Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Beveiliging

De surveillanten van de Beveiliging dragen bij aan het veiligheidsgevoel door de openbare en onbeheerde ruimten dagelijks te controleren.

Beveiliging Security Desk

Beveiliging is te bereiken via de recepties van de verschillende VU gebouwen. De Security Desk is in het souterrain (KC-04) van het Hoofdgebouw. Beveiligingsmedewerkers surveilleren 24 uur per dag in alle VU gebouwen en op de campus. Zij hebben een controlerende, signalerende en registrerende taak.

Veilige campus

De VU vindt het belangrijk om een open karakter te hebben. Daarom zijn de VU gebouwen makkelijk toegankelijk voor studenten, medewerkers en bezoekers. De surveillanten van de Beveiliging dragen bij aan het veiligheidsgevoel door dagelijkse controle op deze openbare en onbeheerde ruimten op de VU campus.

Evenementen

De afdeling Beveiliging zorgt naast de bewaking van de VU campus ook voor verplicht extra toezicht bij evenementen en geeft advies bij beveiligingsvraagstukken.

Contact met de Beveiliging 
Je kunt in contact komen met de medewerkers van de Beveiliging via:

Een incident melden
Je meldt een incident (bijvoorbeeld diefstal of een verdachte situatie) bij één van de recepties of via de Beveiligingslocatie in het hoofdgebouw: 020 59 85854. Om (een poging tot) diefstal of inbraak(schade) te melden, maak je gebruik van dit formulier. De beveiliging neemt contact met je op. Je kunt de voortgang van je melding zien via het overzicht Mijn meldingen.

Een calamiteit melden
Bij een ongeval, brand of andere onveilige situaties op de campus bel je intern 82222 of extern 020 59 82222.

Hoe werkt Beveiliging?

 • Gevonden voorwerpen en diefstal

  Diefstal en vermissing

  • Meld diefstal of vermissing altijd bij een van de recepties, of via het formulier 'melding diefstal of inbraak(schade)'. Buiten openingstijden is de afdeling beveiliging telefonisch bereikbaar.
  • Doe bij diefstal van privé-eigendommen ook zelf telefonisch aangifte bij de politie: T 0900 8844.
  • Bij diefstal van VU-eigendommen en diefstal met braak zorgt de afdeling beveiliging voor aangifte bij de politie.
  • Bij inbraak of diefstal buiten werktijd informeert de afdeling beveiliging de betrokken afdeling of persoon. De politie neemt dan contact met je op.

  Iets verloren, of juist gevonden op het VU Campusterrein/in een van onze gebouwen?

  • Geef gevonden voorwerpen af bij een van de recepties of gastdames.
  • De afdeling beveiliging registreert alle voorwerpen op iLost. iLost is een bedrijf, gespecialiseerd op het gebied van gevonden voorwerpen, met de ambitie om verloren voorwerpen zoveel mogelijk terug te bezorgen bij de verliezers.
  • Ga naar de website van iLost en zie direct of het vermiste artikel is gevonden en waar het (zeven dagen per week) kan worden opgehaald. 
  • Beveiliging zoekt zelf actief naar eigenaren van waardevolle artikelen, maar na drie maanden worden de gevonden voorwerpen afgegeven bij de gemeente Amsterdam.
 • Cameratoezicht op de campus

  Op de VU campus worden cameratoezicht en videoregistratie ingezet als hulpmiddelen voor de beveiliging van personen en eigendommen. Cameratoezicht is aanwezig bij de in-/uitgangen van de VU-gebouwen, op plekken waar gevoelens van onveiligheid bestaan en daar waar toegang op afstand wordt verleend. Het gebruik van cameratoezicht op de campus is met stickers en borden kenbaar gemaakt op het terrein en in de gebouwen. Beelden worden alleen teruggekeken als daar aanleiding voor is en onder strikte voorwaarden. Deze zijn vastgelegd in het Reglement Cameratoezicht VU. Camerabeelden worden maximaal 240 uur bewaard en vervolgens overschreven. Incidenten moeten zo snel mogelijk (uiterlijk binnen 240 uur) worden gemeld om te achterhalen of er camerabeelden zijn die moeten worden opgeslagen. Neem hiervoor contact op met Beveiliging via 020 59 85854.

  Doel van het cameratoezicht
  Het doel van het cameratoezicht is zowel preventief als repressief, maar ook voor monitoring. Dat wil zeggen dat een dreigend incident of calamiteit kan worden waargenomen vanaf de observatiepost. Een deel van het preventieve effect wordt natuurlijk bereikt doordat potentiële daders zich bewust zijn van de monitoring en zich realiseren dat de beelden van de camera’s achteraf als bewijsmateriaal kunnen dienen. Een ander doel van cameratoezicht is het vergroten van het veiligheidsgevoel.

  Het gebruik van camera’s staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een reeks van technische, bouwkundige en organisatorische beveiligingsinstrumenten.

 • Toegangscontrole

  Fysieke toegangscontrole tot gebouwen is belangrijk. De noodzaak om voor personen de toegang tot faculteiten en diensten te regulieren is in de loop der jaren steeds belangrijker geworden. Op de campus is daarom toegangsbeheer geregeld via sleutelbeleid en toegangspassen. In veel gebouwen en bouwdelen zijn daarom kaartlezers geïnstalleerd.

  Toegangspassen worden op naam geregistreerd. Bij vermissing kan adequaat de toegang tot betrokken ruimten worden gewijzigd en worden betrokkenen geïnformeerd. De uitgifte van sleutels aan technici en de schoonmaakbedrijven is strikt gereguleerd via een elektronisch uitgifte- en bewakingssysteem. 

  Op de persoonsgegevens die beschikbaar komen bij elektronische toegangscontrole is de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing, in combinatie met de privacynormen van het College Bescherming Persoonsgegevens. De gegevens worden expliciet niet gebruikt om personen zelf te monitoren. De informatie wordt alleen gebruikt als hulpmiddel bij het oplossen van serieuze incidenten.

  Voor vragen over de toegang tot een gebouw kun je terecht bij Toegangsbeheer FCO.

 • Toegangspassen

  Toegangspas voor VU en PThU medewerkers

  Let op: dit proces verandert per 1 juli 2021! Bekijk het filmpje.

  Voor nieuwe VU en PThU-medewerkers wordt al tijdens het onboardingsproces een VU-pas aangemaakt. Hier hoeft dus geen aanvraag meer voor te worden ingediend. We streven ernaar dat deze pas op de 1e werkdag klaarligt. De pas biedt toegang tot de (basis) ruimten van de afdeling/eenheid waarvoor je werkt en is voorzien van ‘koffierechten’.

  Heb je toegang tot meer ruimten nodig of op andere tijden? Dan vraag je dit eenvoudig zelf aan via het formulier Wijzigen VU-pas. Geef duidelijk aan wat je wensen zijn. De aanvraag wordt eerst ter goedkeuring voorgelegd voordat deze wordt verwerkt. Het is ook mogelijk om ‘namens iemand anders’ een aanvraag te doen (bv vanuit een secretariaat). Je kunt de voortgang van je aanvragen zien via het overzicht Mijn meldingen. Let op: Een aantal faculteiten/diensten maakt gebruik van zelfautorisatie en kan zelf extra toegangsrechten wijzigen. Vraag binnen je eigen afdeling na of dat geval is. In dat geval hoef je namelijk geen wijzigingsformulier in te vullen, maar vraag je extra toegang direct aan bij je verantwoordelijke collega.

  Ben je je toegangspas kwijt of is deze defect? Vraag dan een nieuwe pas aan via dit formulier. Vergeet niet een pasfoto toe te voegen. Je kunt de voortgang van je aanvragen zien via het overzicht Mijn meldingen.

  Toegangspassen voor niet-VU medewerkers en studenten alleen op aanvraag

  Voor niet-VU medewerkers en studenten geldt dat er geen toegangspas wordt aangemaakt. Alleen op aanvraag en na goedkeuring wordt een toegangspas verstrekt. Neem contact op met FCO Servicedesk om een aanvraag te doen (hiervoor is geen formulier beschikbaar). Voor bestuursleden van studieverenigingen geldt: neem contact op met je studiesecretariaat. Zij kunnen een pas voor je aanvragen. 

  Toegangspas voor mindervaliden

  Alle gebouwen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De meeste gebouwen hebben een of meer invalidenliften. Deze zijn voorzien van een intercom en camera's zodat rolstoelgebruikers zich, indien nodig, bij de receptie kunnen melden. Studenten die een rolstoel moeten gebruiken, kunnen voor deze ingangen een pas aanvragen bij hun studiesecretariaat.

 • Nooddeuren

  Om de veiligheid in de gebouwen bij een calamiteit te waarborgen, zijn alle nooddeuren en vluchtdeuren voorzien van een automatisch openingssysteem met een signalering voor onrechtmatig gebruik. Bij een calamiteit worden alle deuren ontgrendeld en kunnen handmatig worden geopend. De schuifdeuren zijn voorzien van een noodstroomvoorziening zodat zij bij een calamiteit openschuiven. In panieksituaties is dat nog veiliger.

 • Advies nodig?

  Heb je vragen/opmerkingen over beveiliging of advies nodig? Neem gerust contact op met de Beveiliging. Bij uitgebreid advies kunnen kosten in rekening worden gebracht. Dit bepaal je in overleg met het Hoofd Beveiliging, Tel. 020 59 85854.

 • Telefoonnummers recepties

  Telefoonnummers van de recepties:

  Openingstijden van alle VU gebouwen

Beveiliging

 • Beveiliging bij evenementen

  Bij grote of bijzondere evenementen is extra beveiliging of toezicht verplicht, waarbij Beveiliging bepaalt welke mate van beveiliging noodzakelijk is. Beveiliging kijkt in elk geval naar:

  • het soort festiviteit
  • het aantal personen
  • hoelang na sluitingstijd het evenement doorloopt
  • aanwezigheid van VIP’s
  • politieke of maatschappelijke geladenheid van de manifestatie

  Alle standaardprijzen vind je in de prijslijst.

 • Meld een activiteit of evenement tijdig aan

  Elke activiteit of evenement op de campus moet bekend zijn bij Beveiliging. Alleen zo kan zij adequaat reageren in geval van een calamiteit of ongeval. Als Beveiliging het noodzakelijk acht toezicht in te zetten, dan worden de kosten hiervoor in rekening gebracht bij de organisator. Gebruik het formulier Aanvraag evenementen voor het aanmelden van je activiteit of evenement. Houd er rekening mee dat je activiteit/evenement moet voldoen aan aanvraagcriteria.

 • Behoefte aan extra beveiliging bij een evenement?

  Dat is mogelijk. Vermeld dit uiterlijk zeven werkdagen voor aanvang op het formulier Aanvraag evenementen.

  Aan deze aanvullende dienstverlening zijn kosten verbonden; je komt deze vóóraf overeen, de factuur ontvang je dan later van FCO.

 • Prijslijst

  De afdeling Beveiliging zorgt 24 uur per dag voor bewaking van de VU Campus. Bij grote of bijzondere evenementen is extra beveiliging of toezicht verplicht. De benodigde beveiliging wordt beoordeeld door de afdeling Beveiliging omdat deze afhankelijk is van de aard van de manifestatie.

  Alle standaardprijzen vind je in de prijslijst.

Beveiliging VU

020 59 85854

Hoofdgebouw
KC04 (kelder)