk hieronder hoe je project in aanmerking kan komen voor deze subsidie.

    Hoe kan ik in aanmerking komen?

    De VU dient om het jaar een aanvraag in. Voor Call 2025 wordt geen subsidie aangevraagd. De eerstvolgende mogelijkheid is Call 2026. Via een interne Call of Interest kun je aangeven bij de Erasmus+ KA 171 coördinator dat je interesse hebt om een project aan te dragen. De deadline voor het indienen van de ‘Call of Interest’ is 1/12/2025. Stuur het ingevulde formulier naar internationalrelations@vu.nl.

    Waar vind ik meer informatie?

    • Website van het Nationaal Agentschap Erasmus+.
    • Handboek voor projectleiders VU.

Contact

We helpen je graag

Erasmusbeurzen voor individuele mobiliteit (uitwisseling): erasmus@vu.nl

Erasmussubsidies en Erasmussamenwerking: internationalrelations@vu.nl

Contactpersoon

  • Iris Jager-de Vries
  • Regional & Erasmus+ Coordinator (Key Action 131)
  • Monique van Reij
  • Regional & Erasmus+ Coordinator (Key Action 171)
  • Dorien Boerrigter-Jansen
  • Regional & Erasmus+ Coordinator (Key Action 2 and 3)
  • Sandra Wensveen
  • Erasmus+ Grant Coordinator

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam