Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Onderzoek Organisatiewetenschappen

Organisaties en processen van organiseren in de samenleving (OPOS)

Organization & Processes of Organizing in Society (OPOS) is het onderzoeksprogramma van de afdeling Organisatiewetenschappen (ORG) binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VUA). Organisaties zijn de sleutel om maatschappelijke veranderingen te begrijpen, net zoals inzichten in de samenleving cruciaal zijn voor ons begrip van organisaties en organisatieprocessen.

Het doel van OPOS is om het begrip van organisatie en organisatieprocessen in een samenleving van organisaties te vergroten. Het bestuderen van organisatie in een maatschappelijke context vraagt om een multidisciplinair, multimethodologisch perspectief dat zowel inzoomt op dynamieken op microniveau en uitzoomt op de bredere context op macroniveau. Bekijk een overzicht van video's over ons onderzoek in onze Organization Sciences Showcase.

OPOS creëert een open onderzoeksomgeving voor onze onderzoekers en draagt bij aan de kennisgrenzen van de organisatiewetenschappen, bijvoorbeeld  naar de relaties tussen organisaties en (in)stabiliteit voor en door organisaties.

Samenwerking en conflict tussen individuen en binnen teams

Het onderzoek in het cluster Organisation Behavior (OB) richt zich op samenwerking en conflict en heeft als doel een bijdrage te leveren aan de literatuur over organisatiegedrag op micro- en mesoniveau, in het bijzonder gerelateerd aan conflicthantering, motivatie van medewerkers, welzijn en prestaties. Methodologisch richten OB-onderzoekers zich vooral op kwantitatieve methoden (enquête en experimentele studies), gecombineerd met kwalitatieve studies die specifieke inzichten verdiepen. Zie de website van Force of Gossip voor informatie over een van de onderzoeksprojecten van dit cluster. Dit cluster staat onder leiding van prof. dr. Beersma.

Politieke, culturele en emotionele dynamiek van organisatorische actoren

Het onderzoek in het cluster Organizational Ethnography (OE) richt zich op de politieke, culturele en emotionele dynamiek van de betekenis- en betekenisgevings- en narratieve processen van organisatorische actoren. Daarnaast richt het cluster zich op organisatie-identiteit, legitimiteit, transnationaal ondernemerschap en samenwerking over culturele grenzen heen. Dit onderzoekt gaat in op hoe actoren in een onderling verbonden, onderling afhankelijke samenleving over de grenzen heen samenwerken om nieuwe ondernemingen en organisatievormen op te zetten.Hoe gaan deze actoren om met diversiteit en andere ethische kwesties op zowel maatschappelijk, organisatorisch als individueel niveau? Methodologisch combineert het cluster een verscheidenheid aan interpretatieve methoden, waaronder narratieve analyses. Het cluster gebruikt etnografie om het organisatorische leven 'van binnenuit' en 'van onderop' gedetailleerd te beschrijven. Dit cluster staat onder leiding van prof. dr. Ybema.

Organisatietheorie

Het onderzoek in het cluster Organisation Theory (OT) is gebaseerd op het perspectief dat organisaties relationeel zijn en dus bestudeert kunnen worden als het knooppunt van sociale en culturele netwerken, gestabiliseerd en veranderd in interactie met instituties. Het OT cluster richt zich op organisatiedynamiek en interorganisatorische processen op micro- en macroniveau. Het cluster onderzoekt de structurele en sociale eigenschappen van organisaties om hun dynamiek en uitkomsten te begrijpen. Methodologisch maakt de cluster gebruik van diverse methoden, waaronder (social) media-analyse, experimenten, casestudies en diepgaande kwalitatieve data.

Culturele dynamiek en organisatieverandering

Het onderzoek in het cluster Organizational Change and Resilience (OCR) is gerelateerd aan het gebied van culturele dynamiek en organisatieverandering, en doet onderzoek naar processen voor het creëren, onderhouden en verstoren van organisatiebeleid en -praktijken. In dit onderzoeksdomein onderzoekt het onderzoekscluster verandering in complexe, gemengde publiek-private settings, zoals megaprojecten, maar ook in bestuurlijke veranderingsprocessen in verschillende settings, waaronder crisismanagement en hoger onderwijs. Veerkracht in dit cluster verwijst zowel naar organisatorische stabiliteit (d.w.z. traagheid) als naar organisatorische verandering.

Terug naar de homepage van Organisatiewetenschap.

Aanvullende informatie over ons onderzoek

  • Maatschappelijke waarde van onderzoek: valorisatie

    Wetenschappelijke kennis (beter) beschikbaar maken voor partijen buiten de universiteit, het zichtbaar(der) maken van de maatschappelijke waarde van het facultaire onderzoek, de zogenaamde valorisatie, is een belangrijk facet. Enkele voorbeelden van valorisatie:

  • Het Talma Instituut

    Onze afdeling neemt deel in het Talma Instituut. Het Talma Instituut bundelt de kennis van diverse VU-faculteiten op het terrein van zorg. Per onderzoeksproject bekijken we welke onderzoekers het best team kunnen vormen. Of het nu gaat om economen, juristen, bestuurskundigen, organisatiedeskundigen of andere onderzoekers, via het Talma Instituut worden deze snel en gericht bij een project betrokken.

    Het Talma Instituut doet multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek naar institutionele barrières in de zorg. Die barrières herkennen en helpen wegnemen maakt de zorg doelmatiger, en daarop is het Talma Zorgprogramma gericht. Doelmatige zorg is zorg met een optimale verhouding tussen de wettelijk vastgelegde publieke doelen van het zorgstelsel: kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid. De verhouding tussen deze doelen krijgt vorm in een complexe wereld van regulering en professionele routines, (markt)mechanismen, prikkels, stelsels en zorgorganisaties.

    Het onderzoek van het Talma Instituut wordt mede gefinancierd door onder andere:

  • PhD-programma's

    Promovendi leveren een belangrijke bijdrage aan het onderzoek van de afdeling Organisatiewetenschappen. In de afgelopen jaren zijn sommige van onze promovendi succesvol geweest in het publiceren in belangrijke wetenschappelijke tijdschriften. In de toekomst willen we talentvolle en enthousiaste aspirant-promovendi de kans bieden om ons onderzoeksteam te versterken.

    Studenten die zich willen aanmelden voor ons PhD-programma kunnen contact opnemen met het managementteam om informeren naar de mogelijkheden die er momenteel zijn voor onderzoeksvoorstellen en beurzen. Promovendi ronden hun proefschrift meestal binnen vier jaar af bij de afdeling. Soms is het echter ook mogelijk voor kandidaten om hun doctoraat te combineren met onderwijsverantwoordelijkheden, waardoor het proefschrift in maximaal vijf jaar wordt afgerond.

    De afdeling Organisatiewetenschappen heeft een PhD-club, georganiseerd voor en door promovendi van de afdeling. Promovendi komen maandelijks samen om elkaar op de hoogte te houden van vordering en welzijn, bespreken elkaar’s werk (bijv. onderzoeksvoorstellen, draft papers, posters of revisies) en om de onderlinge banden te versterken (bijv. borrels of uitjes). 

Ons onderzoek

  • Wellbeing @ Work Lab

    Het Wellbeing @ Work Lab is gericht op het verbeteren van gezondheids- en zorgsystemen om ervoor te zorgen dat ze duurzaam, hoogwaardig en toegankelijk zijn voor iedereen. Hun doelen zijn:

    1. Bouw een community van betrokken onderzoekers die enthousiast zijn over de visie van het Health Lab.
    2. Genereer nieuwe kennis over duurzame gezondheid en zorg die zich richt op instellingen, identiteiten en innovaties, gebaseerd op sociaalwetenschappelijke theorieën en methoden, en ondersteund door subsidieaanvragen.
    3. Creëer een netwerk van maatschappelijke belanghebbenden om een positieve impact te hebben op duurzame, mensgerichte gezondheid en zorg.
    4. Ontwikkel en communiceer wetenschappelijke inzichten naar het veld, die worden gebruikt om de dagelijkse praktijk van bestuurders, beleidsmakers, zorgverleners, patiënten en externe belanghebbenden te informeren.
  • Wellbeing in Crisis

    Wellbeing in Crisis. Dit project richt zich op welzijnsvraagstukken in de context van werk en organisaties. Het project bestudeert de impact van wereldwijde crises, werkstress en technologische ontwikkelingen – met name AI – op het welzijn van organisaties en hun medewerkers. Het doel is bij te dragen aan gezondere en veerkrachtigere individuen, organisaties en de samenleving als geheel.

  • Organizing Social Transformation

    Organizing Social Transformation. Dit project richt zich op het aanpakken van urgente maatschappelijke uitdagingen door middel van nieuwe organisatievormen als living labs, sociale ondernemerschap, en incubators. Het project benadrukt dat systemische verandering meer vereist dan creatieve oplossingen en innovatieve technologieën, aangezien veel initiatieven vastlopen door complexe multi-level dynamieken, culturele normen, tegengestelde belangen en onbedoelde gevolgen. In samenwerking met praktijkpartners wordt onderzocht welke sociaal-politieke factoren systemische sociale innovatie bevorderen of belemmeren, met als doel samen innovatieve praktijken te verbeelden, testen en implementeren.

  • Engaged Scholars against Climate change

    Engaged Scholars against Climate change. Dit project richt zich op etnografisch onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering. Teamleden voeren veldwerk uit in verschillende landen en bouwen netwerken op door deelname aan evenementen en internationale samenwerkingen.

  • Diversity, Equity & Inclusion

    Diversity, Equity & Inclusion. Dit project bestudeert hoe “woke” invloed heeft op diversiteitsbeleid binnen organisaties, met name de Nederlandse universiteiten. Het project bevat een narratieve literatuur review, een media-analyse en veldwerk.

  • Publicaties

    Kijk naar de publicaties van onze afdeling op Research Portal 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam