Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Groeit de ongelijkheid in de langdurige zorg?

Lager opgeleide ouderen maken meer gebruik van mantelzorg en thuiszorg vanuit de gemeente dan particuliere thuiszorg. Hoger opgeleide ouderen gebruiken juist meer particuliere thuiszorg en minder mantelzorg. Dit blijkt uit onderzoek van sociologen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij roepen de overheid op om de toegankelijkheid van de langdurige zorg te monitoren.

De bevolking vergrijst en daardoor stijgt de druk op de zorg: meer mensen worden ouder, terwijl de middelen beperkt zijn. De VU-sociologen onderzochten of ouderen, met name lager opgeleide ouderen, nog de zorg krijgen die zij nodig hebben.  ”Ze krijgen hun zorg vooral van de overheid. Maar als de middelen schaarser worden, kun je je afvragen of ze in de toekomst nog zorg zullen krijgen, of dat ze zorg van hun familie nodig zullen hebben,” aldus hoofdonderzoeker Jens Abbing.

Abbing en zijn collega’s onderzochten in hoeverre mensen uit verschillende opleidingsniveaus gebruik maakten van mantelzorg, zorg vanuit de gemeente en particuliere zorg. Ook onderzochten zij in hoeverre dit gebruik in de loop de jaren is veranderd. Hiervoor gebruikten zij de gegevens van de LASA-studie, een langlopend onderzoek waarin ouderen over een langere periode worden geïnterviewd. De onderzoekers keken naar gegevens van de afgelopen drie decennia, van mensen tussen 65 en 85 jaar die zelfstandig woonden.

De sociologen laten zien dat lager opgeleide ouderen over de jaren heen evenveel gebruik hebben gemaakt van mantelzorg en zorg van de overheid. Daartegenover maken hoger opgeleide ouderen veel minder gebruik van zorg van de overheid. Abbing zegt dat de verklaring ligt in het feit dat zij eerder voor particuliere zorg kiezen, onder andere om hun familie de zorgdruk te besparen: “Bovendien kun je dan ook bepalen hoeveel zorg je krijgt. Als je zorg van de overheid krijgt, wordt voor jou bepaald hoeveel zorg je ontvangt.”

De onderzoekers pleiten ervoor dat de overheid blijvend in de gaten moet houden of alle ouderen wel toegang hebben tot de zorg. Hoewel langdurige zorg vanuit de gemeente tot op heden nog toegankelijk blijft, kan dat op de lange termijn veranderen. Als lager opgeleide ouderen hierdoor meer op mantelzorg moeten rekenen, kunnen er volgens Abbing problemen ontstaan: "Families kunnen overbelast raken. Hierdoor kan de kwaliteit van de zorg afnemen en kan de relatie met hun naasten achteruit gaan."

Lees meer

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam