Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Open leermaterialen

De Universiteitsbibliotheek (UB) ondersteunt het (her-)gebruik van open leermaterialen in het onderwijs. Open leermaterialen zijn leermaterialen die onder voorwaarden kosteloos beschikbaar zijn voor (her)gebruik. De UB attendeert docenten op het gebruik van deze open leermaterialen of ondersteunt hen bij het creëren, opslaan, ordenen en ontsluiten van hun eigen leermaterialen zodat deze door collegae hergebruikt kunnen worden.

Wat zijn open leermaterialen?
De VU sluit aan bij de internationale academische Open Science-beweging die het gebruiken en creëren van open leermaterialen stimuleert. Open leermaterialen zijn er in vele vormen. Het zijn leermaterialen die in digitale vorm open beschikbaar gesteld worden voor onderwijsdoeleinden. Variërend van kennisclips tot open tekstboeken, en van open access-artikelen en open opgaven tot Massive Open Online Courses (MOOCs).

Het gebruik van open leermaterialen heeft vele voordelen. Open leermaterialen kunnen:

 • bijdragen aan het verhogen van het studierendement van studenten
 • flexibel ingezet worden
 • ondersteunend zijn in het activerend blendend onderwijs
 • tijd besparen
 • gratis zijn

Door het inzetten van open leermaterialen heeft iedereen toegang tot de onderwijskennis die in de academische wereld gedeeld wordt.

Net zoals bij andere (digitale) leermaterialen dien je ook bij open leermaterialen aan bronvermelding te doen. 

Digitale leermaterialen

Iedere opleiding heeft te maken met digitale leermaterialen. Maar wat zijn het nou eigenlijk? Waar liggen de auteursrechten en op welke manier krijgen docenten en studenten toegang? Dat en meer hoor je in deze nieuwe animatie.

Bron: Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT

Meer weten?

 • Zelf open leermaterialen gebruiken

  Open leermaterialen zijn onder voorwaarden beschikbaar voor hergebruik. De Creative Commons-licentie geeft aan hoe je materiaal van anderen mag inzetten in je onderwijs en hoe anderen jouw gepubliceerde leermaterialen mogen gebruiken. Ook bij open leermaterialen dien je aan bronvermelding te doen. Vermeld hierbij in ieder geval de auteur, het publicatiejaar, de brontitel en de link naar de bron. Je kunt ook de Open Attribution Builder gebruiken om de referentie te genereren.

 • Bronnen voor open leermaterialen

  Er zijn diverse platforms waar je open leermaterialen kunt vinden: 

  • Via de UB kun je open access artikelen vinden. 
  • Op edusources vind je allerlei open leermaterialen van onderwijsinstellingen. 
  • The Mason OER Metafinder doorzoekt diverse bronnen.  
  • Via Merlot zijn diverse materialen te vinden. 
  • Via IntechOpen zijn open tekstboeken te vinden.  
  • Via OER Commons en OpenVerse kan je onder andere afbeeldingen voor hergebruik vinden.   

  Deze lijst is niet onuitputtelijk. Hier vind je een uitgebreid overzicht

  Daarnaast zijn er in de vakspecifieke LibGuides van de UB diverse bronnen te vinden.

 • Open alternatieven vinden

  In de LibGuide Steunpunt Leermaterialen en Auteursrecht staat het onderdeel Open Leermaterialen. Hier vind je bronnen voor artikelen, video’s en ander materiaal dat je kosteloos kunt hergebruiken. Voor het vinden van open onderwijsmateriaal in jouw vakgebied kun je ook contact opnemen met de UB-informatiespecialist voor jouw faculteit.

  Daarnaast biedt de UB hulp bij het ontwikkelen van andere mogelijkheden, zoals open tekstboeken, podcasts, kennisclips en andere middelen.

 • Zelf open leermaterialen maken

  De UB biedt ondersteuning bij het opslaan, ordenen en ontsluiten van jouw (open) leermaterialen. We zijn aangesloten bij de 'zone' Naar Digitale (open) leermaterialen van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT, en dragen bij aan het ontwikkelen van edusources. Wil je zelf open leermaterialen maken en publiceren? Neem dan contact op het de UB via het Steunpunt Leermaterialen en Auteursrecht.

 • Voorbeelden

  De UB helpt het onderwijs met het opslaan, ordenen en ontsluiten van hun leermaterialen, zodat deze hergebruikt kunnen worden en ondersteunt bij de creatie van open leermaterialen. Dit doen we door slim gebruik te maken van bestaande technologieën. We hebben kennisclips ontsloten van het statistiekonderwijsvan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, en ondersteund bij het creëren van het open tekstboek voor het programma Street Law. We helpen daarnaast diverse opleidingen met de vormgeving van hun leerlijnen en de opslag en ontsluiting van de door hen gemaakte kennisclips. In deze video lichten we de voorbeelden uitgebreid toe. Benieuwd naar het open leermateriaal van de VU? Kijk eens op edusources

  Tijdens workshops voor VU NT&L of de VU Onderwijsdag worden de diensten van de UB op dit gebied uitgebreid onder de aandacht gebracht. Als je enthousiast bent over het (her)gebruik van open leermaterialen in jouw onderwijs of geïnteresseerd bent in de mogelijkheden voor jouw vak of opleiding: neem vooral contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe projecten die we kunnen ondersteunen.

Vragen over onze onderwijsondersteuning of over (open) leermaterialen?

Neem contact op met de UB!

vraag.ub@vu.nl

Contactpersoon