Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

De VU-opleiding tot RA geeft richting

Starten in de (pre)master Accounting & Control of rechtstreeks in de PGO Accountancy?

De VU-opleiding tot RA is opgebouwd uit vier onderdelen: de premaster Accounting & Control, master Accounting & Control, de instroomvakken Postgraduate Opleiding (PGO) Accountancy en de hoofdvakken van PGO Accountancy. Alle onderdelen zijn in deeltijd. Afhankelijk van je vooropleiding heb je mogelijk vrijstellingen in het traject.

Duur van de deeltijdopleidingen

De deeltijdopleidingen zorgen ervoor dat er naast je studie ook ruimte is voor werk en privé. De colleges vinden plaats op vrijdag en daarnaast is er sprake van zelfstudie. Je kunt zelf je studietempo bepalen. Je kunt sneller gaan of juist gas terugnemen. Hoe lang jij bezig bent met de opleiding(en) hangt samen met:

 • Jouw persoonlijke werk-privé situatie.
 • Het door jou te volgen traject en eventuele vrijstellingen. Meer weten? Vraag je persoonlijke vakkenindicatie aan.
 • Hoe gemakkelijk je studeert.
 • Je deelname aan versnelde trajecten zoals summercourses of het intensieve scriptietraject.

De duur van de deeltijdopleidingen varieert tussen:

 • Premaster Accounting & Control: 0,5 jaar - 1 jaar
 • Master Accounting & Control: 1-2 jaar
 • PGO Accountancy: 1-4 jaar

Vakken

Een overzicht van de vakken van de deeltijd (pre)master Accounting & Control en de PGO Accountancy vind je in de studiegids. Mogelijk heb je vrijstellingen en dus raden we je aan na te gaan hoe jouw persoonlijke traject er uitziet door middel van een vakkenindicatie. Vraag een vakkenindicatie aan.

Voertaal van de deeltijdopleidingen

De voertaal van de deeltijd premaster Accounting & Control en PGO Accountancy is hoofdzakelijk Nederlands, maar ook zijn er Engelstalige colleges. Het studiemateriaal is grotendeels Engelstalig en vraagt dus een goede Engelse leesvaardigheid. Twijfel je of je voldoet aan de taaleisen? Neem dan contact op met de examencommissie via ec.accountancy.sbe@vu.nl.

Deeltijd (pre)master Accounting & Control

De deeltijd premaster Accounting & Control stoomt je klaar voor het wetenschappelijk onderwijs. Vervolgens leer je in de master alles over het belang van financiële informatie voor organisaties. Denk aan jaarrekeningen, managementrapportages en corporate governance. Je leert de theorie en voert een zelfstandig onderzoek uit voor je masterscriptie. Je sluit de wetenschappelijke master af met de titel Master in Accounting & Control. Raadpleeg de studiegids voor een overzicht van alle vakken. Wil je weten hoe jouw persoonlijke traject er uit ziet? Vraag dan een vakkenindicatie aan.

Voltijd master Accounting & Control

Naast de deeltijdtrajecten biedt de VU ook een voltijd master Accounting & Control aan. De voltijd master start in september en de voertaal is Engels. Colleges vinden verspreid over de week plaats. Wil je fulltime studeren? Dan is deze master geschikt voor jou. Lees hier meer over de voltijd master Accounting & Control.

Deeltijd Postgraduate opleiding Accountancy

De VU-opleiding tot RA leidt accountants met kennis en impact op. Tijdens de deeltijd PGO Accountancy ontwikkel je je tot allround financial auditor. De colleges worden gegeven door toonaangevende docenten. Zo leer je de inhoud op het hoogste niveau, met altijd een praktische insteek. Daarnaast nemen de docenten je mee in de nieuwste ontwikkelingen, zoals technologische vooruitgang, data analytics en digital auditing. Onze docenten komen uit de praktijk en kunnen je daarom bij uitstek leren hoe je om kunt gaan met situaties die je in het werk tegenkomt: hoe houd je je rug recht als dat nodig is, wanneer trek je aan de bel? Je sluit de postgraduate opleiding af met een RA-theoriecertificaat. Voor een overzicht van alle RA-vakken raadpleeg de studiegids. Wil je weten hoe jouw persoonlijke traject er uit ziet? Vraag dan een vakkenindicatie aan.

Interesse in control?

Tijdens je master Accounting & Control ben je vrij om te kiezen of je de richting Accounting kiest of de richting Control. Accounting sorteert voor op de Postgraduate opleiding Accountancy en de International Executive Master of Auditing. Control sorteert voor op de Controllersopleiding (Executive Master in Finance & Control/EMFC). Tijdens je master volg je voor de richting Accounting de vakken Financial Accounting Theory en Advanced Auditing. Voor de richting Control volg je de vakken Advanced Corporate Finance en Management Control.

Voor vragen over de Controllersopleiding kun je terecht op de website van de Controllersopleiding of bij het secretariaat van de Controllersopleiding via 020 - 598 6035 of controllers.sbe@vu.nl.

Referaatgroepen

Om je bij de NBA als Registeraccountant in te mogen schrijven, moet je ook de praktijkopleiding afronden. In het laatste jaar van je praktijkopleiding moet je een referaat schrijven en verdedigen. Hiermee kun je laten zien dat je weet om te gaan met situaties waarin theorieën en regels niet direct voorzien. Verder demonstreer je met het referaat dat je beschikt over communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht.

De VU-opleiding tot RA begeleidt je bij het opstellen en het presenteren van je referaat. De kerndoelstelling is dat je laat zien goed overweg te kunnen met een complex persoonlijk dilemma. In de referaatgroep houd je een presentatie over een casus. Dit mag geen fictieve opdracht zijn. Met onze begeleiding breng je een overtuigend referaat tot stand.

Onder begeleiding van twee begeleiders zul je samen met vijf anderen jullie dilemma’s doorgronden, op zoek gaan naar onderliggende oorzaken en mogelijke oplossingen om ze in de toekomst te voorkomen.

Naast zes sessies waarin je je referaat zult schrijven, biedt de Vrije Universiteit ook een Actualiteitencollege aan onder leiding van hoogleraren Arjan Brouwer en Peter Eimers als extra voorbereiding op je slotexamen.

De referaatgroepen bestaan uit 4-6 trainees die worden begeleid door 2 docenten die ieder een ander vak hebben als primair aandachtsgebied. De volledige doorlooptijd van een referaatcyclus bedraagt 10 weken.

 • Er geldt een aanwezigheidsplicht en de participatie maakt deel uit van de beoordelingscriteria.
 • Tussen de afronding van het referaat en het afsluitend praktijkmondeling van de NBA kun je deelnemen aan een actualiteitencollege. De Vu organiseert dit college gemiddeld drie keer per jaar. Hier krijg je een update van de relevante ontwikkelingen in regelgeving voor accountants en andere actualiteiten. Dit is gericht op de voorbereiding van het mondeling slot examen (afgenomen door de NBA).
 • Trainees mogen deelnemen aan de referaatgroepen als zij in het 6e semester van hun stageperiode zitten.
 • De docenten van de VU begeleiden de referaatgroep bij de discussies en de totstandkoming van de referaten.

Je kunt je aanmelden via dit formulier.

Bijeenkomstdagen referaatgroepen 2021/2022

Ben je bezig met je praktijkopleiding tot RA en wil je uiterlijk juni 2022 je praktijkreferaat afronden? Meld je dan aan voor een referaatgroep aan de Vrije Universiteit. Door de vele beschikbare startdata, heb je bij de VU ruime mogelijkheid om deel te nemen aan onze referaatgroepen.

In 2022 starten weer nieuwe groepen, met de volgende startdata (alle bijeenkomsten zijn op vrijdag):

 • Vrijdag 4 februari, 11 februari, 4 maart, 11 maart,  1 april en 8 april.
 • Vrijdag 18 februari, 25 februari, 18 maart, 25 maart, 22 april en 29 april.
 • Vrijdag 4 maart, 11 maart, 1 april, 8 april, 29 april en 6 mei.
 • Vrijdag 1 april, 8 april 2022, 29 april, 6 mei, 27 mei en 3 juni.
 • Vrijdag 22 april, 29 april, 20 mei, 27 mei, 17 juni en 24 juni.

Aanmelden referaatgroepen

Wil je je praktijkreferaat afronden? Meld je dan aan voor een referaatgroep aan de Vrije Universiteit via dit formulier.

De kosten van de praktijkbegeleiding zijn in 2021/2022 €2.100 per referaattraject. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op via referaatgroep.accountancy.sbe@vu.nl of 0205986045.

IEMA

Met de master Accounting & Control op zak kun je ook een internationale route kiezen met de IEMA. Tijdens je IEMA opleiding kies je of je gaat voor de Nederlandse RA-titel, Chartered Accountant (UK) of Certified Public Accountant (USA). Het onderwijs wordt modulair gegeven bij de VU, de Universiteit van Maastricht en Florida State University.

Verder specialiseren: Digital Auditing

Uitgeleerd ben je nooit, ook na het behalen van je RA-titel kun je je verder specialiseren met de VU-opleiding Digital Auditing. Dit is een Nederlandstalige voltijdopleiding die één jaar duurt. De opleiding brengt accountancy en IT samen en geeft je een uniek voordeel op de arbeidsmarkt.

Docenten- en Supportteam

Je krijgt les van topdocenten die expert zijn in alle facetten van accountancy. Dit doen ze naast hun werkzaamheden bij accountantskantoren, in het bedrijfsleven, bij de overheid of als onderzoeker. Dankzij hun praktijk- en onderzoekservaring is de lesstof altijd wetenschappelijk onderbouwd en actueel.

Beïnvloeden privéomstandigheden je studie? Ons supportteam staat altijd voor je klaar, zodat je studie, werk en privéleven in balans kunt houden.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies?

Neem gerust contact via onderstaande gegevens.

voorlichting.accountancy.sbe@vu.nl

020 598 1463

Vrije Universiteit Amsterdam
School of Business and Economics Executive Education
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Voor vrijstellingen, toelating of taaleisen kun je contact opnemen met de Examencommissie.

Volg ons op