Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Beveiliging

Beveiliging op de VU Campus draagt bij aan het veiligheidsgevoel door de openbare en onbeheerde ruimten dagelijks te controleren.

Security Desk

Beveiliging is te bereiken via de recepties van de verschillende VU gebouwen. De Security Desk is in het souterrain (KC-04) van het Hoofdgebouw. Beveiligingsmedewerkers surveilleren 24 uur per dag in alle VU gebouwen en op de campus. Zij hebben een controlerende, signalerende en registrerende taak. 

Veilige campus

De VU vindt het belangrijk om een open karakter te hebben. Daarom zijn de VU gebouwen makkelijk toegankelijk voor studenten, medewerkers en bezoekers. De surveillanten van de Beveiliging dragen bij aan het veiligheidsgevoel door dagelijkse controle op de openbare ruimten op de VU Campus.

Contact met de Beveiliging

Kom in contact met de medewerkers van de Beveiliging via:

Een incident melden

Je meldt een incident (bijvoorbeeld diefstal of een verdachte situatie) bij één van de recepties of via de Beveiliging in het Hoofdgebouw: 020 5985854. 

Wil je (een poging tot) diefstal of inbraak(schade) melden?

De beveiliging neemt contact met je op. 

Een calamiteit melden

Bij een ongeval, brand of andere onveilige situaties op de campus bel je intern 22222 of extern 020 5982222.

Hoe werkt Beveiliging?

 • Diefstal en gevonden voorwerpen

  Diefstal en vermissing

  • Meld diefstal of vermissing altijd bij een van de recepties, of via de Serviceportal.
   Heb je een VUnet ID? Gebruik dan deze link naar de Serviceportal.
   Heb je geen VUnet ID? Gebruik dan de Serviceportal extern.

   Buiten openingstijden is de afdeling beveiliging telefonisch bereikbaar.
  • Doe bij diefstal van privé-eigendommen ook zelf telefonisch aangifte bij de politie: T 0900 8844.
  • Bij diefstal van VU-eigendommen en diefstal met braak zorgt de afdeling beveiliging voor aangifte bij de politie.
  • Bij inbraak of diefstal buiten werktijd informeert de afdeling beveiliging de betrokken afdeling of persoon. De politie neemt dan contact met je op.

  Iets verloren, of juist gevonden op de VU Campus?

  Kijk op de pagina 'Verloren en gevonden voorwerpen'.

 • Cameratoezicht op de campus

  Op de VU campus worden cameratoezicht en videoregistratie ingezet als hulpmiddelen voor de beveiliging van personen en eigendommen. Cameratoezicht is aanwezig bij de in-/uitgangen van de VU-gebouwen, op plekken waar gevoelens van onveiligheid bestaan en daar waar toegang op afstand wordt verleend. Het gebruik van cameratoezicht op de campus is met stickers en borden kenbaar gemaakt op het terrein en in de gebouwen. Beelden worden alleen teruggekeken als daar aanleiding voor is en onder strikte voorwaarden. Deze zijn vastgelegd in het Reglement Cameratoezicht VU. Camerabeelden worden maximaal 240 uur bewaard en vervolgens overschreven. 

  Incidenten moeten zo snel mogelijk (uiterlijk binnen 240 uur) worden gemeld om te achterhalen of er camerabeelden zijn die moeten worden opgeslagen. Neem hiervoor contact op met Beveiliging via 020 5985854.

  Doel van het cameratoezicht

  Het doel van het cameratoezicht is zowel preventief als repressief, maar ook voor monitoring. Dat wil zeggen dat een dreigend incident of calamiteit kan worden waargenomen vanaf de observatiepost. Een deel van het preventieve effect wordt natuurlijk bereikt doordat potentiële daders zich bewust zijn van de monitoring en zich realiseren dat de beelden van de camera’s achteraf als bewijsmateriaal kunnen dienen. Een ander doel van cameratoezicht is het vergroten van het veiligheidsgevoel.

  Het gebruik van camera’s staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een reeks van technische, bouwkundige en organisatorische beveiligingsinstrumenten.

 • Toegangscontrole

  Fysieke toegangscontrole tot gebouwen is belangrijk. De noodzaak om voor personen de toegang tot faculteiten en diensten te regulieren is in de loop der jaren steeds belangrijker geworden. Op de campus is daarom toegangsbeheer geregeld via sleutelbeleid en toegangspassen. In veel gebouwen en bouwdelen zijn daarom kaartlezers geïnstalleerd.

  Toegangspassen worden op naam geregistreerd. Bij vermissing kan adequaat de toegang tot betrokken ruimten worden gewijzigd en worden betrokkenen geïnformeerd. De uitgifte van sleutels aan technici en de schoonmaakbedrijven is strikt gereguleerd via een elektronisch uitgifte- en bewakingssysteem. 

  Op de persoonsgegevens die beschikbaar komen bij elektronische toegangscontrole is de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing, in combinatie met de privacynormen van het College Bescherming Persoonsgegevens. De gegevens worden expliciet niet gebruikt om personen zelf te monitoren. De informatie wordt alleen gebruikt als hulpmiddel bij het oplossen van serieuze incidenten.

  Voor vragen over de toegang tot een gebouw neem je contact op met toegangsbeheer.fco@vu.nl. De afdeling Toegangsbeheer is geopend tussen 09.00 en 16.00 uur.

 • Toegangspassen

  Toegangspas voor VU en PThU medewerkers

  Voor nieuwe VU en PThU-medewerkers wordt tijdens het onboardingsproces een VU-pas aangemaakt. We streven ernaar dat de pas op de 1e werkdag klaarligt. De pas biedt toegang tot de (basis)ruimten van de afdeling waarvoor je werkt.

  Toegangspassen voor studenten en niet-VU-medewerkers

  Meer informatie over het aanvragen van toegang tot meer ruimte of toegangspassen voor niet VU-medewerkers en studenten lees je hier.

  Voor bestuursleden van studieverenigingen geldt: neem contact op met je studiesecretariaat. Zij kunnen een pas voor je aanvragen. 

  Toegangspas voor mensen met een beperking

  Alle gebouwen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De meeste gebouwen hebben één of meer rolstoeltoegankelijke liften. Deze zijn voorzien van een intercom en camera's zodat rolstoelgebruikers zich, indien nodig, bij de receptie kunnen melden. 

  Studenten die een rolstoel gebruiken, vragen voor deze ingangen een pas aan bij hun studiesecretariaat.

 • Nooddeuren

  Om de veiligheid in de gebouwen bij een calamiteit te waarborgen, zijn alle nooddeuren en vluchtdeuren voorzien van een automatisch openingssysteem met een signalering voor onrechtmatig gebruik. Bij een calamiteit worden alle deuren ontgrendeld en kunnen handmatig worden geopend. De schuifdeuren zijn voorzien van een noodstroomvoorziening zodat zij bij een calamiteit openschuiven.

 • Advies nodig?

  Heb je vragen/opmerkingen over beveiliging of advies nodig? Neem gerust contact op met de Beveiliging. Bij uitgebreid advies kunnen kosten in rekening worden gebracht. Dit bepaal je in overleg met het Hoofd Beveiliging, Tel. 020 5985854.

 • Telefoonnummers recepties

  Telefoonnummers van de recepties van de verschillende VU-gebouwen vind je op de pagina 'Openingstijden VU gebouwen'.

Beveiliging bij evenementen

 • Extra beveiliging of toezicht

  Bij grote of bijzondere evenementen is extra beveiliging of toezicht verplicht, waarbij Beveiliging bepaalt welke mate van beveiliging noodzakelijk is. Beveiliging kijkt in elk geval naar:

  • het soort festiviteit
  • het aantal personen
  • hoelang na sluitingstijd het evenement doorloopt
  • aanwezigheid van VIP’s
  • politieke of maatschappelijke geladenheid van de manifestatie

  Alle standaardprijzen vind je in de prijslijst.

 • Meld een activiteit of evenement tijdig aan

  Elke activiteit of evenement op de campus moet bekend zijn bij Beveiliging. Alleen zo kan zij adequaat reageren in geval van een calamiteit of ongeval. Als Beveiliging het noodzakelijk acht toezicht in te zetten, dan worden de kosten hiervoor in rekening gebracht bij de organisator. 

  Aanvragen beveiliging bij evenement of activiteit

  Houd er rekening mee dat je activiteit/evenement moet voldoen aan aanvraagcriteria.

 • Behoefte aan extra beveiliging bij een evenement?

  Dat is mogelijk. Vermeld dit uiterlijk 7 werkdagen voor aanvang op dit formulier. Aan deze aanvullende dienstverlening zijn kosten verbonden; je komt deze vóóraf overeen, de factuur ontvang je later van FCO.

 • Prijslijst

  De afdeling Beveiliging zorgt 24 uur per dag voor bewaking van de VU Campus. Bij grote of bijzondere evenementen is extra beveiliging of toezicht verplicht. De benodigde beveiliging wordt beoordeeld door de afdeling Beveiliging omdat deze afhankelijk is van de aard van de manifestatie.

  Alle standaardprijzen vind je in de prijslijst.

Misschien ben je hier ook naar op zoek?

Beveiliging VU

Hoofdgebouw
KC04 (kelder)