Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Onderzoek Social and Cultural Anthropology

Als antropologen bestuderen we de diversiteit van de mensheid in al haar vormen.

Hoe overleven daklozen tijdens de coronapandemie? Hoe zetten Jemenitische, vrouwelijke vluchtelingen zich in om vrede te bewerkstelligen? Hoe verhouden lokale mijnwerkers zich tot grote mijnbouwbedrijven in Colombia? Vragen zoals deze staan centraal in ons onderzoeksprogramma “Mobilities, Belonging and Beliefs: Confronting Global Inequalities and Insecurities” (MOBB). Dit programma heeft geen regionale focus. Daarom is de hele wereld ons onderzoeksterrein.

Wat we vooral belangrijk vinden is dat we iets bijdragen aan de vraagstukken in de wereld van vandaag. Dit doen we onder andere door ons te richten op ‘applying anthropology’ – het toepassen van antropologische kennis en vaardigheden in de praktijk. 

Met het Active8-Planet project zetten we ons bijvoorbeeld in voor een duurzame benadering van gezondheidsfaciliteiten in Nederland, waarbij de mensen en de toekomst van de planeet centraal staan. En met het HAPPY project in Bhutan dragen we bij aan het verhogen van het Bruto Nationaal Geluk, door middel van trainingen over kwalitatieve onderzoeksmethoden. Daarmee willen we de relatie tussen de wetenschap en de wereld buiten de universiteit versterken.

Keer terug naar de Sociale en Culturele Antropologie homepagina.

Eva van Roekel, antropoloog en onderzoeker aan de VU

“Door de humanitaire crisis in Venezuela staan mensenrechten soms lijnrecht tegenover het behoud van de natuur."

Eva van Roekel pleit met haar onderzoek voor meer bewustwording voor de desastreuze gevolgen van deze crisis voor mens en milieu in Venezuela.

Lees meer