Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De politiek-bestuurlijke context van de public controller

Public Control, Governance & Administration

Het vak van controller in de publieke en non-profitsector is wezenlijk anders dan in de private sector.

Als public controller opereer je in een politieke en bestuurlijk-economische omgeving waarin je moet kunnen schakelen tussen complexe aandachtsvelden. Je wordt geacht niet alleen op een financieel gezonde organisatie te kunnen sturen, maar ook op het behalen van maatschappelijke doelen. Deze dynamische politieke en bestuurlijk-economische context staat centraal in de module Public Control, Governance & Administration.

Je maakt grondig kennis met de achtergronden van publieke economie, openbare financiën en ontwikkelingen in het openbaar bestuur en krijgt een goed beeld van de structuur en processen die in de publieke en non-profitsector spelen, zowel in Nederland als in internationaal verband, en hoe je daar als controller een effectieve rol in kunt spelen. De module gaat daarbij uitvoerig in op de diverse juridische aspecten, met name op het terrein van het bestuursrecht; vraagstukken van governance en (public) finance, vanuit het perspectief van ‘economics’; het specifieke karakter van besluitvormingsprocessen in de publieke sector (Public Administration); de rol van de Europese Unie en andere relevante internationale organisaties inclusief de onderlinge verhoudingen, vanuit binnen- en buitenlands perspectief; de actualiteiten. Zo komt onder andere de begrotingsbehandeling en Prinsjesdag aan de orde.

Daarnaast werk je stevig aan je academische vorming, zodat je een onderbouwde visie op het vak en de organisatie waarvoor je werkt, ontwikkelt. Daarmee brengt deze module je in positie om bij te dragen aan groei en ontwikkeling, zowel voor de organisatie of sector waarin je werkt, als voor jou persoonlijk.

Public Control, Governance & Administration in het kort

 • Duur: Vier maanden op dinsdagmiddag en -avond (14.00 - 21.00 uur)
 • Kosten: €4.995 (exclusief eenmalig inschrijfgeld à € 595)
 • Start: September
 • Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam / online 

Na het voltooien van de leergang ontvang je een certificaat van de Vrije universiteit Amsterdam en worden 72 PE-punten toegekend (voor CPC, RA en RC).

De modules zijn onderdeel van de postgraduate opleiding tot Certified Public Controller (CPC opleiding) van de VU. Als je alle modules succesvol hebt doorlopen, kun je tot slot met het schrijven van een eindscriptie de titel Certified Public Controller (CPC) behalen, een kwaliteitstitel die wordt uitgegeven door de beroepsvereniging voor Public Controllers, de EICPC. Dit gehele traject kun je in twee tot drie jaar doorlopen.

Vervolgmogelijkheden, kosten en inschrijving

Na afronding van de module Public Control, Governance & Administration bestaat de mogelijkheid om ook de overige Public Control modules te volgen:

Kosten
De kosten voor deelname bedragen € 4.995. Daarnaast betaal je eenmalig inschrijfkosten van € 595. Volg je meerdere modules, dan betaal je slechts een keer inschrijfkosten. Het complete kostenplaatje ziet er als volgt uit: 

 • Inschrijfgeld: € 595*
 • Module Public Control, Governance & Administration: € 4.995*
 • Module Public Control & Accounting: € 4.995*
 • Module Public Control & Organizational Dynamics: € 4.995*
 • Module Public Control, Advisory & Leadership: € 5.995*
 • Scriptie: € 3.850*

Totaal: € 25.425*
*Deze bedragen zijn vrijgesteld van btw.

Twijfel je of je voldoende kwalificeert? Neem contact op met het Zijlstra Center via hetzijlstracenter@vu.nl

Er zijn algemene voorwaarden van toepassing.

Accreditaties

Vragen?

Neem contact op met het Zijlstra Center

Mail ons

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op.

Vrije Universiteit Amsterdam
Het Zijlstra Center
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Volg ons

Contactpersoon

 • Esther Siesling & Jacqueline Serry
 • Programma coördinator