Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Literatuur zoeken

Hoe vind ik literatuur voor mijn paper, scriptie of proefschrift? Wij helpen je graag op weg.

Zoekstrategie maken
Maak voordat je gaat zoeken een zoekstrategie. Stel eerst een onderzoeksvraag op en ontleedt die vervolgens in zoektermen. Gebruik de Library Guides (LibGuides) over informatievaardigheden om je te helpen bij het formuleren van een onderzoeksvraag en het bepalen van zoektermen. 

LibGuides onderzoeksvaardigheden
Onderzoeksvaardigheden Basis
Onderzoeksvaardigheden Intermediate
Onderzoeksvaardigheden Gevorderd

Algemene databases
Zodra je aan de slag gaat met het verzamelen van relevante literatuur, begint je zoektocht doorgaans in de algemene databases zoals LibSearch en Google Scholar. Hiermee krijg je direct toegang tot tal van wetenschappelijke bronnen. Vind je niet voldoende informatie in LibSearch? Bekijk dan de LibGuide vakgebiedsgidsen voor een overzicht van relevante databases per discipline.

Vakspecifieke databases
In de LibGuides vind je een overzicht van de relevante databases voor jouw discipline. Ook vind je er handige tijdschriften, boeken en open leermaterialen.

VU-onderzoek
Ben je op zoek naar onderzoek dat is verricht door VU-onderzoekers of studenten? In het VU Research Portal vind je een overzicht van VU- en VUmc-publicaties. Bezoek ook de andere databases voor een overzicht van dissertaties en beeldmateriaal.

Ondersteuning nodig?
Om je op weg te helpen bij je zoektocht naar literatuur vind je in de cursusomgeving van de Universiteitsbibliotheek Library Guides (LibGuides) over verschillende onderwerpen. In deze online cursussen en factsheets vind je uitleg, informatie en tips die je helpen bij het verrichten van literatuuronderzoek. Leer meer over het zoeken van literatuur op basis, intermediate of gevorderd niveau. Heb je een specifieke vraag? Maak dan een afspraak met de informatiespecialist in jouw vakgebied. De informatiespecialisten bieden je ondersteuning bij gerichte vragen en kunnen je helpen bij het zoeken naar literatuur.

Ik zie minder op tegen zoeken van literatuur voor mijn scriptie

Ik zie minder op tegen zoeken van literatuur voor mijn scriptie

VU-studenten Marja en Lieke volgden de UB-workshop Zoek en Vind Literatuur. ‘Deze workshop heeft echt een deur voor me geopend’, vertelt masterstudent Marja. ‘Ik zie nu minder op tegen het zoeken van literatuur voor mijn paper en scriptie.' Lees hier welke tips zij voor je hebben. En meld je ook aan voor een gratis UB-workshop. Je kunt ze het hele jaar door volgen.

Lees het hele interview
Een man en een vrouw zitten achter een laptop

Veelgestelde vragen

  • Waar begin ik met het zoeken naar literatuur?

    Wij adviseren je om een zoekactie te starten in LibSearch. Via LibSearch doorzoek je het bezit van bibliotheken wereldwijd. Wil je de resultaten van je zoekactie beperken tot bibliotheken in Nederland of de VU Library? Gebruik dan het filter 'Bibliotheek' links van de resultatenlijst. Heeft de VU het document niet in haar collectie, dan kun je het opvragen via de knop 'Request item through Interlibrary Loan'. Volstaan de resultaten uit LibSearch niet? Via de LibGuides vind je relevante databases voor jouw vakgebied.  

  • Hoe vind ik de juiste literatuur bij mijn onderwerp?

    Gebruik multidisciplinaire literatuurbestanden als Scopus of Web of Science, of maak gebruik van de vak-/onderwerpdatabases waarvoor de UB van de VU licenties heeft. In de LibGuides van je vakgebied vind je de relevante literatuurbestanden. 

  • Hoe vind ik een specifieke publicatie als ik de titel en de naam van de auteur heb?

    Dan kun je zoeken via LibSearch of Google Scholar. In LibSearch kun je zien in welke bibliotheken (nationaal en internationaal) de publicatie beschikbaar is. Als je zoekt via Google Scholar kun je alleen zien of de UB van de VU de publicatie al dan niet heeft. De Lean Library tool biedt je ondersteuning bij het verkrijgen van toegang tot de publicaties. Bekijk de Lean Library pagina voor uitleg over het gebruik hiervan.

  • Wat is de Lean Library tool?

    De Lean Library tool biedt je ondersteuning bij het verkrijgen van toegang tot online informatie, zoals artikelen, e-books en databases. Deze browser extension geeft je niet alleen toegang tot studiemateriaal, maar fungeert ook als assistent tijdens het zoekproces. Op de gedetailleerde Lean Library-pagina vind je meer informatie over de toepassingen en het gebruik. 

  • Hoe zoek ik met multidisciplinaire en vakspecifieke literatuurbestanden?

    Voor het zoeken van wetenschappelijke informatie (artikelen, congresverslagen en reviews) bij een onderwerp, adviseren we je gebruik te maken van literatuurbestanden (bibliografische databases) als Scopus of Web of Science. Deze hebben ook een citatie-index. Bij elk artikel zie je hoe vaak het is geciteerd. Als je doorklikt, zie je ook een lijst van auteurs die het artikel geciteerd hebben, inclusief bijbehorende publicaties. Daarnaast is er vaak aanvullend onderzoek in vakspecifieke literatuurbestanden nodig. De artikelen en congresverslagen in deze literatuurbestanden vind je doorgaans niet als je zoekt met Google (Scholar) of LibSearch. Gebruik daarom altijd ook de literatuurbestanden die relevant zijn voor jouw vakgebied. 

  • Hoe vind ik het snelst een artikel als ik over een referentie beschik?

    Zoek in LibSearch met enkele karakteristieke woorden uit de titel van het artikel en vul de zoekterm eventueel aan met de achternaam van de auteur.  

  • Wat doe ik als een online item niet beschikbaar is?

    Het kan gebeuren dat een online item niet beschikbaar is terwijl dat wel zo zou moeten zijn. Is dit het geval, dan horen wij dat graag. Neem contact op met de UB. Wij proberen het probleem voor je op te lossen. 

  • Wat doe ik als ik geen toegang krijg tot een e-journal of een artikel?

    Als je zoekt naar een e-journal of artikel in LibSearch, check dan ook de website van de uitgever (de link staat in je zoekresultaat). De kans is groot dat het e-journal of artikel op deze wijze wel beschikbaar is. Heb je geen toegang tot het e-journal of artikel? Laat het ons weten. Wij proberen het probleem op te lossen. Let op: inloggen op het VU/VUmc netwerk is noodzakelijk.

  • Hoe vind ik een VU-proefschrift?

    Alle proefschriften van de VU digitaal en print zijn beschikbaar in LibSearch. 

  • Hoe beperk ik een zoekactie?

    Maak na een basic search gebruik van de filters links op het scherm ('Sorteren op') of ga direct naar Geavanceerd zoeken.  

Heb je vragen of suggesties?

Kom langs bij onze servicebalies of neem contact met ons op!

vraag.ub@vu.nl

+31 6 2569 4822

Universiteitsbibliotheek
VU Hoofdgebouw, 1e verdieping
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam