Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Humanitaire crisis Venezuela zorgt voor desastreuze goudwinning

Door de humanitaire crisis in Venezuela staan mensenrechten soms lijnrecht tegenover het behoud van de natuur.

In het onderzoek ‘Radical Gold. Emergency Resource Extraction and Trade in the Northern Amazon’ probeert antropoloog Eva van Roekel in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van de crisis in Venezuela.

Ruim vierenhalf miljoen inwoners van Venezuela zijn de grens over gevlucht door de crisis. Onrust in Venezuela heeft geleid tot torenhoge inflatie en een instorting van de economie. Het onderzoek van Van Roekel richt zich specifiek op de Venezolaanse en Braziliaanse grensgebieden die in toenemende mate patronen vertonen van extralegale goudwinning als een manier om te overleven voor gevluchte Venezolanen en Venezolanen die blijven. Deze illegale goudwinning doordringt de mondiale grondstofketens, zoals de mobiele telefoons en sieraden.

Van Roekel hoopt met haar onderzoek meer zicht te krijgen op de problematiek die daaruit voortvloeit. “Mijn onderzoek moet een diepgaande analyse opleveren van de winning en de handel in goud in de context van de humanitaire crisis en de toenemende ecologische achteruitgang in het noordelijke Amazonegebied.”

Van Roekel heeft voor haar onderzoek een ISRF Political Economy Research Fellowship gekregen. De ISRF Political Economy Research Fellowship wordt uitgereikt door de Independent Social Research Foundation, een stichting die zich inzet voor baanbrekend onderzoek in de sociale wetenschappen.

Hoogleraar in de Antropologie van hulpbronnen Marjo de Theije is partner in het onderzoek.

Bekijk ook